Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@viola arvensis

To bardzo poruszający wiersz. Ta intymność z Nadzieją, która jest jednocześnie bliska i krucha, śpiąca i wymagająca czuwania - to piękna i bolesna metafora.

Szczególnie wzrusza mnie to wyznanie - "choć bardziej śmierci , niż mi żeś bliższa" - cała paradoksalna natura nadziei w jednym wersie. I ta desperacja w końcówce, gdy "słowa się chwieją"...

Piszesz o nadziei jak o ukochanej osobie - z czułością, lękiem przed stratą, świadomością własnej kruchości. To bardzo osobiste i piękne! Śliczny wiersz! 

Opublikowano

@andrew ślicznie dziękuję za takie urocze słowa. 

Serdecznosci, miłego Andrew

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Berenika97 bardzo dziekuję za Twoj cenny komentarz. Zawsze potrafisz tak wspaniale odebrać/opisać utwór. Dzięki swojej wrażliwości, widzisz wyrazniej, czujesz bardziej i na dodatek potrafisz o tym pięknie mówić. 

Serdecznosci

Opublikowano

Nie ma nic bardziej cennego w życiu kobiety niż przyjęcie z miłością nowego życia. Być przy nadziei, to piękny zwrot, który oddaje to pragnienie.

Z biegiem lat, inne "dokonania" zwykle nikną w skali, gdy jesteśmy tylko małym pyłkiem.

Pozdrawiam.

Opublikowano

@viola arvensis

Wioluś.

to przejmująca medytacja nad kruchością   istnienia, w której miłosć staje się silniejsza niż lęk przed śmiercia i końcem świata.

cicha, czuwająca,absolutna.

w tej prostocie i szczerości jest ogromna siła  : z pyłu rodzi się zachwyt, a z bezbronności modlitwa.

ostatnie "wróć do mnie, moja Nadziejo ” brzmi jak najczystsza definicja miłosci.

to jest POEZJA .

najpiękniejsza.