Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Berenika97 Opublikowano 30 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 (edytowane) Tam, gdzie ostatnie światło gaśnie, Zatrzymam się — za granicą życia. Cisza rozwinie skrzydła z cienia, I spowije mnie białą jak całun mgłą. Nie będzie imion, wspomnień, ani łez — Tylko echo, blade jak porzucone modlitwy. I w tej pustce, chłodnej jak marmur świątyni, Zrozumiem, że noc nie była końcem, Lecz powrotem Edytowane 30 Października 2025 przez Berenika97 (wyświetl historię edycji) 18
huzarc Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Berenika97 To bardzo piękny, wyciszony wiersz o przemijaniu, który nie potrzebuje krzyku ani metaforycznego nadmiaru. Brzmi jak modlitwa, ale bez religijnej dosłowności i jest jak rozmowa z nicością, która okazuje się światłem. Wyrafinowany w prostocie, emocjonalnie dojrzały, filozoficzny:) 2
Nata_Kruk Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 Bereniko.. piękne.. "gdy"... jedno co... osobiście dałabym, wolałabym.. echo.. bez liczby mnogiej, to naprawdę drobiazg. 1
Berenika97 Opublikowano 30 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @huzarc Dziękuję za tak piękne i głębokie odczytanie. Twoje słowa znaczą bardzo wiele. @Nata_KrukDziękuję! Masz rację - świetnie, że czytasz i pomagasz. :) 2
Migrena Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Berenika97 to jest utwór niezwykle głęboki a przez swoją głębie poruszający najbardziej tętniące zamyślenia człowieka. egzystencjalizm, metafizyka i śmierć. Berenika przekazuje nam wizję śmierci jako wyzwolenia z ego i cierpienia, jako momentu wzniosłego spokoju oraz odkrycia prawdziwej natury istnienia. wszystko jest cyklem, a "koniec" jest tylko kolejnym etapem, czyli powrotem. zgadzam się z tym całym swoim JA. wiersz jest wytworem rzemieślnika poezji. wspaniale Nika !!! 2
Berenika97 Opublikowano 30 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Migrena Dziękuję! To, co piszesz o cyklu i powrocie, o wyzwoleniu i spokoju - to jest dokładnie ta przestrzeń, którą chciałam otworzyć. A Twoje "całe JA" spotykające się z tym wierszem to najpiękniejsze, co mogło się wydarzyć. Dziękuję. 1
Marek.zak1 Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 Bardzo emocjonalnie napisane o tym, z czym chyba wszyscy usiłują się zmierzyć, może bardziej w tym czasie. Czy Twoja wizja będzie tą, która się spełni, tego nie wiemy, przynajmniej na razie. Pozdrawiam serdecznie. 1
Amber Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Berenika97 Refleksyjny budzący emocje, wiersz. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Berenika97Bereniko, jakiś smętek przykleił Ci się do pióra, niech się nie ciągnie za myślą. Ściskam. 2
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Berenika97 bo czas mamy taki że powoduje w nas refleksję nad naszym przemijaniem. 2
andrew Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Berenika97 ... spojrzenie na wczoraj pozwala na nieme rozmowy moment zadumy wzajemna bliskość jest jak dotyk czuć nie tylko ciepło świec ... Pozdrawiam serdecznie Spokojnego dnia 1
Annna2 Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Berenika97 non omnis moriar, wierzę, że człowiek nie wszystek umiera. I w Niebie jest tylko pięknie, nie ma chorób i bólu. 1
KOBIETA Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Berenika97 Noc …być może to nie tylko powrót…może to początek ? wszystkiego :) Pięknie napisane :) pozdrawiam :) 1
lena2_ Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 Wiersz pełen nadziei, że śmierć nie ma ostatniego zdania. świetny wiersz:) 1
Berenika97 Opublikowano 31 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2025 @Marek.zak1 Dziękuję. To mocna nadzieja na to, że koniec może być powrotem, a nie unicestwieniem. Pozdrawiam ciepło. @Amber Dziękuję za te słowa – to dla mnie ważne, że wiersz wywołał emocje. Pozdrawiam serdecznie. @Alicja_Wysocka Dziękuję za troskę i ciepłe słowa. Smętek bywa częścią pisania – czasem trzeba go wypuścić na papier, żeby się od niego uwolnić. Ściskam mocno. @Robert Witold Gorzkowski Masz rację – ten czas roku szczególnie skłania do takich myśli. Może dlatego piszemy o przemijaniu – żeby je zrozumieć, oswoić. Dziękuję za te słowa. Pozdrawiam serdecznie @andrew Jakie piękne słowa... Dziękuję za tę poetycką odpowiedź. To prawda – pamięć i zaduma tworzą tę szczególną bliskość, która wykracza poza czas. Pozdrawiam ciepło @Annna2 Dziękuję za te słowa pełne nadziei. To piękna myśl – że coś w nas pozostaje, że nie wszystko gaśnie. Pozdrawiam @KOBIETA Dziękuję! Tak, może masz rację – powrót i początek mogą być tym samym. Koniec jednego jako początek czegoś nowego, niepoznanego. Lubię tę interpretację. Pozdrawiam @lena2_ Bardzo dziękuję. Tak, chciałam, żeby ten wiersz niósł nadzieję – że w ciemności i ciszy jest coś więcej niż unicestwianie. Że "powrót" to obietnica, nie pustka. Pozdrawiam @Wochen@Waldemar_Talar_Talar@Simon TracySerdecznie dziękuję! 1
Berenika97 Opublikowano 1 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @viola arvensisBardzo dziękuję!
Berenika97 Opublikowano 2 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @MIROSŁAW C.Bardzo dziękuję!
vrextons Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 Gdy czytałem ten tekst odrazu na myśl przychodziły mi obrazy beksińskiego ,i nagle zdałem sobię sprawę że piszesz o czymś co nie jest tak odległe jak światy z tamtych płócien. To koszmar który jest do tego stopnia materialny że aż mnie ciarki przechodzą. Naprawdę fajny wiersz :) 1
Berenika97 Opublikowano 2 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @vrextons Dziękuję za te słowa! To, że dostrzegłeś tę materialność koszmaru i że tekst wywołał w tobie taką reakcję, jest dla mnie najlepszą nagrodą. 1
Tectosmith Opublikowano 3 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2025 @Berenika97Ciekawe rozważania o życiu i śmierci. Koniec staje się początkiem, bardzo mi bliskie. pozdrawiam serdecznie. 1
Rekomendowane odpowiedzi