Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Brawo @Berenika97 ! Tutaj jest tyle wrażliwości i świetnych metafor, że aż dech zapiera. 

Bardzo mi się podoba fraza ze ślimakami, których muszle są podobne do latarń — to perełka. Podoba mi sie też jak sprytnie przez trzy pierwsze strofy prowadziłaś z czytelnikiem grę prowadząc go w zupełnie inne rejestry, aż tu nagle... akwarium i cały jego przepiękny świat, a w nim przejrzyście czysta woda do której ma się ochotę wejść i zostać rybką, już nawet nie złotą;) Bardzo klimatyczny wiersz, a rymy nadają mu wyjątkowości i baśniowości. Pozdrawiam.

Opublikowano

zacząłem czytać już metafory

prowadzą śmiało w świat wyobraźni

mnożą podteksty myśli zbyt skore

a tu akwarium ach niech to diabli

bo napisane jest całkiem zgrabnie

rymy dobrane takie jak lubię

serducho za to zaraz zostawię

by w komentarze następne uciec

:)))

Opublikowano

@Berenika97Bereniko, bardzo dużo pracy włożyłaś w ten wiersz i Mój zachwyt jest bliski oczarowania - przez wiele lat miałam akwarium, bardzo duże z panoramiczną szybą, taką wypukłą jak ma samochód. Moi goście chyba bardziej przychodzi posiedzieć przy nim niż ze mną. 
Twój wiersz pisałaś równiutko, 10 -tką, ze średniówką po 5 - brawo! 

Wiesz, tylko taka drobna myśl mi przyszła — w paru miejscach masz rymy bardzo bliskie (typu drogi–trwogi). To oczywiście działa, ale gdybyś kiedyś miała ochotę się pobawić, to spróbuj poszukać mniej oczywistych  potrafią dodać wierszowi jeszcze więcej świeżości.

Ściskam :)

Opublikowano

@Poet Ka Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam:) 

@tetu

Bardzo dziękuję!  Pięknie rozwinęłaś komentarz. Pewna znajoma ma akwarium "artystyczne" :), zinspirowało mnie ono. A że lubiłam czytać baśnie - więc tak to sobie połączyłam.  

Serdecznie pozdrawiam. :) 

@andrew

Bardzo dziękuję!  

Księżniczką nie chcę być -  mam już swoje królestwo i  sto litrów szczęścia. :)

Serdecznie pozdrawiam. :))

@Lenore Grey

Bardzo dziękuję!  

Jestem pewna, że Twoje baśniowe wersy odegrały tu ważną rolę. :)))

Nabrałam odwagi do tej tematyki. :))

Serdecznie pozdrawiam. 

@Annna2

Bardzo dziękuję! 

Jak jestem w lesie - to zawsze mam wrażenie, że to miejsce jest "czarodziejskie". :) 

Serdecznie pozdrawiam. :) 

Opublikowano

@Jacek_Suchowicz

Dziękuję pięknie za miłe słowa,

za to serducho, co cieszy szczerze!

Choć się w akwarium puenta dziś chowa,

to w moc wyobraźni wciąż mocno wierzę.

@Christine

Bardzo dziękuję! 

Cieszę się, że puenta zaskoczyła - o to właśnie chodziło! Akwarium długo udawało baśń i najwyraźniej mu się udało. :)) 

Serdecznie dziękuję! :))

@Alicja_Wysocka

Bardzo dziękuję!  Co do akwarium - u mojej znajomej dokładnie jest tak samo, ja sama lubię się przed nim "zawiesić" i zaraz w głowie pojawiają się "opowieści dziwnej treści". :))) 

Masz rację, trochę mi to zabarało czasu, często już się poddawałam. I tak naprawdę, na początku walczyłam z każdym rymem gramatycznym. A potem przestałam już  je nawet zauważać - masz rację - teraz dostrzegam.  Wezmę to do serca. :)   Serdecznie pozdrawiam. :) 

@.KOBIETA. @Kuba Maryszczak @Simon Tracy @aniat.  

Bardzo dziękuję!  Serdecznie pozdrawiam. :)))

Opublikowano (edytowane)

@Berenika97 Bereniko, jak to pięknie, że się nie obrażasz. 
Między tym co się lubi, a ramami czyli tym czego oczekuje się od poezji rymowanej obecnie,  jest jednak odległość - bo dwie zupełnie inne rzeczy. 
A ja Ciebie tutaj bardzo chwalę, bo widzę ogromny progres

i

masz moje 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Jako zodiakalne ryba lubię wodne habitaty, więc jestem oczarowany akwariami i Twoim magicznym wierszem o wodnym świecie, cóż, że malutkim. Z cyklu moich off topów, w Nagiej Broni porucznik Drabin wrzuca do akwarium zegarek i próbuje go wyciągnąć, a wyciąga przyczepionego do palca kraba i ta jego mina:). Pewnie widziałaś. Pozdrowionka niedzielne. . 

Opublikowano

@Berenika97

mikroświat zamknięty w szklanych ścianach   to dowód na to że nieskończonosc nie potrzebuje ogromnych przestrzeni lecz jedynie czułego spojrzenia.

super  "twist” - sprowadzić magię do wymiaru domowego akwarium!!!!

cudowność.