Maciej_Satkiewicz Opublikowano 26 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Teraz możemy porozmawiać jak kryształ z gliną Choć jak zauważyłeś słusznie rozmawiać nie ma o czym jeśli nie jest się uczniem Albo parą zakochanych wiążących oddech weź kamyk w rękę On naprawdę istnieje obiektywny kształt reszta jest punktem widzenia trzeba mieć punkt widzenia to całe nasze bogactwo Zabawa Sztuka Śmiech... Wybieraj! tożsamość albo wolna wola HA! HA! nie można wszystko daje się przewidzieć Z GrUbSZA nie byłem pierwszy bo jestem świadomy to przypadek był jest i będzie podstawą zmian Przepraszam za ten wstęp (do milczenia) ale o czym powiedzieć chyba niepotrzebnie o dwunastu tabulach moralności organicznym pięknie intelektualnych zabawach wyrosłem z ludzi wiem ty też Zostań fizykiem to jedyna furtka pozostała wielkim Chociaż śmierć to nic takiego Ot przewracasz się w proch na wietrze trochę szkoda przestrzeń nie jest więzieniem jeśli masz wyobraźnię Długo dumałem nad qualiami jesteśmy fascynujący świat chyba wiem wszystko he he wyjmij teraz brzytwę i przebij mi gardło po co walczyć z pięknem masz tylko jedną pamięć... .
Szmuel Gelbfisz Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Brzytwą się nie przebije gardła bo ma tępą główkę ... (pewnie jeszcze pustą do tego)
Rachel_Grass Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 nieoswojona ta ironia, wywaliłabym jej trochę. ale ładnie czasem, ładnie
kasiaballou Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hmmm... zapis; te niejednorodne/nieuzasadnione/zaskakujące wersaliki, plus interpunkcyjne "piegi" - jakby histeria jakaś, wylew hydrolitu ze zdezelowanego, przedoładowanego na siłę akumulatora - zastanawia zestawienie kryształu z gliną; mineralny charakter, ale jakże odmienna gęstość - twardy/przezroczysty/cięty/rżnięty - kontra - plastyczny, figuralny/gładki, mięki- gięty, gnieciony, formowany i dostosowany... jakiś konflikt samozachowań, antagonizm postaw i krewka konfrontacja - zaciekawił, ale nie pociągnął - takie sobie dysfunkcje pro - kontra - społeczne - nie lubię takich pseudo - filozo -polityko - dywagacji; ale poczytałam, w poszukiwaniu poezji - nie znalazłam "nie wiem czego", a nawet mnie rozczarował ten zapis - ale byłam, to sobie śladuję ;) pozdr.
H.Lecter Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Teraz możemy porozmawiać jak kryształ z gliną Choć jak zauważyłeś słusznie rozmawiać nie ma o czym To mógł być piękny i mądry wiersz... Wybieraj! tożsamość albo wolna wola HA! HA! nie można wszystko daje się przewidzieć Z GrUbSZA chyba wiem wszystko he he To niezrozumiałe, energiczne wdepnięcie w poetyckie g....
un papillon Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 "Z GrUbSZA" Ta wariacja mi jakoś nie odpowiada. Oprócz tego, jest bardzo dobrze, obrazy przeplatają się, plączą ze sobą, być może przez zabieg bez przecinków i kropek, jest to miłe przechodzenie z warstwy na warstwę. A wymowność... jest tak wyrazista, że poczytam jeszcze...
Messalin_Nagietka Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 ładnie się zaczyna a tu nagle brzytwa jakoś tak bez sensu MN
Dariusz Sokołowski Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Maksimum rozbuchania formy i środków przy śladowej zawartości pierwiastka treści - dramat komunikacyjny.
Maciej_Satkiewicz Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Dziękuję wszystkim, wierszyk sprzed lat ; Pozdrawiam
Maciej_Satkiewicz Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie bardzo rozumiem roli, ale ja regularnie mało rozumiem czułkiem :) Myślę, że interpretacja Kasi jest aż nadkompletna, czy może raczej nadtrafna ; Ale jeśli miałbym przypomnieć sobie ówczesną intencję - miała to być rozmowa kryształu z gliną, "gliną", a więc... człowiekiem? Czy kryształ wyraża pewien ideał, wzór dla człowieka? Może miało się okazać, że krystaliczność wcale nie jest taka krystaliczna i jednoznaczna. Ale przecież to glina napisała wiersz, więc - to glina mówi, odbija się i mieni w milczącym krysztale. Pozdrawiam
Emu Rouge Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 jest z czego wybierać;) chyba trochę za dużo efektów specjalnych, miejscami chce mi się przerwać czytanie, miejscami mi żal, że coś fajnego utopiłeś w tej rzece. pozdr aga
Rekomendowane odpowiedzi