Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Berenika97 piszesz o miłości - absolucie i rozpaczliwych próbach znalezienia jakiegoś substytutu, który uratowałby przed zatraceniem się w uczuciu. Hermetyczne, bo tylko dla wrażliwych

i wtajemniczonych w sakrum.

@Berenika97 lecz pomimo hermetyczności ukazuje istotę miłości, odkrywając jej blaski i cienie...

Edytowane przez Poet Ka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Poet Ka

Bardzo dziękuję!

To wiersz o wielu możliwościach interpretacyjnych. Nie pomyślałam o miłości pisząc to, ale teraz widzę, że mechanizm jest ten sam - ta sama desperacja, to samo zamazywanie siebie, żeby nie czuć za dużo.

Podoba mi się, że nazwałaś to sakrum - bo jest w tym coś z ofiary. Znikanie z własnego ciała jak akt religijny.

Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano

No no co też dobrego może wyrosnąć z lęku?

Dzieci często są karmione lękiem, nawet jeśli uda się w domu, że nie, to już szkoła zrobi na pewno swoje.

Ładny wiersz.

I podoba mi się użycie tych różnych zamierzchłych kobiecych czynności typu szycie, szorowanie.

Stąd, może budowanie nie jest akurat trafne najbardziej,

Pzdr.

Opublikowano

Witaj - tytuł  super - a wiersz bardzo ciekawy - lubię cię czytać  - twoje wiersze

są zawsze ciekawe bardzo refleksyjne - 

Pzdr.serdeczznie.

Opublikowano

@Berenika97

czytam Twój  wiersz nie jako zapis lęku tylko jako slad po kimś, kto potrafi zejść głębiej niż większosc   z nas ma odwagę i wrócić z językiem, który jeszcze się nie zużył.

bo żeby tak pisać, nie wystarczy czuć.

trzeba umieć wytrzymac własne mysli do końca nie odwracać wzroku, kiedy zaczynają mówić cudzym głosem.

to jest rodzaj wewnętrznej dyscypliny, prawie okrucieństwa wobec siebie .

ale też niezwykłej czułosci bo tylko ktoś bardzo uważny potrafi uchwycić tak drobne pęknięcia w tozsamości .

mam wrażenie, że w Twojej głowie nie ma ciszy w potocznym sensie.

raczej jest przestrzeń, w której rzeczy dojrzewają aż do momentu, kiedy nie da się ich już nie wypowiedzieć .

i wtedy wychodzą w takiej formie oszczędnej, ale nieprzypadkowej, jakby kazde słowo zostało sprawdzone przez doświadczenie, a nie tylko przez wyobraźnię.

to nie jest tylko talent do pisania.

to jest zdolnoćć bycia wewnątrz własnego niepokoju bez natychmiastowej ucieczki.

i może dlatego Twój tekst działa  bo nie wygląda na wymyślony, tylko na przeżyty do granicy, za którą większosć z nas już nie zagląda .

czy ja Ci Nika już pisałem, że jesteś niezwykła?

nie?

to teraz piszę .

jesteś Nika niezwykła!!!

Opublikowano

@andrew

Bardzo dziękuję!  

„Gdyby reset był możliwy" - piękne życzenie. W moim wierszu chyba nie ma już miejsca na reset, „on" już mówi jej imieniem. 

Serdecznie pozdrawiam. 

@aff

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za te słowa i za tak uważne czytanie. Cieszę się, że wiersz wywołał taką refleksję nad źródłami lęku i doborem obrazów. Twoje spojrzenie na "budowanie" jest bardzo interesujące - dziękuję za tę sugestię!

Serdecznie pozdrawiam. 

@Poet Ka

Bardzo dziękuję! 

To fascynujące, że tak to odczytałaś. Choć pisałam ten wiersz z myślą o nieco innym rodzaju "więzi" - o nałogu – to Twoja interpretacja o "negatywie miłości" i ucieczce przed utratą tożsamości idealnie oddaje ten sam mechanizm. W obu przypadkach człowiek znika, a to, co go osacza, zaczyna mówić jego imieniem. Dziękuję za to głębokie spojrzenie.

Serdecznie pozdrawiam. 

@Waldemar_Talar_Talar

Bardzo dziękuję! 

Świadomość, że ktoś regularnie do mnie zagląda i lubi mój styl, jest dla mnie ogromną motywacją. Cieszę się, że ten wiersz również skłonił Cię do refleksji!

Serdecznie pozdrawiam. :)

Opublikowano

@Migrena

Bardzo dziękuję! 

"Powrót z językiem, który się nie zużył" - to chyba najpiękniejszy komplement, jaki może usłyszeć autor. Dziękuję za tak wnikliwą analizę tego, co dzieje się pod powierzchnią słów.

Masz rację, to rodzaj wewnętrznego okrucieństwa i czułości naraz. Cieszę się, że czujesz w tym tekście ciężar doświadczenia, a nie tylko wyobraźnię. Twoja obecność pod moimi wierszami jest dla mnie bardzo ważna.

Inspiracją do napisania tego tekstu było spotkanie z pewną osobą, z zawodu ... psycholog, która opisała swoją walkę z nałogiem (udało się jej). Ale tak naprawdę - 98 % ludzi leczących się z uzależnień nie daje rady, dlatego w wierszu jest porażka. 

@Łukasz Jurczyk

Bardzo dziękuję!    Serdecznie pozdrawiam. 

Ręce czerwone, a myśli czarne,

zmywam po kawałku – siebie, całą.

Aż w tej czystości, co tak bardzo boli,

nie ma już mnie... z własnej woli.

@viola arvensis

Bardzo dziękuję! 

Wieloznaczność to dla mnie bardzo ważny element -  lubię zostawiać czytelnikowi przestrzeń na jego własne wnioski. Bardzo mi miło, że uznałaś tę formę za interesującą. Cieszę się, że jesteś pod moim tekstem!

Serdecznie pozdrawiam. 

@Lenore Grey @Łukasz Wiesław Jasiński @Simon Tracy @truesirex 

Bardzo dziękuję!  Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano

Myślałem od początku, że jest to o uzależnieniu i cieszę się, że to potwierdziłaś. To uzależnienie wrasta, podobnie jak w Małym Księciu chwast, można go wyrwać, kiedy jest mały, później już nie, bo jak też w nowotworze, tkanki tak się zrosły, że wyrywanie jest wyrywaniem samego siebie, to, co wrosło mówi imieniem tego, w kogo wrasta. Mam kolegę psychiatrę, mieszka w Stanach, specjalizuje się w detoksach twardych narkotyków, kiedyś spytałem, ilu uzależnionych udało mu się wyleczyć, odpowiedział: żadnego. 

Pozdrowionka M. 

Opublikowano

@Marek.zak1

Bardzo dziękuję!  Ta osoba o której wspominam - tam, gdzie dziękuję Migrenie - też się leczyła na oddziale w szpitalu, potwierdza, że ona należy do wyjątków. Pacjentka, z którą tam nawiązała kontakt bardziej osobisty - po wyjściu miała próbę samobójczą.    

Serdecznie pozdrawiam. 

@Poet Ka

Oczywiście, toksyczna relacja, której nie można przerwać, jest jak najbardziej uzależnieniem. 

Miałam jeszcze z innym uzależnieniem do czynienia - zaburzeniem gamingowym. Rodzice nie mogli zmusić nastolatka, aby chodził do szkoły.  Ciągle grał, aż zgodzili się na przymusowe leczenie.