Ten utwór został doceniony przez użytkowników. viola arvensis Opublikowano 15 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 (edytowane) Nic mnie z tobą nie łączyło prócz tych paru wejrzeń w serce. Nic mnie z tobą nie łączyło prócz tych kilku ciężkich westchnień. Nic mnie z tobą nie dzieliło oprócz zasad, wątpliwości. Nic mnie z tobą nie dzieliło prócz milczącej bezsilności. Nic mnie z tobą nie łączyło oprócz nocy nieprzespanych. Nic mnie z tobą nie dzieliło prócz nadziei zapomnianych. Gdzieś na krańcach dzikich marzeń co zrodziły się z nicości, powstał promień i połączył barwne dusze bez przyszłości. I rozdzielił grom natychmiast to co jeszcze nie istniało, choć nie przyszła żadna klęska nic z wygranej nie zostało. Nic nas z sobą nie łączyło- tak powiedzą zimni ludzie ale drzewa i potoki szepczą o nas jak o cudzie. Nic nas nie łączy nic nas nie dzieli prócz tej deszczowo łzawej niedzieli oprócz aniołów strzegących tego co mamy w duszach drogocennego i w dzien i w nocy serce ból mieli. Nic nas nie łączy. Nic nas nie dzieli. Edytowane 2 Grudnia 2025 przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 15
Migrena Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @viola arvensis Twoja POEZJA jest niezmiennie fenomenalna ! w tym wierszu mistrzowsko uchwyciłaś bolesny paradoks, gdzie to, co naprawdę łączy, dzieje się poza wzrokiem „zimnych ludzi”, w sferze dusz i ciężkich westchnień. to arcydzieło udowadniające Twój talent - poezja, która boli i zachwyca jednocześnie. Wiolu. Ty jesteś wspaniała !!!! 1
huzarc Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @viola arvensis Jest w tym tekście dobro, miękkość i cicha prawda. 1
Nata_Kruk Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Viola... to już bardzo dużo. Życie może podzielić wiele, ale.. ból.. czasem.. łączy. Troszkę 'filozoficznie'.... i sporo analogii z życia wielu. Pozdrawiam. Edytowane 15 Listopada 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
viola arvensis Opublikowano 15 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @Migrena Dziekuję Ci ogromnie ! Zapewne nie zasługuję na tak piękne słowa ale Twoj entuzjazm decydowanie uskrzydla. Jesteś niezrównany w okazywaniu serdeczności.
viola arvensis Opublikowano 15 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @huzarc dziekuję uprzejmie za Twoj glos. @Nata_Kruk śliczne dzięki. Cieszę sie, ze wychwyciłas tę filozoficzną nutkę. Ciepłe pozdrowienia. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @viola arvensisNie miało łączyć z założenia, a się posklejało tak jakoś samo. Lekuchne masz pióro, piszesz tak, jakby Ciebie to nic nie kosztowało, ot, wysypało się i jest - bardzo ludzkie. 1
Berenika97 Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @viola arvensis To wiersz o miłości paradoksalnej – takiej, która istnieje poza zwykłymi kategoriami związku, może nawet poza możliwością jego zaistnienia. Powtórzenia "nic nie łączyło, nie dzieliło" działa hipnotycznie. Te anafory budują rytm jak mantrę, ale jednocześnie każda zwrotka dodaje kolejny element – wejrzenia, westchnienia, noce nieprzespane. Ludzie racjonalizują, nazywają to "nic", ale "drzewa i potoki szepczą o nas jak o cudzie". To sugeruje, że była to więź autentyczna, tylko nieczytelna dla świata zewnętrznego. Piękny wiersz! 1
Kwiatuszek Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @viola arvensis Piękny, bardzo uczuciowy wiersz. Pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
viola arvensis Opublikowano 15 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 (edytowane) @Alicja_Wysocka dzięki, sypie się prosto z serducha. Czasem nie nadążam tych wszystkich słów łapać i zbierać z różnych miejsc Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Berenika97 dziekuję Kochana za Twoją opinię- niezwykle trafna, piękna i precyzyjna. @Kwiatuszek bardzo dziękuję! Pozdrawiam ciepło. Edytowane 15 Listopada 2025 przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 3
lena2_ Opublikowano 16 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2025 Wspaniale:):) masz dar lekkiego pióra:):) 1
viola arvensis Opublikowano 16 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2025 @Leszczym dziekuje za Twoją obecnosc i usmiech Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @lena2_ dziekuję serdecznie. Pióro mam lekkie ale serce ciężkie Usciski Lenko. 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 20 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2025 @viola arvensis Wiersz z kategorii tych, których komentować nie ma sensu, tylko czytać, czytać, czytać... 1
viola arvensis Opublikowano 20 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2025 @Wędrowiec.1984 Dziękuję! Niezmiernie mi miło otrzymać takie słowa od Ciebie :) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 22 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 (edytowane) Zapachniało Asnykiem... Kiedyś mi się zdarzyło takie nawiązanie do jego wiersza "Między nami nic nie było": A tu mam jeszcze "wersję dla leniwych" :) A Twój wiersz bardzo ładny. Trochę w nim Asnyka, ale bardzo dużo Violi :) Pozdrawiam serdecznie. Edytowane 22 Listopada 2025 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
Wiechu J. K. Opublikowano 22 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 @viola arvensis Egzystujemy w świecie złamanych serc. Przydałby się warsztat naprawczy, gdzie plastry miodowej miłości zabliźniałyby takie rany. Viola, każdy człowiek to osobny świat i aby takie dwa światy - kobieta i mężczyzna- mogły razem funkcjonować w trwałym i długim związku, potrzeba jest nie tylko miłość, lecz obopólne zrozumienie, które powinno się razem wypracowywać. Pozdrawiam Cie serdecznie. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 22 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 @viola arvensis Dodam tylko do tego co napisałem powyżej, że to nie jest pouczanie, tylko urywek doświadczenia z mojego życia i lekcje jakie z tego wyciągnąłem. Młodość jest porywcza i często bezmyślna, dopiero w późniejszych latach człowiek staje się ostrożny. 1
viola arvensis Opublikowano 22 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 @Wiechu J. K. Zgadzam się z Tobą na 100%. Nic dodać, nic ująć. Dziękuję i ciepło pozdrawiam. 1
matfiziol Opublikowano 22 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 @viola arvensis Bardzo fajne . Rytmiczne i z przekazem. 1
Rekomendowane odpowiedzi