Berenika97 Opublikowano 13 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia @Marek.zak1 @Tectosmith @Marek.zak1 doceniam Twoją refleksję i cieszę się, że tekst wywołał w Tobie te przemyślenia. Właśnie o to mi chodziło - żeby wiersz był przestrzenią do osobistych skojarzeń. Jeśli chodzi o samą pamięć emocjonalną - to wciąż fascynująca zagadka dla naukowców. A w wierszu wyróżniłeś "pamiętanie jako więzienie emocji" - zwłaszcza w obrazie "pułapki z lukru" i "czasu bez następstwa". Ucieszył mnie ten komentarz, bo daje wiele różnych przemyśleń. @Tectosmith rozumiem Twoją troskę o precyzję interpretacyjną. Zgadzam się, że wiersz działa na poziomie poetyckiego obrazu. Jednocześnie uważam, że każdy czytelnik ma prawo do własnych skojarzeń - nawet jeśli wykraczają poza literalny tekst. To naturalna część odbioru poezji. Proszę o zachowanie kultury w dyskusji pod moim wierszem. Marek wyraził swoją szczerą i przemyślaną opinię o moim tekście - opinię, która mnie jako autorkę ucieszyła i wzbogaciła. Nie akceptuję lekceważącego języka wobec kogokolwiek, kto w dobrej wierze uczestniczy w rozmowie o literaturze. Różnica zdań to jedno, ale obraźliwy ton to coś zupełnie innego. Jeśli nie potrafisz dyskutować z szacunkiem dla innych, proszę o powstrzymanie się od dalszych komentarzy pod moimi tekstami. Chciałabym, żeby ta przestrzeń pozostała przyjazna dla różnych perspektyw. Różnorodność odczytań mnie cieszy - nie szukam jednej "właściwej" interpretacji. Pozdrawiam. @Nata_Kruk Serdecznie dziękuję! Cieszę się, że jesteś i swoimi słowami przyniosłaś ukojenie. Pozdrawiam. :)) @truesirex @MIROSŁAW C. @infelia @Migrena Serdecznie dziękuję i pozdrawiam. :))) 3
Tectosmith Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Słucham??? A co ja niby takiego niekulturalnego napisałem? Proszę przytocz. Po prostu - z grubej rury walnij mi te niekulturalności z mojej strony. Dasz radę? Uważasz, że obraźliwy ton to podważanie domorosłej psychologi? Przytocz proszę choćby jedno słowo bez kontekstu. W takim razie dlaczego jesteś nie przyjazna dla mojej perspektywy? Tylko dlatego, że jest inna od perspektywy Żaka czy jednak Twojej perspektywy? Jakieś przykłady tej moje perspektywy? Jeden jakiś? @Berenika97 Przestań gadać nonsensy Bereniko97 i przytocz mi gdzie zachowałem się nie kulturalnie. Zapewniam cię, że jeżeli do tego doszło to na pewno przeproszę.
andrew Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia @Berenika97 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Łukasz Jurczyk Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia @Berenika97 Kurczowe trzymanie się wspomnień może stać się więzieniem. Świetna metafora 'pułapki z lukru'. Pokazuje, że karmienie się tylko tym, co było dobre, może być tak naprawdę toksyczne, bo nie pozwala iść dalej. Bardzo fajnie napisane!!! Pozdrawiam 1
Berenika97 Opublikowano 13 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia @Łukasz Jurczyk Bardzo dziękuję! Twoje odczytanie tekstu bardzo mi sie podoba. :)) Pozdrawiam. 1
Berenika97 Opublikowano 13 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia @piąteprzezdziesiąte Bardzo dziękuję! Pozdrawiam. :)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia finał zatrzymał pamiętać zawsze wszystko trzeba by starych błędów nie powtarzać rozpamiętywać co innego w depresję można łatwo wpadać pozdrawiam 1
Rafael Marius Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czasem interpretacja wspomnień może się zmienić. Z wiekiem to raczej reguła niż wyjątek. 1
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia @Berenika97 Ten wiersz boli w ciszy. Zostaje poczucie, że pamięć może być wygodnym grobem dla tego, co kiedyś żyło. Przeczytałem z przyjemnością. 1
Charismafilos Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Berenika97 muszę nad tym nieco pomyśleć, bo rodzi się we mnie jakiś wewnętrzny sprzeciw, ale potrzebuję go rozeznać... odezwę się ;) 1
Kwiatuszek Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia @Berenika97 Świetny wiersz i cudowne zakończenie. Pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
hollow man Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia @Berenika97 Wracam i wracam... Wyjątkowy jest. 1
Berenika97 Opublikowano 14 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia @Jacek_Suchowicz Bardzo dziękuję! Masz rację - granica między pamięcią a rozpamiętywaniem jest cienka - warto jej nie przekraczać. @Rafael Marius Bardzo dziękuję! Masz rację, interpretacja może się zmieniać. @Andrzej_Wojnowski Bardzo dziękuję za lekturę i refleksję. Pamięć w tym wierszu rzeczywiście balansuje między ocaleniem a unieruchomieniem. @Charismafilos Bardzo dziękuję za czytanie. Życzę rozeznania tego wewnętrznego sprzeciwu. :) @Kwiatuszek Serdecznie dziękuję! Również pozdrawiam. :) @hollow man Bardzo dziękuję! Cieszę się, że budzi refleksje. :)) @Gosława @Sylwester_Lasota Pięknie dziękuję! Serdeczności! @Trollformel Bardzo dziękuję! :) 2
Christine Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia @Berenika97 Bardzo filozoficznie, zatrzymuje i zmusza do refleksji. Pamiętanie - tyle ma możliwości - a przecież to byt w którym się nie może już nic nowego zadziać. Pozdrawiam. 1
bazyl_prost Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia @Berenika97 ostatnio odkryłem że pamięć wymaga kilku osób 1
Berenika97 Opublikowano 15 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia @Christine Bardzo dziękuję! Pozdrawiam. :) @bazyl_prost Ale to będzie różne pamiętanie, mimo, że dotyczy tego samego zdarzenia - emocje nie są identyczne. :) Dziękuję za czytanie. :) @huzarc Serdecznie dziękuję! :) Pozdrawiam. 1
Czarek Płatak Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia hmm, niby w tym bycie już się nic stać nie może, ale tutaj krzyczą mi w głowie ci wszyscy, którym zależało, zależy na tym żeby pokazać historię inaczej niż miała miejsce. Wtedy taki byt może zmienić życiorys czasami o 180° 1
Berenika97 Opublikowano 18 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia @Czarek Płatak Założyłam, że byt jak fakt, który zaistniał - nie może się zmienić. Ale w pamiętaniu zmienia się nasze wyobrażenie o nim, podbite podszewką z różnych emocji. I wówczas zostaje w pamieci byt - ale według naszego pamiętania. A taki może zmienić "życiaorys o 180 stopni". Tak sobie tłumaczę. Ale w poezji jest dowolność interpretacji. :)))
Rekomendowane odpowiedzi