Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

niektórzy przez całe życie żyją w schronie

wychodzą tylko żeby urodzić dzieci

potem wciągają je do jakieś otchłani

nie nauczeni być na powierzchni ziemi

mają małe niekomfortowe potrzeby

bez inwencji mijają im kolejne miesiące

obiad na stołówce piwo po kolacji

na dobranoc seks przed telewizorem

rano znów idą w szkodliwe miejsca pracy

wciąż myśląc że biorą udział w jakieś wojnie

Opublikowano

opisałaś straszne zjawisko - depresją odgradza nas od przyjaciół znajomych społeczeństwa - ludzie sami to widzą i cierpią

ale trafiają się tacy pracują ciężko fizycznie (życie dla nich to czas przetrwania) zmęczeni nie mają ochoty na nic aby jak to powiedział Mrożek (chyba Emigrranci) mieć gdzie spać co jeść i co poryćkać

Pozdrawiam

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

W świecie "minimum".

Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam :)

Tylko czy takie przetrwanie to dobre życie? W niektórych kręgach, ludzie zdają się tak żyć całymi latami.

Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam :)

Czasami trudno jest nie dostrzec mroku, kiedy się przechodzi obok... 

Dziękuję za dodanie kilku słów pod wierszem. Pozdrawiam :)

Opublikowano

@Natuskaa Wielki Reżyser działa według własnego uznania. Tym reżyserem dla mnie jest Wszechswiat. Ludzkie działania z pozoru mają wygląd wyboru, lecz w rzeczywistości to fata morgana. Wszystko jest zaplanowane z góry i tylko czasami modlitwy, błagania, prośby potrafią wpłynąć na tok wydarzeń, na ich zmianę na lepsze.

Opublikowano

Wielki reżyser i jego nieskończona liczba wariantów na spędzenie dnia... a często tak naprawdę chwali się tylko dostępnym zbiorem, trochę tak, jak piszesz - wybór zdaje się fatamorganą, ale gdyby zrobić jeden ruch spoza zbioru oferowanych, to można znaleźć się w zupełnie innej rzeczywistości, tyle, że ludzie zwykle są jak ten koń przywiązany do krzesła (ja oczywiście też). Bo który ruch jest tym doskonałym rozwiązaniem na ich impas? Modlitwa, medytacja czy co tam kto jeszcze praktykuje ma pomóc znaleźć ten najlepszy ruch. Tak ja to odbieram.

Dziękuję za Twój głos. Przez "fata morgana" pisane rozłącznie przeszłam przez czarodziejkę Morganę po Kanon Morgana. To było pouczające.

Pozdrawiam :)