Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Berenika97 Opublikowano 22 godziny temu Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu Lubiła słuchać światła jak szeleści między trawami, lubiła dotykać poranków obiecujących jak nieotwarte listy. A potem przyszli obcy - z chrzęstem żelaza i błotem. Wdarli się w jej ciszę, miażdżąc delikatne brzegi snów. Jej dusza odpłynęła w stronę źródła, gdzie błękit nie rzuca cieni a ból traci ciężar. Znalazła schronienie w pęknięciu - między "byłam" a wieczność. 15
andrew Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu @Berenika97 ... wczoraj podeptane zdawałoby się nie powstanie wiara w sens istnienia daje ... marzenia powoli się prostują wyblakłe obrazy nabierają kolorów nie są takie same zaczynają jedak widzieć siebie w świetle nieśmiały uśmiech pamięta że jest się cudem a jutro jutro jest dla każdego ... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Łukasz Jurczyk Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu @Berenika97 Miażdżyliśmy sny. Jakby to była tylko... sucha trawa w polu. Delikatny ich brzeg. Zgasł pod ciężarem sandałów. Zbyt łatwo, za szybko. Pęknięcie w czasie. Dobra kryjówka przed nami. Śpij w tej szczelinie. Pozdrawiam :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu @Berenika97 Czytam ten tekst jako opowieść o gwałtownym odebraniu marzeń, o zranieniu tak głębokim, że jedyną możliwą reakcją staje się wycofanie w najwęższą szczelinę siebie. Bardzo przejmujące jest dla mnie to „pęknięcie” - miejsce pomiędzy „byłam” a wiecznością - jakby peelka nie tyle znikała, ile chroniła ostatni skrawek własnej wrażliwości. Wiersz zostawia we mnie ciszę i lekki chłód. 2
vioara stelelor Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu @Berenika97Przejmujący wiersz. Według mnie ukazuje jedno z najokrutniejszych oblicz wojny. Nieważne, między kim a kim. Liczy się cierpienie, w które każdy konflikt zbrojny obfituje bez miary. Zazwyczaj gwałty są następstwem odczłowieczenia ofiar. Twój utwór przywraca to człowieczeństwo, w cichy, pokorny sposób. Ale przywrócenie człowieczeństwa wiąże się z niewyobrażalnym bólem, z którym trzeba się zmierzy, aby, z pokonać w sobie wszystkie łby hydry - traumy. Peelka zabliźniła się sama w sobie. Przed nią jeszcze długa droga,na którą może nigdy nie odważy się wejść. Oczywiście to zrozumiałe, że ukryła całą swoją wrażliwość poza zasięgiem świata, nawet poza zasięgiem własnej świadomości. Pytanie - co dalej. Tekst tutaj zatrzymuje się, nie kończy rozpoczętej historii... 2
Marek.zak1 Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu Przejmujący wiersz o losie słabszych i bezbronnych, ze wskazówką na kobiety, będące ofiarami wszelakiej i też systemowej przemocy, po której bardzo trudno podnieść się i dojść do psychicznej równowagi. Tak robią wrogowie, traktujący kobiety wroga jako łup wojenny i osobisty triumf, ale bywa, że i sojusznicy, o czym się niewiele mówiło przez wiele lat po II WŚ. Pozdrawiam serdecznie. 1
Migrena Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu @Berenika97 Bereniko. metafizyczny obraz zawieszenia chwili !!!! Twój cudowny wiersz jest jak cichy most między byłam a wiecznoscią, gdzie światło i ból spotykają się w jednym oddechu. pokazujesz mi , jak dusza, wobec przemijania i nieuchronności zmian , szuka schronienia w tym, co ulotne i nieoswojone, przypominając, że kaxda chwila jest zarówno obecna, jak i wieczna . to jest utwór w którym ja odnajduję swój dom między Twoimi wersami. to dziwne uczucie ale wiersz jest mi bardzo bliski. jego piekno leży w Twoim kunszcie poetyckim, ale też w subtelnej jego głębi. serdecznosci Nika :) 1
Berenika97 Opublikowano 15 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) @andrew Bardzo dziękuję! „Nieśmiały uśmiech pamięta , że jest się cudem" - to naprawdę wzruszające i piękne. Serdecznie pozdrawiam. @Łukasz Jurczyk Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam. kto zna smak szczeliny już się nie boi bo sny mają swoje imiona @Alicja_Wysocka Bardzo dziękuję! Dziękuję za tę ciszę, którą opisałaś - to chyba najpiękniejsze, co można zabrać z wiersza. Cieszę się, że "pęknięcie" stało się dla ciebie miejscem, nie tylko raną. Serdecznie pozdrawiam. @vioara stelelor Bardzo dziękuję! To, co napisałaś o przywracaniu człowieczeństwa przez ból - trafiło mnie mocno. Pisałam właśnie o tym - że nazwanie jest jednocześnie ocaleniem i raną. Dziękuję, weszłaś w ten tekst z taką powagą. Serdecznie pozdrawiam. @Marek.zak1 Bardzo dziękuję! Dziękuję za te słowa i za to, że poszerzyłeś kontekst o to, co przez lata przemilczano. Pisałam o konkretnym bólu, ale masz rację, że ta historia ma wiele twarzy i nie wszystkie zostały nazwane. Cieszę się, że wiersz otworzył tę przestrzeń. Pozdrawiam serdecznie. @Migrena Bardzo dziękuję! To "dziwne uczucie" bliskości z cudzym wierszem - myślę, że to jeden z najpiękniejszych darów, jakie literatura może dać. Dziękuję Ci, że mi o tym powiedziałeś. Takie słowa sprawiają, że pisanie ma sens. Serdeczności. Edytowane 15 godzin temu przez Berenika97 (wyświetl historię edycji) 2
Berenika97 Opublikowano 15 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu @Simon Tracy @Wochen Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu wstrzeliłaś mi się w wiadomości: mieszkańcy Huty Pieniackiej Polacy ok. 800 ludzi wymordowanych przez Ukraińców - rocznica Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. widzę ten przerażający obraz Pozdrawiam
Marek.zak1 Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Napisałem o tym wiesz gdzie. Gordana mówi Markowi, jak to zwycięskie wojska zachodnich demokracji potraktowały miejscowe kobiety zwyciężonego państwa. Str 215.
Christine Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu @Berenika97 Bardzo mnie poruszył ten wiersz, mam obraz tego zdarzenia przed oczami! Pięknie i mimo wszystko delikatnie ukazane.
bazyl_prost Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu @Berenika97 i zbudował swoja wyspę
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu Witaj - cały wiersz na tak - Pzdr.serdecznie.
Rekomendowane odpowiedzi