Marek.zak1 Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 Jak leci? Stara bida. Obleci. Smacznego. Nie ma do czego. Co w pracy? Jak w pracy. Dom, rodzina? Jakoś tam, kasy nie ma. Byłeś na urlopie? Wycieczka na mopie. Jak dzieci? Ciągle w sieci. Jak wam się wiedzie? Słabo sąsiedzie. A jak zdrowie? Jak Kurdowie. I tak dalej..... Jak tak odpowiadać potrafisz, sympatii bliźnich nie stracisz. W hołdzie Janowi Kochanowskiemu, autorowi nieśmiertelnej fraszki "O zazdrości" 7
Gość Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2019 @Marek.zak1 czasami odpowiedzi nie są istotne, ludzie i tak nie słuchają siebie na wzajem... Uwagę naszą skupiają tylko fakty, które pozwalają nam poczuć się lepszymi.....albo te rozpalające ognisko zazdrości. Tak jak mówisz, lekka rozmowa, stanie w szeregu i jesteś swój chłop... super to opisałeś..
beta_b Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Tak, konwenans jest bezpieczny, dla obu stron. Nie wymaga (angażowania się, empatii, więzi). Powiedzieć co chcą usłyszeć - skąd my to znamy ;) z M. Pozdrawiam, bb 2
Marek.zak1 Opublikowano 19 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Te odpowiedzi są z reala. Przykładowo "Stara bieda" opisana w książce "Express Berlin-Warszawa" którym to powiedzeniem obsługa Warsu wita przychodzących do wagonu restauracyjnego Niemców.
Alicja_Wysocka Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Marku, zawsze trzeba mówić: Jestem zdrowy, szczęśliwy i bogaty, narzekać nie ma co, bo wtedy ludzie się cieszą, że masz gorzej niż oni. Trochę przerysowałam, ale wiesz o co chodzi :)
Marek.zak1 Opublikowano 19 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. -------------------- Właśnie, niech się cieszą. Żyjemy w konkurencyjnym świecie i sukcesy jednych są odbierane często jako porażki innych. Tak zupełnie pragmatycznie, nie warto denerwować i martwić więc ludzi, a nawet robić sobie z nich wrogów. Zobacz na kogo wylewa się pomyje hejtu - tylko na tych, którym się udało. Miłego i pełnego sukcesów weekendu:) 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Witaj Marku - jestem za wierszem bo się wyżalił... Pozd.
iwonaroma Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Bardzo trafne socjologiczne spostrzeżenia :) 1
WarszawiAnka Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 (edytowane) Za takimi banalnymi odpowiedziami mogą się ukrywać spore problemy. Kiedy ktoś nie chce zdradzać szczegółów ze swego życia i zbywa pytania odpowiedziami bez wyrazu, zapewne ma po temu powody. A wycieczka na mopie to dla mnie coś nowego. :) Pozdrawiam P.S. Z drugiej strony, takie odpowiedzi sympaii zgoła nie przysparzają... Edytowane 19 Października 2019 przez WarszawiAnka (wyświetl historię edycji)
Marek.zak1 Opublikowano 19 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 (edytowane) Tak, ale przesłaniem nie jest, jak zyskać sympatię, tylko jak, mówiąc o sukcesach, jej nie stracić. Niezapomniany Melchior Wańkowicz uważał, że najgorszą cechą Polaków jest bezinteresowna zawiść. Nic tak nie boli, jak sukces bliźniego… Edytowane 19 Października 2019 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji) 1
WarszawiAnka Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiem, co Peel miał na myśli, jednak zazwyczaj nie wszystko jest tym, czym wydaje się być...
Nata_Kruk Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2019 Chyba powinnam napisać, treść na czasie... dobra obserwacja. Pozdrawiam.
Czarek Płatak Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2019 Pytanie "jak leci" jest tak powszechne, że budzi we mnie jakąś niechęć, bo i odpowiedzi w większości na nie są równie zdawkowe jak samo pytanie. Fajny tekst Marek :)
Marek.zak1 Opublikowano 23 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Października 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki. Moja poezja to samo życie, a poezja to tylko mniej lub bardziej niezdarna szata. Jak leci to częste pytanie na zaczecie rozmowy. Poeta to jesteś Ty i jeszcze kilkoro tutaj. M.
Czarek Płatak Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie zrozum mnie źle. Absolutnie nie krytykuję treści, czy formy Twojego wiersza. Bardzo zresztą dobrego w swojej wzmiankowanej przez Ciebie prostocie. To była jedynie moja dygresja :)
Marek.zak1 Opublikowano 23 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Października 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czarku, było mi bardzo miło po przeczytaniu Twojego komentarza "fajny tekst" :). Prosta forma i prosty język to moje środki, które używam świadomie. Jeśli masz uwagi, chętnie się z nimi zapoznam, bo w ten sposób mogę pisać lepiej:). Pozdrawiam z pociągu..
Rekomendowane odpowiedzi