Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 (edytowane) przytulia nie prosi o nic a jednak zostaje na rękawie na duszy czepia się niepewnie jakby mówiła: „czy mogę choć trochę być blisko?” splata się z sobą gdy nikogo nie ma bo nawet z samotności można zrobić cień obecności a my? idziemy z nią zaczepieni przypadkiem i nie umiemy już odczepić serca Edytowane 16 Października 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 13
huzarc Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Alicja_Wysocka To bardzo piękny, subtelny i dojrzały wiersz, pełen czułości, ciszy i światła. Jego siła tkwi w empatii, bliskości, potrzebie obecności. To poezja łagodna jak dotyk, mądra jak milczenie. Pozdrawiam. 1
Migrena Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Alicja_Wysocka jest to piękny tekst o tym, jak drobny, niepozorny element świata (przytulia) może stać się najsilniejszym łącznikiem dla ludzkiego serca. piękny Alu :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @huzarcMasz świętą cierpliwość do poezji i do nas, z oddaniem komentujesz, dziękuję :) 1
huzarc Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Alicja_Wysocka Mam słabość do tej łagodniejszej strony mej natury;) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 (edytowane) @MigrenaRusłan, to jest roślina, nazywa się poprawnie Przytulia czepna (łac. Galium aparine) Czepia się siebie, niczym magnes, rośnie dziko, przynajmniej taką ją spotkałam, wygląda jak miękka gałązka, jeśli masz dwie, lgną do siebie - zupełnie jak ludzie :) @huzarcTo nie jest słabość :) Edytowane 16 Października 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 1
Migrena Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Alicja_Wysocka wiem Alu :) roślinka - magnesik :) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 z życia wzięte każdy potrzebuje drobiny przytulii w codziennej walce z innymi i sobą aby złym emocjom przypadkiem nie ulec czasem zawierzyć także dobrym słowom :)) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Jacek_Suchowicz Jacku, lekarze mówią, że trzeba się z siedem razy dziennie przytulić się z kimś innym, bo wtedy spada kortyzol. No ja nie wiem czy to prawda, ale baśń na pewno :)
violetta Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 Przylepka z ciebie:) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @violetta Myślisz? Lubię bawić się słowem, pozdrawiam :) 1
violetta Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Alicja_Wysocka myślę, że tak:) 1
Marek.zak1 Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 Może ta przytulia to ci, którzy za życia byli samotni, a teraz w nowej postaci chcą zrekompensować dawną samotność? Taka inspiracja z Twojego ślicznego wiersza. Zgadzasz się?? Pozdrowionka 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 (edytowane) @Marek.zak1 Zgadzam się Marku :) @Toyer, dziękuję Edytowane 16 Października 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 Witaj - jak zwykle u ciebie czyli miło - twoje wiersze cieszą - Pzdr.serdecznie. 1
Berenika97 Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Alicja_WysockaJak dla mnie, to piękny, delikatny wiersz o samotności, która staje się niemal namacalna - jak coś, co można przytulić lub co samo się nas trzyma. Uchwyciłaś ten moment, kiedy samotność przestaje być tylko brakiem i staje się prawie "kimś". Ten obraz zaczepienia - "idziemy z nią zaczepieni przypadkiem" - jest niezwykły. Pokazuje, jak samotność przylgnęła niepostrzeżenie i jak bardzo opieramy się jej bliskości, choć już stała się częścią nas. Szczególnie poruszające jest to "czy mogę choć trochę być blisko?" - ta niepewność samotności, która sama jest niepewna, która się "czepia" zamiast obejmować. I ten paradoks w trzeciej zwrotce: "nawet z samotności można zrobić cień obecności" - jak desperacko potrafimy zamieniać pustkę w towarzystwo. Końcówka jest przeszywająca - "nie umiemy już odczepić serca". To nie jest wiersz o tym, jak pozbyć się samotności. To wiersz o tym, jak się z nią zrastamy, często nawet nie zauważając kiedy. Napisałaś pięknie! Ale teraz mam wątpliwości, czy dobrze zinterpretowałam Twoje przesłanie. Pozdrawiam. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Berenika97 Dobrze, bardzo dobrze, Duszko. Jest mi dobrze z tym, o czym piszę, a o tej roślince powiedział mi pewien Poeta, dawno temu. Na obrazku mogłam sobie sprawdzić jak wygląda, ale ja spotkać i zobaczyć... gdzie? A jednak, któregoś lata w maju, zbierałam czubki młodej pokrzywy przy małej rzeczce i płocie. W pewnym momencie coś się do mnie poprzyczepiało, właśnie jakby gałązki - kiedy je odczepiałam, jak rzepiki, czepiały się do siebie. Wtedy przypomniałam sobie o tym, co słyszałam i wreszcie to znam i mam :) Serdeczności i podziękowania. @Waldemar_Talar_TalarUkłony, dla Ciebie :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @JuzDawnoUmarlem, @MIROSŁAW C., dziękuję
viola arvensis Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Alicja_Wysocka kocham wiersze inspirowane przyrodą, sama czerpię z niej garściami. I dzięki takiej małej roślince, zupełnie niepozornej a uczepionej talentu, powstaje piękny, głęboki wiersz. Gratuluję bardzo :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @viola arvensis Oj, jaka ładna przenośnia Uczepionej talentu, koniecznie przenieś to do jakiegoś wiersza, niechaj ładnie się doczepi do Twojego :) 1
Rekomendowane odpowiedzi