JacekSojan Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 płatki kwiatów tarniny na oczach płatki kwiatów głogu na wargach maj się tajgą rozplenił w tygodniach zakotwiczył stopy w powojach stoję w niebie wśród planet dmuchawców knieć wyzłaca moje kolana kozibród wężymord szelężnik jak wróżebne sny klęczą w trawach ostry sok wilczomlecza w powietrzu z jadowitym jaskrem pospołu balsamują zmysły i rozum w tajemnym obrzędzie menad maj oddechem jest Dionizosa leżącego w szczyrach i makach a ja jego ekstazą senną zapatrzoną w amforę słońca
teresa943 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 maj oddechem jest Dionizosa leżącego w szczyrach i makach a ja jego ekstazą senną zapatrzoną w amforę słońca Widać, że Autor ma zainteresowania botaniczne. Wiersz bardzo mi się podoba - jest obrazowy; każda zwrotka odkrywa kolejny obraz, jakby peel spacerując podziwiał piękno przyrody i relacjonował; na końcu odnosi się siebie jako do maleńkiej cząstki cudownej przyrody (stworzenia). Tak mi się skojarzyło. Serdecznie pozdrawiam -teresa
adolf Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ładne. Bardzo ładne i pasuje do Dionizosa. Trzeba przyznać że opsiy w wierszu są naprawde maksymalnie uplastycznione i stanowi to raj dal wyobraźni. Pozdr. podoba się. Tak ps. zauważyłęm nawet rymy lilianowe ;p ;p podkreśliłem ;p
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Wiersz przyrodniczy. Po ki-kij tu bachnalia? czy dlatego, żeś winny? ;D pzdr. b ps. rozluźniłbym go, w rytmie i współbrzmieniach
M.E.FIRCHO Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 niestety przyjdzie mi poprzeć dziewuszkę... bo do budowy wiersza przyczepić się nie mogę, co do treści...może dlatego, że zupełnie nie w moim klimacie, choć chyba to wiersz powinien mi w jego stworzeniu pomóc ;) Choć doceniam umiejętność wychwalania pięknej przyrody ;) pozdrawiam serdecznie M.E.
kasiaballou Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 jak nie Twój Sojanie, nie tym razem; na zamówienie chyba ;D! pozdrawiam_kasia ;)
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ta fraza powinna przecież brzmieć:mi sie - proszę nie robić takich błędów ;P pzdr. b
lubię latawce Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 niestety bardzo mi się podoba.
JacekSojan Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Dzięki Wszystkim za wizytę i warsztatowe uwagi; trzeba mi jeszcze trochę nad nim popracować; dzie wuszka.; w zależności od regionu wymawiają tak lub tak; ale poprawiłem po Twojemu; niech Ci będzie menado - nie krzyw się już bo na"mordę" to trzeba bardziej "zasłużyć"; :)) J.S B.Zdanowicz; żebyś wiedział - gdzie Dionizos tam i wino (!); :)) J.S
Robert_Siudak Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Plastycznie tu u Pana, po mojemu to i rytm też przypadł, wiersz z seri "wiosna tu i tam - a ja ją widze tak " czyli przekaz treściowy ustępuje miejsca plastycznemu, takie teksty też miło czasem poczytać, Pozdrawiam.
H.Lecter Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Knieć,kozibród,wilczomlecz,jaskier...dla uszu poety to muzyka.Podoba się bardzo.Pozdrawiam w dionizyjskim nastroju.
adam sosna Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 taaaak bardzo mi się podoba wszystko bardzo!!!!!!!!!!!!! może tylko... maj jest oddechem Dionizosa ( jest: maj oddechem jest Dionizosa) :):):)
Stefan_Rewiński Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Ziół tu niczym w Lesie Księżnej.
Lena Achmatowicz Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 "stoję w niebie wśród planet dmuchawców" :) dobrze mi się czytalo ten tekst, głównie ze względu na spokój peela (autora?). wiem, skąd ten Dionizos na łące:) Dionizos owinięty kocem w torbie:) termostatuje peela. ;)
Baba_Izba Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 uwielbiam wiersze o maju i ziołach, doszczętnie mnie ujęły "kozibród wężymord szelężnik", nie wiem niestety, co to są szczyry, całość bardzo sympatyczna i pachnąca, bardzo serdecznie majowo pozdrawiam - baba
adolf Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ta fraza powinna przecież brzmieć:mi sie - proszę nie robić takich błędów ;P pzdr. b czemu? a nie jest tak że długa forma wystepuje przed czasownikiem ,a krotka po ??? pozdr.
JacekSojan Opublikowano 2 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Robert Siudak.; a niechaj obraz sam gada... pozdrawiam! J.S H. Lecter.; i niech nas Dionizos nawiedza, tak we dnie jak w nocy! :)) J.S adam sosna.; to cóż, poprawię; i dzięki! :)) J.S Stefan Rewiński.; uważaj! to same niemal trujaki... działają silnie narkotycznie,jak podczas bachanaliów! :)) J.S Lena Achmatowicz.; czarownica! wiedźma! bo wiedna! :)) J.S Baba Izba.; szczyry to liczba mnoga ziółka o nazwie szczyr - silnie trująca! :)) J.S adolfie - pozdrawiam trawiasto i niegramatycznie!
Rekomendowane odpowiedzi