Katarzyna Leoniewska Opublikowano 16 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 od dzisiaj samodzielnie wybierasz sobie kapelusze - chodnik przesuwa się szczelinami pęka wyważona symetria środka tygodnia można pomylić stacje kolejowe i zobaczyć przystań dopasowującą się do bruku - od dzisiaj nie podkreślasz linii bioder jest tylko jedna linia horyzontu rozmazana tuszem
Marlett Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Kasiu! Ładnie wyważyłaś;)) Jeszcze tu wrócę.PozdrawiaM.
Stefan_Rewiński Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Ciekawy, pozdrawiam, Stefan.
JacekSojan Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 mnóstwo dziwnych o ile nie dziwacznych sformułowań: "pęka wyważona symetria środka tygodnia"...tydzień ma siedem dni, więc gdzie-w czym ta symetria? a "przystań dopasowująca się do bruku"? czy to nie wynika z nadmiernego poetyzowania? a właściwie z fatalnego wyobrażenia o języku poezji? proszę zatem powrócić do Szymborskiej, Miłosza, Czechowicza, Lieberta, Zagajewskiego...czy znajdzie się tam choć jeden taki twór frazeologiczny, który zamiast nieść informację, będzie niósł podobne zagadki - proszę! J.S
Almare Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 - fraza- wyważona symetria - jest... jak masło maślane. symetria to pełna równowaga. symetria nie może być nie wyważona, bo nie byłaby symetrią;krótko mówiąc: symetrii nie można wyważać. - wiersz słaby, mimo widocznego wysiłku autorki. Oś symetrii (miłość) mogłaby być podmiotem lirycznym. Miłość (oś) i dwie postacie (płaszczyzny) odwzorowujące wzajemnie każdy swój punkt (zgodnie z definicją symetrii). - powinna pani, zastosować lustrzane odbicie w wersach środkowej zwrotki oraz nieparzystą ilość zwrotek, w tym oczywiście, równą ilość sylab ze średniówką; wiersz mógłby mieć tytuł: oś symetrii... - pozdrawiam :)
Katarzyna Leoniewska Opublikowano 17 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 JacekSojan - co do powyższych poetów, nie wątpię że prezentują wysoki poziom poezji. Toteż oczywiście przyjmuję argument. Almare - ciekawa wizja ;)
H.Lecter Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Może po prostu : od dzisiaj sama wybierasz sobie kapelusze nie podkreślasz linii bioder jest tylko jedna linia horyzontu rozmazana tuszem : )
Almare Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O,ooo! Jest lepiej.
Katarzyna Leoniewska Opublikowano 17 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Z lekkim cierpieniem, ale powycinałam :]
Almare Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. -wyważona droga dwojga ludzi do osiągnięcia symetrii (miłości)- może być, ale nie symetria; ona już, ta symetria, osiągnęła stan wyważenia, równowagi. A zmieniło się w B tak , że B jest A. A=B. To jest stan absolutnej równowagi. Potocznie tak się mówi, ale poeta waży słowo i rozpatruje wszystkie jego konteksty, uciekając od potoczności w słowną niezwykłość. Tak, kombinuje, w te sreberka...:))) -pozdrawiam.
Katarzyna Leoniewska Opublikowano 17 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Zdecydowanie "samodzielnie", a nie "sama" - toteż tak zostawiłam. A "wyważona symetria" bierze też pod uwagę proces jej osiągania - nie tylko sam fakt istnienia. Fragment chwilowo i tak usunęłam, ale jest różnica w znaczeniu powyższych...
Maciej_Satkiewicz Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeśli poeta "waży" słowo, a "symetria" jest słowem, to [u]musi[/u] być wyważona. Tym bardziej, jeśli "wyważenie" oznacza "złamanie" symetrii, do czego zawsze potrzebna jest jakaś samodzielność, z pewnością nierównoważna samotności. I może ten pleonazm, ta pozorność, to właśnie owa "słowna niezwykłość", której nigdy nie należy zmieniać, lecz niezmiennie potrafić przyjmować z szacunkiem. Toteż proszę o przywrócenie pierwotnej wersji wiersza. Każdy komentarz jest interpretacją (nieraz pomocną), a żadna interpretacja nie powinna zawężać i krępować przedmiotu, z którego się bierze. Tym bardziej podmiotu, który jest przecież liryczny. Czy to forum służy do produkcji wierszy? To byłaby farsa..
Messalin_Nagietka Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 nie czepiam się wiersza ale "linii horyzontu" nazwałem czepianiem - ponieważ - horyzont to właśnie linia pozornego zetknięcia nieba z ziemią czy coś takiego, dla geografa wychodzi masło maslane, jednakco niektórzy gografowie są innej szkoły i horyzont wiążą z widnokręgiem ale to już zupełnie inna bitwa MN
Katarzyna Leoniewska Opublikowano 17 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Maćku, po Twoich słowach i własnym namyśle - przywróciłam wersję pierwotną. Ostatecznie od zmieniania tekstu jest warsztat. W tym miejscu sens ma krytyka.
BARBARA_JANAS Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a ja usiadłam w dobrym miejscu i sobie plusknę. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi