Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Nata_Kruk Opublikowano 2 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 O_mim idzie traktem zatrzymał się zastygł w bezruchu ze spuszczoną głową wierzbom podwiesił czas pod którymi oddycha ziemia w głębi skorupy rosną kamienie przypisane wielkim blagom pękają hałdy przewinień bałwanieją winowajcy naginając sumienia wichrzy się myśl kłębią pięści to oni to ci ...a my listopad, 2025 17
Annna2 Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @Nata_Kruk dziurawe to nasze sumienie, samotność i znieczulica- tak dziś wszechobecna, robi wrażenie( klip też) I zapis wiersza bardzo 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @Nata_Kruk Bo czasami ta lampeczka od sumienia, która powinna nam się zapalać - przed, przepala się się, kiedy na nią przestajemy reagować. A wiersz jak żagielek. 1
huzarc Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @Nata_Kruk a my szukamy odpowiedzi, choć z trudem potrafimy sformułować pytania. 1
Nata_Kruk Opublikowano 2 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 (edytowane) @Alicja_Wysocka... jak żagielek... :) Te lampeczki od sumienia często.. prze..nad.. palone, że nijak do wnętrza zajrzeć . @Annna2... ano.. dziurawe, chyba najbardziej "właTców" tego świata, ale nie tylko. @huzarc... pisaliśmy w tym samym momencie. Żebyś wiedział... zadać sensowne i mądre pytanie, to nieprosta sztuka. Dziękuję Wam za zatrzymanie się ze słowem. Pozdrawiam. Edytowane 2 Listopada 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @Nata_Kruk Natko, zazwyczaj człowiek wie, kiedy postępuje źle, sumienie mu to mówi właśnie przed - ale bagatelizuje, robi co chce, co on uważa. Po pewnym czasie czerwona lampka, przestaje się zapalać, no bo i po co? Robi się coś na podobieństwo zmarzliny prze którą już nic dociera. Tak sobie wyobrażam ten proces. 1
Migrena Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @Nata_Kruk gratulacje Nata za piękny wiersz ! to utwór niezwykle poruszający, operujący gęstymi, mocnymi metaforami, które zmuszają do głębokiej refleksji nad ciężarem sumienia. fajnie, że dzielisz się z nami tak wartościową i dojrzałą poezją ! 1
Tectosmith Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @Nata_Kruk W połączeniu z ‘Milion kilometrów’ to nabiera mocnego zawieszenia. ‘Wierzbom podwiesił czas’ — piękny obraz zatrzymania ruchu. Pozdrawiam serdecznie. 1
Nata_Kruk Opublikowano 2 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @Alicja_Wysocka... ALa, Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak.. i bywa, że ma to w nosie, a moim zdaniem, powinno się słuchać intuicji, tutaj także jej rola. Ów proces i ja podobnie rozumuję... :) @Migrena... dziękuję Ci za miłe słowa... o sumieniach wiele napisano, chyba tak. Próbuję i ja o czymś ważnym, czasem się uda.. :) @Tectosmith... ten utwór znalazłam przypadkowo i dołączyłam, zmieniając słowo.. kantom.. na blagom, z uwagi na nazwę grupy. Czaaasem słucham hip - hopu, czaaasem. Dziękuję Ci za odwiedziny. Również serdecznie pozdrawiam. 1
Tectosmith Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @Nata_KrukJuż dawno nie słuchałem hip hopu i ten utwór przypadł mi akurat do gustu. Również dziękuję. 1
andrew Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @Nata_Kruk ... a my my nas często nie ma płyniemy z nurtem TV jak ścieki potrafimy tylko klaskać mim jest sobą ... Pozdrawiam serdecznie Miłego wieczoru
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 Witaj - podoba się -refleksyjny - Pzdr.wieczorowo.
Amber Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ...organiczny wiersz z pomysłem w dwóch aktach:)
Berenika97 Opublikowano 3 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2025 @Nata_Kruk Stworzyłaś utwór o wielkiej sile oddziaływania, który w oszczędnych słowach buduje niezwykle gęstą i niepokojącą atmosferę. Już sam początek jest uderzający. Obraz kogoś, kto "wierzbom podwiesił czas", jest przepiękny i od razu wprowadza w stan zamyślenia, zatrzymania, które jest ciężkie i znaczące. Dla mnie najmocniejszym punktem jest finałowe pytanie. Po całym tym akcie oskarżenia, po wskazaniu palcem ("to oni to ci"), pojawia się zawieszone w próżni "...a my". To krótkie pytanie całkowicie zmienia perspektywę. Zmusza do konfrontacji i zadania sobie pytania o własną rolę, bierność lub współudział. To wiersz, który nie daje łatwych odpowiedzi, ale zostawia z głębokim poczuciem niepokoju i koniecznością refleksji. Niezwykły wiersz!
Nata_Kruk Opublikowano 4 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2025 (edytowane) @Wochen... @MIROSŁAW C.... @Robert Witold Gorzkowski... @Rafael Marius... Panowie, bardzo dziękuję za reakcję. @lena2_... Lenko, Tobie także dzięki. Pozdrawiam Gości. @andrew... a my... są i tacy tacy... nie wszyscy płyną z nurtem TV, ja od dawna już nie. @Waldemar_Talar_Talar... dziękuję za.. refleksyjny. @Amber... w dwóch aktach.?. .:) ok. przyjmuję. @Berenika97... w temacie blag - kantów - przekrętów, nie ma łatwych odpowiedzi. W takich treściach chyba lepiej nie oceniać innych i 'wygodniej jest' zostawić myśl w zawieszeniu, a winowajcy znajdą się też wśród szarej masy, tyle, że raczej na mniejszą skalę. Jestem Ci wdzięczna, po raz kolejny, za dogłębną analizę słów, jesteś bezcenna w komentarzach, nie tylko Ty zresztą. Ja tak nie umiem... Dziękuję bardzo. Wszystkim Wam dziękuję za zostawione słowa, ślę pozdrowienie. Edytowane 4 Listopada 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 3
Amber Opublikowano 5 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2025 @Nata_Kruk Pierwsza połowa żagla to akt pierwszy, druga połowa przypada na akt drugi . Wiersz, tematycznie podzieliłam na dwa akty.:) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 5 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2025 @Nata_Kruk Pantomima to zapomniana sztuka, lecz dalej żywa, fajnie, że przypomniałaś o tym, Nato. Pozdrawiam! 1
Nata_Kruk Opublikowano 8 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2025 @Wiesław J.K.... tak, to sztuka, nie każdy potrafi... "zapasował" mi tutaj.. mim. Dziękuję za wejście. Pozdrawiam także. 1
Amber Opublikowano 8 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2025 @Nata_Kruk Świetny tytuł a całość eksperymentalna. 1
Nata_Kruk Opublikowano 11 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 Czaaasaaami kĄbinuję... ;) 1
Rekomendowane odpowiedzi