Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Nata_Kruk Opublikowano 22 Września 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 (edytowane) Zegar Czeka na cofnięcie wskazówek, żal czasem, że tylko w takim da się to zrobić. Wiosna rzuciła godziną przed siebie, jesień z pokorą ją odda - ale w parku, rok za rokiem - cztery pory Vivaldiego. Wirują zbłąkane liście, rdza zaognia pustkę, jedynie ławki czekają na dotyk człowieka. Przechadzka z parasolem to jednak coś miłego. Kiedy ziemia zaciąga się mgłami, po pniach skaczą wiewiórki szukając szczęścia na zimę. W pamięci szkicuję obrazy, będą na jutro. Na wzniesieniu prastare olbrzymy zrzucają nasiona - turlają się kasztany, niegdyś w ich kolorze były moje włosy - dzisiaj, przewrotny czas ochoczo je popieli. wrzesień, 2025 Edytowane 28 Września 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 16
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 Witaj - piękny wiersz - pachnie jesienią - Pzdr.serdecznie.
Alicja_Wysocka Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 @Nata_KrukDziękuję za wspólny spacer. Nie mogę zamknąć oczu, bo wtedy nie widzę co czytam. Ale już między zwrotkami, mogę. Parasol, może być, ale przezroczysty i duży. U mnie w przedpokoju wiszą w tej chwili cztery - bo wciąż gubię. Ale nie będę się tym przejmowała - gubienie się w słowach i gubienie parasolek - to jak jedno i to samo. Pozdrawiam :) 1
huzarc Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 @Nata_Kruk To piękny i ciepły wiersz – pełen jesiennej melancholii, a jednocześnie subtelnej czułości. Bardzo dobrze oddaje kruchość czasu i uroki codzienności, które zatrzymujesz w obrazach jak w szkicach pamięci. Pozdrawiam:) 1
andrew Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 @Nata_Kruk Ślicznie lecz zanim...miną kololejne jesienie spojrzysz nie raz na maki kwitnące, na Twój uśmiech czekające. ... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Berenika97 Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 @Nata_Kruk Pięknie i melancholijnie o cykliczności i o zawieszeniu między porami roku, kiedy jesień odbiera to, co wiosna ofiarowała. Szczególnie poruszające jest zestawienie kasztanów - "kasztanowe, jak niegdyś moje włosy" - z refleksją o czasie, który "ochoczo je popieli". Wiersz jak impresjonistyczny szkic. 1
Nata_Kruk Opublikowano 22 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 (edytowane) @Waldemar_Talar_Talar... Waldku, dziękuję za dobre słowo. @Alicja_Wysocka... dziękuję za wspólny spacer, wobec tego... :) Wolisz przezroczysty.? ja - kolorowy. @huzarc... bardzo dziękuję za miłą wiązankę ciepłych słów... :) Bardzo. @andrew... a wiesz, że 'maczki' zawsze czekają na mój uśmiech... ;) Dziękuję za.. "ślicznie". @Berenika97... piszesz (nie tylko Ty) bardzo ładne komentarze, lubię je czytać. Odnosisz się zazwyczaj do kilku płaszczyzn treści i za... impresjonistyczny szkic.. bardzo Ci dziękuję. @Rafael Marius... @_M_arianna_... @tatato... @Migrena... @Natuskaa za punkcik uznania, także bardzo dziękuję Serdecznie Wszystkich pozdrawiam. Edytowane 24 Września 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 2
M_arianne Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 @Nata_Kruk Ach, te ławki; w ogrodzie, w parku, na przystanku... itd. A zegar czeka pewnie na kukułkę, że przyleci i zakuka ;)
Nata_Kruk Opublikowano 22 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... całkiem możliwe... ;)
iwonaroma Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Piękny wiersz Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. (Popraw sobie literówkę w trzecim wersie) 1
lena2_ Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Piękna jesienna melancholia, puenta naj:):) serdecznosci:) 1
Natuskaa Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Piękny wiersz. To prawda, jesień zawsze oddaje, w końcu to czas zbiorów. Pozdrawiam :) 1
tetu Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Ach ta zmiana czasu:) Doskonale ją osadziłaś w pierwszej cząstce, w dodatku w parze z Vivaldim. Cóż chcieć więcej... Całość świetna, niezwykle klimatyczna, nie mówiąc o puencie, która w ujmujący, subtelny sposób oddaje upływ czasu. Bardzo mi się podoba takie obrazowanie. Piękny wiersz. Pozdrawiam. 1
Nata_Kruk Opublikowano 23 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 (edytowane) @iwonaroma... co ja się napatrzyłam na ten trzeci wers i.. w końcu znalazłam... :) Dzięki na obecność i dobre słowo. @lena2_.... @Natuskaa... cieszę się bardzo, że spodobała się treść, ślę... :) za Wasze słowa upodobania. Dziękuję @tetu... potrafisz wgryźć się w szczególiki i ciekawie o tym piszesz. Dziękuję bardzo. Edytowane 23 Września 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Czarek Płatak Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 Czas rzecz względna, do tego ciągle ktoś nim manipuluje i przy naszym gmera Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Nata_Kruk Opublikowano 27 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 (edytowane) @Czarek Płatak... w sumie racja, ciągle gmerają i ustawiają go nam... ;) Nie pozwólmy, aby dosłownie.. w naszym.. :) Edytowane 27 Września 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 (edytowane) dziś ktoś popieli kasztan we włosach dawne obrazy pamięć przywodzi już puste ławki choć wczoraj młodzi i wciąż na spacer była ochota parasol w ręku nam nie przeszkadzał bo rdza jesienna inspirowała zaś kula ziemska była za mała a deszcz jesienny gadał i gadał :))) Edytowane 27 Września 2025 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1
Nata_Kruk Opublikowano 27 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 (edytowane) Jacku... dzięki, dziękuję za strofki - ślicznie brzmią. deszcze gadał i gadał..:) Śpij dobrze z jego szumem. @Jacek_Suchowicz... mając na uwadze sugestię oraz moje osobiste ale.. dam korektę na "to" z powtórką. Na durgi raz pisz pod treścią, tym bardziej, że cenna uwaga. Dzięki. Edytowane 28 Września 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Wiechu J. K. Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Nata_Kruk Pamietam czasy, gdy chodziło się do zegarmistrza aby naprawił zegarek. Byłem niedawno w supermarkecie i przechodziłem obok półek z zegarami ściennymi, a także tymi na rękę i powiem szczerze, że pokusa była ogromna aby kupić jeden i drugi bez względu na cenę. Komputery i telefony komórkowe są ogromną konkurencją dla zegarów i zegarków, których jest bardzo duży wybór.
Nata_Kruk Opublikowano 13 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 (edytowane) @Wiesław J.K.... w mieście, gdzie mieszkam jest jedyny zegarmistrz, którego ostatnio także odwiedziłam... bo mój malutki na rękę, coś się ociągał w chodzeniu.. ale "medyk" od zegarków zaradził. Wiszą też u niego stare zegary, na które zawsze z chęcią popatrzę. Tylko to..:) bez kupowania. Dziękuję Ci za wspominki. Edytowane 13 Listopada 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Rekomendowane odpowiedzi