JacekSojan Opublikowano 4 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 pyfko sobie przytulam na ławce zarośnięty zmierzwiony zmęczony z pyfkiem gadam na świat rozżalony mankietami macham na agrafce żona w domu z gderania pół-żywa wczoraj cudo dziś strzyga co straszy wszystkie dzieci wyrosły i poszły dokąd nie wiem wnuk nie zamajaczy zapomniały czy świat wziął je w tany i w żelaznych przymusach je trzyma miały wsparciem być dziś jedyne co cieszy cień kasztana ławka puszka piwa i wspomnienia kolegów z roboty BiproCemWap zamknięto splajtował część kumpli piotrowe głaska koty garść w szpitalach do Piotra gotowa ech to życie przemknęło jak auto dalej piękne piękniejsze niż było malowana świeżo pachnie ławka tylko życie jak pyfko się skończyło
Robert_Siudak Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 Raczej nostalgia niż smutek, no i gorycz, przebijają przez tekst, Piotrowe koty, funkcja pyfka w wierszu i nawiązująca pointa - to zdecydowanie na plus, natomiast niektóre rymy mnie nie przekonały, tak więc całość dobra ale nie genialna Pozdrawiam. (P.S.Co do motywu ławki, to przypomniałem sobie swoją "dobrze splantowaną":0))
JacekSojan Opublikowano 5 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Robert Siudak; rymy to rzecz drugorzędna, wiersz bardziej pomyślany jako piosenka kabaretowa - oczywiście w kabarecie poetyckim; ale przesłanie jest zupełnie gdzie indziej, orzech tekstu nawet nie dotknięty - to pomyślane i jako prowokacja i jako zagadka...o czym piszesz Robercie to tylko tło dla meritum... dziękuję za czytanie; J.S
H.Lecter Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Czytałem wiele razy i jednak na nie. Orzech tekstu przed mym wzrokiem ukryty starannie, ale może bardziej wprawne oczy dostrzegą więcej.Pozdrawiam.
myślątko Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 co to z ludzi zrobiła praca ... może jutro będzie lepiej :) wieniec z kwiatów na szyi i drinki z palemką ?
Stefan_Rewiński Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Jak występuje pyfko, to wiersz jest cool.
Hania K. Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Tak, alkohol i beznadzieja to najwspanialsze wzory dla młodzieży. Szkoda, ze nie mogę napisać - albo ten wiersz, albo ja nic czytać nie będę. Hania.
JacekSojan Opublikowano 5 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a mówi się, że najciemniej pod latarnią; :) J.S myślątko.; będzie; tak obiecuje Tusk (może tylko jemu)... :) J.S Stefan Rewiński.; wino jest cool (było najpierw i pozostało); :)) J.S
JacekSojan Opublikowano 5 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pani nie tylko nie umie pisać, pani nie umie czytać (a w związku z tym, niech Pani zastanowi się - czy nie ma Pani kłopotów z myśleniem), bo 1) - picie piwa czy jakiegokolwiek napoju wyskokowego nie jest naganne jeśli odbywa się to we właściwym miejscu i we właściwy sposób; to napój dla ludzi rozsądnych, znających umiar (ja go nie znam - ale nikt z tego powodu jeszcze się na mnie nie skarżył) 2) - jeśli uczucie beznadziei jest dla Pani obce, nieznane, to wszystko przed Panią (gdzie właściwie Pani bytuje - w bajce? na księżycu?); 3) - bohater wiersza pije ale nie wynika wcale z wiersza, że się upija, lub upił; skoro już pani wspomniała o młodzieży, to proszę wierzyć na słowo, ta wcale nie jest tak naiwna i głupia jak Pani o młodych sądzi; młodzież zna życie i mój bohater może śmiało pasować do niejednego ojca... 4) błagam Panią, aby nie krzywdziła mnie Pani decyzją nieczytania, bo grozi mi głęboka depresja - nie jestem taki silny i heroiczny jak Pani, której wolę bezustannie podziwiam; ucałowania od autora :))) J.S
Coolt Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 To moze Jacku dolacz dziadka do orzechow :) mnie sie podoba forma coraz rzadziej spotykana opowiesc wydaje sie bardzo autentyczna dobrze dobrany jezyk do peela Pozdrawiam cieplo Coolt
HAYQ Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Dobry wiersz o samotności. Peelowi rozjeżdża się dobrze poukładane życie, wspomnienia też zacierają kolejne odejścia. Do tego oddalenie od rodziny potęguje poczucie alienacji, odstawienia na boczny tor. "Wnuk nie zamajaczy" - ładnie powiedziane. Właściwie całość ma ciekawy i klimat i dobrze skrojony przekaz. A zagadka - może w nazwie firmy? :) Pozdrawiam.
Messalin_Nagietka Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 wiersz trochę jakby też po piwie azali troszkę zachaczył w niwie trochu się krzywię MN
Michał_Zawadowski Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 ogólnie mam refleksję na temat piwa. a szczególnie na temat relacji browaru w butelce do browaru w puszce. myslę, że jak ktoś nie widzi różnicy, nie może być koneserem. to tak samo jak dekantacja w przypadku wina:)
Mirosław_Butrym Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zbyt prosto, zdecydowanie, prozaicznie. Pozdrawiam
JacekSojan Opublikowano 6 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bingo! :) nikt się jeszcze nie zastanowił, gdzie właściwie pracował ten emeryt, a jest to kuriozum językowej nowomowy - zgaduj zgadula! J.S
JacekSojan Opublikowano 6 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Coolt.; w swoim czasie... :) pozdrawiam! :)) J.S Messalin Nagietka; pyfko to nie mój trunek; ale fakt, tak się wczułem w peela że mogło mną zakołysać... :) J.S Michał Zawadowski.; z wiersza mogłeś wyczytać, iż takie subtelności konsumpcyjne są nieznane mojemu bohaterowi; po słowie - dekantacja - uśmiecha się facjata! :))) J.S Mirosław Butrym.; prawo czytelnika tak oceniać, ale nie zgadzam się; pozdrawiam! J.S
Goya Abramowicz Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 Fajnie namalowany obraz, taki impresjonistyczny nokturn...Lubię te klimaty ;) Bardzo starałam się rozszyfrować firmę emeryta...Poległam ;D Niezły z Ciebie, autorze, szyfrant ;))) Pozdrawiam ;)
JacekSojan Opublikowano 7 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie ja szyfrowałem ale Partia! :) nazwa brzmi: Biuro Projektów Przemysłu Cementowego i Wapiennego (!) co zrobiła Partia z przemysłem - wiadomo, pewnie to samo co z tym wyrazem w tym złożeniu, tak go ukryła że nikt, zwłaszcza wróg imperialistyczny nie mógł tego przemysłu odnaleźć; i do dziś go nikt nie odnalazł! pozdrawiam, J.S
Goya Abramowicz Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 He,he,he, byłam blisko, oczywiście z pomocą przyszedł mi Internet ;) Ale wydawało mi się to tak niedorzeczne, że porzuciłam to rozwiązanie ;) 1:0 dla Ciebie autorze ;))))
Lena Achmatowicz Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 dobre piwo, jako żywo. miejscami się chwieje. ale i tak nie mam słuchu:)
Rekomendowane odpowiedzi