Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Berenika97

...

bruk pamięta 

dla pamięci ,, wielkich mądrych ,,

bywa jątrzeniem nienawiści 

propagują

nadstawić drugi policzek 

w imię ... 

czego ...

tutaj przywołują zaklęcia 

hieny staną się owocami 

historia pulsuje 

płynie 

...

Pozdrawiam serdecznie

Miłego dnia 

Opublikowano (edytowane)

@Berenika97 osobiście ogromnie się cieszę zawsze, że powstają takie wiersze. I tym bardziej gdy piszą je młode jak Ty osoby. 

Zawsze warto.

Szacunek moja kochana i wspaniałe jest też oczywiscie to, że jest się czym/kim  inspirować

Brawo dla @jjzielezinski 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez viola arvensis (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Berenika97

Nika.

to bardzo bolesny wiersz dla tych co chcieli chleba i Polski wolnej.

zwyczajny  początek który przeradza się w dramat zbiorowego doświadczenia.

a w jego centrum delikatny a jednak niezłomny "biały motyl" .

bardzo poruszająca pamieć o tym jak łatwo zapominamy to co bruk wciąż pamięta.

cudowny wiersz.

jesteś wielka.

chwała Ci za takie pisanie.

jako Polak - dziękuję!!!

Opublikowano (edytowane)

@Berenika97
Bereniko jestem pod wielkim wrażeniem Twojego wiersza, a fakt, że mój wiersz stanowił dla Ciebie natchnienie to dla mnie nagroda nie mniejsza od otrzymania przez aktora filmowego "Oskara"... Jestem bardzo mile zaskoczony i przepraszam jeśli piszę coś nieskładnie, ale jestem zwyczajnie bardzo wzruszony (pozytywnie), bo to pierwszy raz kiedy mój wiersz stał się dla innego Poety -a konkretnie Poetki natchnieniem. Gratuluję ci także odwagi, bo to jest nie jest łatwy temat... To temat obciążony -było nie było- historycznym i politycznym piętnem, a wiadomo, że nie każdy poeta zdecyduje się napisać wiersz w tej lub podobnej tematyce. A taką tematykę trzeba poruszać, bo może skoro podręcznik do historii nie do każdego dotrze to może dotrze poezja.

Dziękuję ci za przepiękny wiersz, za zawartą w nim dedykację i za Twoje dobre i miłe słowa o mnie. :)

Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński

@viola arvensis
Z całego serca dziękuję :)

@Marek.zak1
Dziękuję panie Marku. :)

@Poet Ka
Dziękuję Poet Ko. Piękne słowa. :)

Edytowane przez jjzielezinski (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@andrew

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za tak głęboki wiersz. "Dla pamięci wielkich mądrych bywa jątrzeniem" - to boli i jest prawdziwe. Cieszę się, że historia jeszcze pulsuje -  przynajmniej tu, między nami.

Serdecznie pozdrawiam. 

@Poet Ka

Bardzo dziękuję! 

Trubadur to słowo, które zobowiązuje. Bardzo doceniam Twoje słowa. Serdecznie pozdrawiam. 

@Alicja_Wysocka

Bardzo dziękuję! 

Przepiękne słowa - czytam je, jak poezję samą w sobie.  Czasami właśnie tego się boję najbardziej - że piękno i odwaga nie chronią. 

Serdecznie pozdrawiam. 

@viola arvensis

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję z całego serca - takie słowa dają skrzydła i przypominają, że warto pisać, nawet gdy temat ciężki. Często wynika to z mojego poczucia obowiązku - niemal zawodowego.

To, że jest się Kim inspirować, to i przywilej, i zobowiązanie. Staram się mu sprostać.

Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano

@Czarek Płatak

Bardzo dziękuję! 

Myślę, że to, że pamiętasz i czujesz  -to jest najważniejsze.  Też często nie mam tego prundu - chociaż znam temat.  Serdecznie pozdrawiam. 

@Marek.zak1

Bardzo dziękuję! 

To, co opisujesz - opowieści rodziców, drugi obieg, źródła z zagranicy - to właśnie ta pamięć. Dzięki niej mamy już dużo opracowań, źródeł, zachowanych relacji świadków tamtych wydarzeń, dokumentów.   Serdecznie pozdrawiam. 

@Benjamin Artur

Bardzo dziękuję! Dziękuję za miłe słowa, z serca odwzajemniam życzenia. Serdecznie pozdrawiam. 

@Migrena

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję z całego serca. To, że wiersz dotknął Cię właśnie tak - jako Polaka, jako kogoś, kto nosi tę historię w sobie - znaczy, że "bruk przemówił". Chwała należy się tym, którzy wyszli - ja tylko starałam się o nich jeszcze raz przypomnieć. Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano

@jjzielezinski

Bardzo dziękuję! 

To ja powinnam dziękować -  i dziękuję, z całego serca.

Czasem wiersz innego poety działa jak klucz, który otwiera drzwi, o których nie wiedziałam, że istnieją. Twój wiersz był właśnie takim kluczem. Nie powiedział mi, co pisać - powiedział mi, że w ogóle można. że temat nie jest zamknięty, nie jest tylko dla historyków. 

Masz rację - temat jest obciążony. Ale dla mnie to wiersz historyczny - więc nie boję się, że ten temat może wywołać jakieś kontrowersje.  A może właśnie poezja dotrze tam, gdzie podręcznik nie sięga - nie dlatego, że jest mądrzejsza, ale dlatego, że mówi sercem, nie datą. 

To, co piszesz o „Oskarze” - wzrusza mnie ogromnie. Ale chcę, że byś wiedział - dla mnie nagrodą jest to, że łańcuch nie został przerwany. Twój wiersz, potem mój, a może trzeci  - kiedyś ktoś przeczyta  trzy wiersze  i napisze swój. I bruk będzie pamiętał dłużej.

Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano

@Gosława

Bardzo dziękuję! 

Masz rację, to już 50 lat minęło od tamtych wydarzeń. Radomski czerwiec stał w cieniu tamtych wydarzeń - a przecież zasługuje na upamiętnienie. Jeżeli czujesz, że powinnaś napisać - to pisz! Będę pierwszą czytelniczką. 

Serdecznie pozdrawiam.  

@wiedźma

Bardzo dziękuję!

Dziękuję - i milczę razem z Tobą.

Chciałam, żeby ktoś przeczytał dwa razy i nie spieszył się dalej. Żeby zostało.

Zostało.

Serdecznie pozdrawiam. 

@Sylwester_Lasota @truesirex @Pisarzowiczka@lena2_ @Natuskaa

Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam.