Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@wiedźma VAT w koszty nie:) ostatnio przymierzałam sandałki, tylko 600 zł, wygodne, ładne, ze skórki, a w środku skórka żywa, nubukowa. Pytam jak czyścić, bo przecież będą się brudzić. A pani, będą na jeden sezon, 600 zł na jeden sezon to trochę drogo. Pamiętam moment, że tak niszczyłam sandałki, że musił. Dwie kupować, bo jedne nie wytrzymywały lata:) Ale kupiłam te sandałki, bo mi się podobały. :)

@wiedźma w Anglii w koszty mogłam siebie robić takie przyjemności, w Polsce to już się nie da. 

Opublikowano

@wiedźma

"Skopiuję. By zachować wspomnienia. Kopia wystarczy." – to zdanie jest wymowne.

Kopia zamiast oryginału. Wspomnienie zamiast człowieka.

„VAT wrzuci w koszty" - to  najzimniejszy wers. Emocje zostają zaksięgowane jako strata, odliczona od podatku, zepchnięta do rubryki „koszty uzyskania przychodu". Ból jest, ale zostaje zracjonalizowany, schowany w dokumentach. 

Niezwykle inspirujący i refleksyjny tekst. 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Berenika97 bardzo trafnie. Tak się czuje człowiek zmięty i porzucony człowiek przez kogoś, kogo uważał za przyjaciela.  Koszty uzyskania przychodu nie są tu przenośnią.  

Uwielbiam Twoje komentarze, uściski. 

Opublikowano

Nieraz to bardzo delikatne osoby, jakby życie uczyło ich ostrożności nieraz na bardzo wielu sercowych błędach. 

Pzdr

Opublikowano

Ach. Ale po co oskarżać.

Może zostawić samo Przyjaźń?

Wtedy skupimy się na formie jej (nie) wyrażania, a stracimy z oczu konkretną osobę (ja akurat znam prywatnie bardzo nieszczęśliwa księgową, często właśnie ich się tak na zimno ocenia.

Dziękuję za wyjaśnienie. Miłego dnia

Opublikowano

@aff 

Dziękuję za tą sugestię.  Sam tytuł jest jedynie nawiązaniem do samego zawodu i jego cech. 

Księgowi kojarzą się z ludźmi, którzy rozliczają i kalkulują.  Nie miałam zamiaru umiejszać im wrażliwości.  Tu księgową jest przyjaciółka,która dokonuje samej kalkulacji i wciela się w zawód księgowej. 

Opublikowano

Chcemy, czy nie, strona księgowa jest ważna, bo pomaga wyważyć sukcesy, zawody, zyski i straty i post factum ocenić, czy warto było. Nie twierdzę, że to zawsze jest decydujące, ale jednak nie powinno się od tego odwracać. Może dla poezji jest to sprowadzanie na ziemię z chmur, ale chodzenia po ziemi nie należy lekceważyć, bo bywa to bolesne. Dobry i zatrzymujący wiersz. Pozdrawiam serdecznie. 

Opublikowano

@Marek.zak1 dziękuję za komentarz. 

Szanuję ten zawód. Tytuł jest przenośnią i jak myślę, mało trafną,bo odczytywaną w dosłownym znaczeniu.

Tu bardziej chciałam uwypuklić samą kalkulację przyjaźni, chłodną, tak jakby uczucia nie miały znaczenia, nie były wspomnieniami.  To takie zamknięte w  słowa zdanie : " Już mi się nie opłaca, dziękuję,  przeliczylam" .

VAT jest tu kosztem uzyskania.

@Father PunguentyDziękuję.  Ja każdemu dobrze życzę i nie szukam zemsty. 

Pozdrawiam 

• wiedźma zmienił(a) tytuł na Przyjaźń "księgowej"