Ten utwór został doceniony przez użytkowników. viola arvensis Opublikowano 20 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 (edytowane) Bywa, że zima doskwiera i na nic z niebiosów promienie, duszę płatami mróz ściera siarczyste kąsa cierpienie. A bywa chłody dokoła a w tobie przebiśnieg zakwita i radość duchowa cię woła i wiosnę ożywiasz w zachwytach. I bywa, że gubisz swe myśli i lecą z czerwienią i złotem i tylko się cały zamyślisz ochoty odkładasz na potem. A czasem jak słońce zachwycasz rozświetlasz, zmarzniętych ogrzewasz i wszędzie to światło przemycasz i Bogu dziękczynny hymn śpiewasz. Tak mija lato za wiosną i zima odchodzi z jesienią. Ty zostań tą cząstką radosną, niech serce twe iskrzy zielenią. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 11 Listopada 2025 przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 13
huzarc Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 @viola arvensis To wiersz, który emanuje ciepłem i prostą ludzką dobrocią. Czuć w nim łagodny oddech wiary w sens codzienności, z pozoru pełnej chłodu, ale też małych, uporczywych przebłysków nadziei i radosnych gestów. 2
viola arvensis Opublikowano 20 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 @huzarc Zawsze miło jest przeczytać taką przyjemną i zarazem rzeczową opinię. Bardzo dziękuję, ciepło pozdrawiam :) 1
Migrena Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 @viola arvensis Violu. wzruszający wiersz o zmienności życia i wewnętrznej sile. metafory pór roku są piękne i skłaniają do głębokiej refleksji. dziękuję za tę dawkę poezji, która zapala i zostawia w sercu radosną, zieloną iskrę !!! w moim zostawiła płomień świecy !!! piękny Twój wiersz jest :) 1
viola arvensis Opublikowano 20 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 @Migrena nic tak nie cieszy jak to, gdy wiersz zostawia jakieś światełko, niezależnie zielone, białe czy jakiekolwiek inne :) Niech Ci te iskierki zielone tańczą zawsze w duszy ! 1
Migrena Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 @viola arvensis dobrze :) chcę :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 @viola arvensisViolu, każdy Twój wiersz zostawia mnie uśmiechniętą. Czy tupniesz nogą czy czy się skłonisz - zawsze wiesz co robisz, serdeczności :) 2
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 Chyba powinno być chłodny? Łukasz Jasiński
viola arvensis Opublikowano 20 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 @Alicja_Wysocka wzruszasz mnie Alu takimi słowami. To bardzo, bardzo mile. Dzięki Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Łukasz Wiesław Jasiński ależ oczywiście, że nie, panie Łukaszu... 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 (edytowane) @viola arvensis Pani sprawa jak pani pisze, a jednak: zapewniam panią - popełniła pani kilka błędów, wiem, że niektórzy celowo popełniają błędy, aby zdobyć jak najwięcej komentarzy - jest to próba zwrócenia uwagi na własną osobę z powodu kompleksów. I nie wspominając już o tym, że niektórzy nie są zdolni przyjmować jakiejkolwiek merytorycznej krytyki, ot, pępki świata... Łukasz Jasiński Edytowane 20 Października 2025 przez Łukasz Wiesław Jasiński (wyświetl historię edycji)
viola arvensis Opublikowano 20 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 @Łukasz Wiesław Jasiński zapewniam pana, że nie popelniam błędów celowo. Żle mnie pan ocenia panie Łukaszu. Nie czuję potrzeby zwracania na siebie uwagi, wręcz przeciwnie. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 @viola arvensis Dobranoc i kolorowych snów Łukasz Jasiński
viola arvensis Opublikowano 20 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 @Łukasz Wiesław Jasiński dziękuję i wzajemnie panie Łukaszu.
FaLcorN Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 @viola arvensis Chwytać każdą chwilę z lodu, lawy, szkła.. Przecież my na chwilę.. póki serce gra. Pozdrawiam! Dobrego tygodnia! 1
viola arvensis Opublikowano 20 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 @FaLcorN ładnie, choć wolałabym chwytać trochę delikatniejsze chwile żeby sie tym lodem/szkłem nie pokaleczyć nadto, ale co tam, czasem trzeba isc na żywioł Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki i wzajemnie, dobrego! 1
FaLcorN Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 @viola arvensis Nie marudź.. ;-) Po pierwsze carpe diem, po dziesiąte carpe diem. 1
Berenika97 Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @viola arvensis Twój wiersz jest o zmienności stanów duszy i o tym, jak niewiele mają one wspólnego z tym, co dzieje się na zewnątrz. Podoba mi się ten kontrast: zimno dokoła, a w środku rozkwit – albo odwrotnie. Szczególnie trafiła do mnie strofa trzecia – "gubisz swe myśli i lecą z czerwienią i złotem". To ma w sobie coś lekkiego, marzycielskiego, jakby te myśli były liśćmi unoszonymi wiatrem. I to "ochoty odkładasz na potem" – tak zwyczajne, a jednocześnie tak prawdziwe dla tych momentów, kiedy jesteś gdzieś indziej duchem. Zakończenie to piękne błogosławieństwo – "niech serce twe iskrzy zielenią". Zieleń jako kolor nadziei. To optymistyczne! Twój wiersz jest przepiękny! 2
viola arvensis Opublikowano 21 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @Berenika97 w analizowaniu wierszy nie masz chyba sobie równych. Powinni Ci za to płacić :) Wszystko w punkt. Bardzo dziękuję za wnikliwość i za przychylność. Serdeczności. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @viola arvensis Cztery pory miłości: w zimie ogrzewa, latem swym żarem spala, wiosną dojrzewa i jesienią owoców pełna. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Prawdziwa miłość nigdy nie przemija, zakochanie to jej cień. Pozdrawiam serdecznie! :) 1
viola arvensis Opublikowano 21 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @Wiesław J.K. Dobrze powiedziane i na dodatek jak poetycko Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Milo Cie widzieć Z pozdrowieniami W. 1
Rekomendowane odpowiedzi