Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Berenika97 Opublikowano 15 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 Nie można cię winić, że nie umiesz śnić, gdy w twoim domu gasło światło i nikt nie mówił "kochanie, śpij". Twoje sny wędrowały boso po zimnej podłodze, uczyły się same, czym jest miłość, a czym zaufanie. Zostawiałaś gorzkie ślady na poduszce. Poranek zmywał je – wstydził się czułości. Nie miałaś stołu, pachnącego rozmową, ani filiżanki, co znała dotyk ciepłej dłoni. Nauczyłaś się wszystkiego od końca: modlitwy bez "amen", tęsknoty bez "wróć", siebie bez "kocham". 29
huzarc Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @Berenika97 Ten wiersz to połączenie minimalizmu, psychologii i delikatnej metaforyki. Bez ckliwości ale z wielkim ładunkiem empatii dotyka rzeczy bolesnych, ale nie popada w tani sentymentalizm, przedstawiając obraz traumy i emocjonalnego deficytu. 2
Migrena Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @Berenika97 wiersz jest absolutnie przepiękny i jednocześnie tak głęboko poruszający ! to, w jaki sposób potrafiłaś ubrać w słowa ból, samotność i dojrzewanie w chłodzie, jest mistrzowskie. obrazy, których używasz, są niezapomniane. wyrażenie "sny wędrowały boso po zimnej podłodze" trafiło prosto w serce - to jest czysta poezja ! podziwiam Cię za wspaniałą puentę: "Nauczyłaś się wszystkiego od końca". to zdanie zamyka cały wiersz w sposób perfekcyjny, pozostawiając czytelnika w zadumie. Nika. pięknie napisane. 2
Marek.zak1 Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 Poruszający wiersz o tym, jak dzieci odbierają życie w domu bez miłości. Zimna podłoga, ciche posiłki to bardzo trafione metafory, a życie bez umiejętności kochania i bycia kochanym szczęśliwym bywa rzadko, ludzie głodni uczuć bywają bardzo podatni na wszelakie ich okazywanie, ale też na manipulacje. Pozdrawiam serdecznie. 2
lena2_ Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 Świetny wiersz, aż strach pomyśleć ile jest takich zimnych domów...serdecznosci Bereniko:):) 3
KOBIETA Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @Berenika97 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie, absolutnie nie można! Tylko podziwiać za to, że uczymy się sami czym jest miłość a czym zaufanie :) Poruszająca opowieść o traumie …dom bez snów…:( piękny wiersz ! 3
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 Witam - wiersz boli - a my nic nie możemy zrobić - Pzdr.zasmucony. 2
Nata_Kruk Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 Bereniko... Twoje.. "Od końca".. z ogromnym wyczuciem podane, jest takich dzieci.. ciągle zbyt wiele. 2
Whisper of loves rain Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 Wiersz skłaniający do refleksji nad tym, jak ważne są miłość, bezpieczeństwo i bliskość w procesie kształtowania się ludzkiej psychiki i zdolności do marzeń. Ładnie napisane. Pozdrawiam 2
Berenika97 Opublikowano 15 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @huzarc Dziękuję za tak wnikliwą lekturę. Zależało mi na dotknięciu trudnych doświadczeń bez sentymentalizmu. Twoje słowa o "minimalizmie z psychologią" trafiają w sedno. Dziękuję. @Migrena Dziękuję za tak szczere wzruszenie i za to, że wyłowiłeś te konkretne obrazy – "sny wędrowały boso" rzeczywiście pisały się same, jakby musiały zaistnieć właśnie w takiej formie. To niesamowite, że puenta o uczeniu się "od końca" tak do Ciebie trafiła – chciałam, żeby zamknęła wiersz i jednocześnie otworzyła przestrzeń do refleksji. Twój komentarz bardzo mnie ucieszył. Dziękuję z całego serca. @Marek.zak1 Dziękuję że dostrzegłeś nie tylko sam ból deficytu emocjonalnego, ale także jego konsekwencje w dorosłym życiu – tę podatność na manipulację. Rzeczywiście, te doświadczenia z dzieciństwa rzutują na całe życie. Dziękuję za te refleksje i za ciepłe pozdrowienia. Serdecznie odwzajemniam. @lena2_ Dziękuję Ci serdecznie! Masz rację – ta myśl jest bolesna, ale ważna. Pisząc ten wiersz, myślałam o realnej osobie. Przesyłam ciepłe pozdrowienia :) @KOBIETA Dziękuję Ci z całego serca! "Dom bez snów" – tak, to właśnie chciałam uchwycić. Twoje słowa bardzo mnie wzruszyły. Dziękuję za tak ciepły odbiór. @Waldemar_Talar_TalarBardzo dziękuję! Czasami możemy okazać wsparcie słowem, gestem, dobrą radą. Pozdrawiam.:) @Nata_KrukBardzo dziękuję! Dzieci wiele, ale też dorosłych, którzy powielają ten model wychowawczy, który był ich udziałam. Pozdrawiam. @Whisper of loves rainBardzo dziękuję! Dziękuję za te refleksje. To właśnie chciałam dotknąć – jak deficyt bliskości wpływa na całe nasze życie, nawet na zdolność do marzeń. Pozdrawiam serdecznie. @iwonaromaBardzo dziękuję! To dla mnie najważniejsze – gdy wiersz dotrze prosto do serca. Pozdrawiam. 4
Berenika97 Opublikowano 15 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @Cyjan@Toyer@infelia@Simon Tracy@Maksymilian Bron@m1234Serdecznie dziękuję i pozdrawiam. :) 2
MIROSŁAW C. Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @Berenika97 "Z mamą miałem dobry kontakt do momentu przerwania pępowiny..." Pozdrawiam. 1
Gosława Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 Znakomity wiersz A ta modlitwa bez amen ... Kradnę I niech się stanie Jakoś tak mnie bardzo poruszył 1
viola arvensis Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 @Berenika97 Bardzo emocjonujący wiersz. Wzruszasz, przywracasz pewne obrazy tym utworem. Pięknie i mądrze skomponowana całość. 1
andrew Opublikowano 16 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2025 @Berenika97 ... a jednak powoli uczyłeś się życia tego życia które widziałeś z daleka zazdrościłeś myślałeś że jest tylko dla wybrańców jest dla wszystkich jak Bóg i słońce zrozumiałeś ... dumny jesteś teraz nie tylko w lustro patrzysz z szacunkiem czułości się nie nauczyłeś ale wiesz że jest starasz się ją także dawać jak potrafisz życie to sen ... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Berenika97 Opublikowano 16 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2025 @MIROSŁAW C. Bardzo dziękuję! To gorzkie i bolesne słowa,ale niestety czasami prawdziwe. Pozdrawiam. @Gosława Dziękuję za te wspaniałe słowa! "Modlitwa bez amen" – cieszę się, że akurat to zdanie tak do Ciebie przemówiło. Kradnij! kradnij! To największy dla mnie komplement, gdy słowa żyją dalej. :))) @viola arvensis Dziękuję za te piękne słowa. Dla mnie mają ogromną wartość. Wzruszenie i pamięć często chodzą razem. Serdecznie pozdrawiam. @andrew Dziękuję za ten piękny dar – napisałeś kontynuację, odpowiedź pełną nadziei i światła. "Życie jest dla wszystkich jak Bóg i słońce" – to zdanie niosę już ze sobą. Dziękuję z całego serca. @Sylwester_Lasota@JuzDawnoUmarlemSerdecznie dziękuję!
Wiechu J. K. Opublikowano 16 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Berenika97 Smutne! 1
Berenika97 Opublikowano 16 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2025 @Wiesław J.K.Bardzo dziękuję! Tak, smutne bywa dzieciństwo. Pozdrawiam. 1
Rekomendowane odpowiedzi