Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Berenika97 , tak, bez senność to dobry materiał dla poezji. Może zabrzmi to paradoksalnie, ale wydaje mi się, że mój wiersz "życie przez sen" opisuje podobne klimaty. Bo tak, jak sen jest przeciwieństwem bezsenności, tak senność, która towarzyszy człowiekowi w pewnym sensie przez cały dzień zaczyna w jakiś sposób, w mojej ocenie, przypominać stan bezsenności, ponieważ stan bezsenności raczej nie kojarzy się z czasem owocnie i aktywnie spędzonym.

Opublikowano

@UtratabezStraty To fascynujące jak sen i bezsenność mogą się spotykać w tym samym miejscu - w tej nijakości, w tym "nie do końca tu" byciu. Ta senność przez cały dzień, o której piszesz, to rzeczywiście bliźniacza siostra bezsenności - obie odcinają nas od pełnego życia, od tej intensywności bycia. Bardzo dziękuję za te słowa. 

Opublikowano

@UtratabezStraty Masz rację, to ważne rozróżnienie. Sen to jednak stan aktywny - mózg pracuje, śnimy, przetwarzamy. Senność to ta ospałość, zmęczenie. Faktycznie, nie powinno się ich mieszać, choć w kontekście tego, o czym rozmawialiśmy, obie jakoś krążą wokół tego "niebycia w pełni obecnym". Ale tak, precyzja się liczy.