Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Berenika97 Opublikowano 23 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 skazali ją na niebyt zanim stała się imieniem chcieli by była błędem statystyką plamą krwi a jednak zadrwiła z ich wyroku stała się kroplą światła wykutą z popiołu – z pęknięciem przebiegającym przez serce wygrała na piekielnej loterii jeden pełny oddech z miliona pustych nie jest aniołem ale niesie w sobie echo żaru który odmówił zgaśnięcia czy zdołała dziś być drzazgą w ich sumieniach? Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 23
Marek.zak1 Opublikowano 23 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 Nie wiedziałem, że dziecku, gotowemu do porodu można to zrobić. Smutne. Pozdrawiam. 2
vioara stelelor Opublikowano 23 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 @Berenika97 Dziękuję za przypomnienie historii Gianny Jessen. W przypadku tych, którzy podejmują arbitralnie decyzję o tym, kto od kiedy jest człowiekiem i ma prawo żyć, nie można chyba mówić o sumieniu, a jedynie o jego karykaturze. 3
Berenika97 Opublikowano 23 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 @Marek.zak1Z tym to jest różnie, w różnie w różnych państwach. Bardzo dziękuję! 1
vioara stelelor Opublikowano 23 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 @Marek.zak1 A można nawet u nas, w Polsce. Historia Felka z Oleśnicy, kwiecień 2025 r. 1
Berenika97 Opublikowano 23 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 @tie-breakZgadzam się! Dziękuję za czytanie i te słowa. 1
Migrena Opublikowano 23 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 @Berenika97 to poruszająca apoteoza ludzkiej niezłomności i woli przetrwania w obliczu sił dążących do zniszczenia i anonimizacji. nie będę pisał komentarza bo każdy wie jak i o czym piszesz. powiem tylko Bereniko - niech Cię aniołowie na skrzydłach przez życie niosą !!! że Bóg Cię ludziom dał. że jesteś. 2
huzarc Opublikowano 23 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 @Berenika97 To mocny, dojrzały wiersz o ocaleniu i etycznym oporze. Czuły wobec wagi ocielenia i bezlitosny wobec systemu, który chciał ten akt przeciwstawienia wymazać. Nad wszystkim unosi się etyczny imperatyw wskazujący, że nawet jeden „pełny oddech” może być zwycięstwem nad milionem pustych. 2
andrew Opublikowano 23 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 @Berenika97 ... a my my nie bądźmy drzazgą bądźmy kroplą kroplą która gasi pragnie a nie topi sumienie ... Pozdrawiam serdecznie Spokojnego dnia 2
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 23 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 Witam - ciężki wiersz - może kogoś obudzi - Pzdr.zamyśleniem. 2
lena2_ Opublikowano 23 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 Wiersz poruszający ważny temat, doskonale to napisałaś Bereniko:):) miłej niedzieli:) 2
Berenika97 Opublikowano 23 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 @MigrenaBardzo dziękuję! Nie wiem co napisać i jak dziękować. Dziś podziękowałam Bogu za to, że dał mi szansę na istnienie w tym wyjątkowym zakątku Wszechświata. @huzarcBardzo dziękuję za te słowa. @andrewBatrdzo dziękuję! Pięknie napisałeś. @Waldemar_Talar_TalarBardzo dziękuję! Miejmy nadzieję. Pozdrawiam. @lena2_Bardzo dziękuję, trudny, ale ta historia szczególnie mnie poruszyła. Pozdrawiam. @JuzDawnoUmarlem@Leszczym@OmagamogaSerdecznie dziękuję! 2
Whisper of loves rain Opublikowano 23 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 To utwór pełen bólu, ale też nadziei i siły, który doskonale oddaje wewnętrzną walkę o zachowanie własnej tożsamości. Pozdrawiam 2
Leszczym Opublikowano 23 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 @Berenika97 Przepraszam, no nie umiałem Ci napisać przepięknego wspierającego komentarza :)) 2
viola arvensis Opublikowano 23 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 @Berenika97 uważam, że masz dar do pisania o poważnych i ciężkich tematach. Robisz to z precyzją i mądrością, powinnaś nigdy nie przestać, bo jak sądzę to dar od Boga, ktory posiadają nieliczni. I jest to bardzo, bardzo cenne. 2
Berenika97 Opublikowano 23 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 @Whisper of loves rainBardzo dziękuję! Bohaterka nadal walczy - tym razem o świadomość i sumienia. @LeszczymBardzo dziękuję za czytanie, to jest najważniejsze. :))) @viola arvensisBardzo dziękuję! Piszę czasami o tym, co mnie porusza. Ale daleko mi do Twojego talentu. Nieraz zaglądam do Twoich wierszy - i je podziwiam. :) @Czarek Płatak@MIROSŁAW C.@infeliaSerdecznie dziękuję! 4
Berenika97 Opublikowano 23 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 @Rafael MariusBardzo dziękuję! 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 23 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2025 @Berenika97 @Berenika97 Tak Bereniko, odważnie podchodzisz do trudnych tematów. Znam historie, w których dziecko było cudem i takie, w których było przerażeniem. Nie wszystko jest czarne albo białe. Ale jedno wiem - przypadek wciąż decyduje o zbyt wielu sercach. 2
Berenika97 Opublikowano 24 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 @Alicja_WysockaBardzo dziękuję! Nie wiem, czy odważnie. Po prostu bardzo wzruszyła mnie historia opowiedziana przez kobietę, której miało nie być i która nie miałaby już szansy zaistnieć. To jakby niezwykłe odwrócenie perspektywy - głos dziecka poddawanego aborcji. Każdy ma swoje sumienie i wrażliwość. Pozdrawiam. @Simon TracyBardzo dziękuję! 2
Nata_Kruk Opublikowano 24 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... powieliłam te słowa, do świetne. @Berenika97... "Drzazga", ... ten tytuł jest świetny do takiej treści. Poruszasz góry i doliny, żeby tak można słowami... Środkowa zwrotka wyjątkowa w wymowie, pozostałe są świetnym uzupełnieniem. 2
Rekomendowane odpowiedzi