Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Giertych i jego lista lektur

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

"Nowa lista lektur ma obowiązywać od nowego roku szkolnego. Projekt rozporządzenia w tej sprawie MEN umieściło na swojej stronie internetowej. Zgodnie z nim, na liście lektur nie znaleźli się: Witolda Gombrowicz i Witkacy. Z kanonu zniknął Johann Wolfgang Goethe - uczniowie nie poznają więc ani "Cierpień młodego Wertera" ani "Fausta". Nie ma "Procesu" Franza Kafki i ani jednej powieści Josepha Conrada. Nie zmieścił się też Fiodor Dostojewski. Skreślony został również "Inny świat" Gustawa Herlinga-Grudzińskiego."

smutne to, bo te rozszerzone lektury akurat należały do moich ulubionych. dobrze że nie zabrali się za mistrza i małgorzatę.

Jak słyszę takie nowinki o kolejnych radosnych pomysłach naszych obecnych elit rządzących to mi sie nasuwa jedna myśl. Zbyt mało poświęcamy czasu ekologii. A ona nas uczy że najważniejszy jest RECYKLING!!!
A myśl ot i anki jest przednia. Zawsze co zakazane jest na topie.
Ale czy tędy droga?

Tak, być może młodzież zacznie czytać. Wtedy - oczywiście już po odsunięciu od urzędu - Giertychowi będą się należały najwyższe odznaczenia ;). Tak samo zresztą jak za zaktywizowanie polityczne młodzieży (przeciwko jemu samemu), pojednanie uczniów z IU z nauczycielami z ZNP, umocnienie się środowisk mniejszości seksualnych i wzrost tolerancji... et caetera, et caetera - dużo by wymieniać.

A co do listy lektur, to Giertych osiągnął taki poziom ciemnoty, że już nic mnie nie zdziwi.

Pzdr, Gaspar :).

Brawo Anka!! twoja myśl jest przednia ! Tylko dzięki takim "Giertychom" poznałem moją ukochaną książkę "Bracia Karamazow" (nie jest lekturą ? Zajebać ministra!),albo "Na wschód od Edenu" (też nie jest ? no,nie!), a "49 opowiadań" a "Zniewolony...Generalnie jak coś jest "obowiązkowe" to mi śmierdzi !(to uraz po lekturach obowiązkowych). Nie bronię Giertycha (nie lubię ani "czerwonych" ani "czarnych", a "hipokryzji mieszczańskiej" tj.LPR już zupełnie), ale tak na zdrowy rozum można wymienić kilkanaście ksiażek, które mogą zostać lekturami...a nie zostaną. A kto broni Panu Olechowskiemu zostać intelektualistą i iść do najbliższej bibloteki po "Fausta"? ( pewnie z "Fausta" pamięta tylko Fausta).Pozdrawiam zrozpaczonych intelektualistów.:)) p.s. To dlatego, że strasznie męczyłem się przy "Fauście" (pała he!he!he!)i miałem żal do "ukochanego" Goethego (romantyzm, ach romantyzm !!).."po c... żeś to pisał!" ....ale będzie jazda:)

Ja tam nie przepadam za groteską i jakąkolwiek fantastyką, dlatego wiele bym zrobiła, żeby nie przerabiać w szkole "Ferdydurke" czy "Mistrza i Małgorzaty", romantyzm i Poztywizm, oraz literatura wojenna jak najbardziej.

Co nie znaczy, że jak bym była ministrem edukacji usuwałabym z lektur to co mi sie nie podoba i tyle.