Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Awangardyzm?

Rekomendowane odpowiedzi

Awangardyzm odrzuca w pełni dotychczasowe trendy, style i dorobek kulturowy, szukając własnego języka wyrazu. To raczej trudno powiedzieć o poezji jaką czytamy na forach internetowych. Ale fakt, sami sobie piszemy, sami siebie czytamy i sami narzekamy.
I nic w tym złego, że bawią nas zabawy w podgrupach, bo precyzja, talent i indywidualność i tak w pewnej chwili eliminuje się sama z takich kręgów. Koleżeńskie rozważania o poezji, sugestie, rady, a nawet kłótnie nie oznaczają nic złego. Niezależnie czy wskazuje Pan konkretne forum, czy też nie, czy jest w tym trochę prawdy czy nie ma, Antoni S. Miał trochę coś innego na myśli.

Co do baru samoobsługowego, zmieniłabym na bar szybkiej obsługi ;-)

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

gdyby Słonimski posiedział za młodu na forach i dostał parę komentarzy, to na pewno inaczej by pisał :D

co do awangardy, to uważam, że wszystko już zostało przetestowane, w zasadzie trudno coś odkryć nowego nie imając się dziwactw czy epatowania

to co może pojawić się nowego, to nowe myślenie, nowe spojrzenie na świat i życie, które sobie samo dobierze formę

mówiąc inaczej, prawdziwa awangarda, to porzucenie starych nawyków myślowych
a to jest robota na całe życie
i dobrze : )
bo nie mamy powodów do nudy

Słonimski siedział w Warszawie, a Awangarda w Krakowie - trudno żeby się lubili:D
Dodam, że zazwyczaj pojęcie awangardy jest używane z odcieniem pozytywnym, negatywnie używają go sfrustrowani i nieudolni artyści oraz krytycy niechętni nowemu:)
A tak w ogóle, to pokaż pan, gdzie pan tę awangardę widział, to ja natychmiast kliknę obejrzeć, bo w necie o nią ciężko, sami epigoni i żeby to jeszcze udolni;p

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Pani Ewo zazdroszczę Pani wiedzy o tym co A.S miał na myśli. Cieszę się jednak, że według Pani moja wiedza na ten temat tylko trochę odbiega od prawdy.
Nie zgodzę się jednak z Panią, że na forach internetowych nie można spotakć autorów tak usilnie szukających "własnego języka wyrazu", że ich teksty mogą być chyba zrozumiałe tylko przez nich samych. Co więcej spotkałem się z opinią, że poezji nie należy rozumieć a tłumaczenie czytelnikowi, który nie rozumie wiersza jest zbędne ponieważ albo ktoś chwyta albo nie. Uważam, że takie podejście do tworzenia poezji może zamknąć autora w kręgu wąskiego grona "wybranych" odbiorców i spowodować niechęć do osób spoza kręgu, zadających "niewygodne" pytania (chociaż wówczas jest bardzo prosta rada: "TRZY RAZY W" czyli wyśmiać, wygwizdać, wytupać takich czepialskich, sic!).
Zaryzykuję tezę, że niekiedy osoby, które mają mało do powiedzenia o świecie, o sobie, o ludzich uciekają się do bardzo nowatorskich form pisarstwa (żeby nie powiedzieć "dziwacznych") aby zdobyć swoiste alibi gdy zostaną zapytane o sens ich pisarstwa. Wówczas łatwo mogą powiedzieć coś w stylu: nie musisz rozumieć bo ja sam nie rozumiem co napisałem, to był impuls...

Miłego wiosennego dnia

:-)

mi chodzi mniej więcej o coś takiego:
(fragment żywcem wyjęty z książki o Przybosiu)

"Każdy dom
kosę
no sztorc komina nasadził
Widać:
Pionowo cichnie huk niewybuchłych chałup: dym.
i z urwisk strzela bór"

J.Przyboś (Chaty)

jest to przykład z jego wczesnej twórczości, przeplatają się w niej więc sformuowania, które mówią o jego "wiejskim" ja(pochodził on z Gwoźnicy niedaleko Krakowa), ale fragment ten jest również dobrym przykładem awangardowego 3M(Miasto, Masa, Maszyna)
i na tym polega to niespotykane zazwyczaj połączenie związków frazeologicznych(wyrazowych), np. "z urwisk strzela bór"
można to zrozumieć na podstawie "huku niewybychłych chałup"
ale samo ze sobą niewiele ma wspólnego.

pozatym to tylko jeden z przykałdów, bo nie będę przecież przepisywał całej książki...

Jeśli już czytasz i przepisujesz, to czytaj ze zrozumieniem i przepisuj sumiennie. Gwoźnica koło Rzeszowa!
"3 M" to artykuł T. Peipera, gdybyś go czytał, wiedziałbyś, że zestawianie z tym fragmentem wiersza Przybosia mija się z sensem (w dużej części).
I nie o związki frazeologiczne tu chodzi, ale o metaforę.
Dzwonią - dzwonią w kościele, ale w którym? ;)
pzdr. b

Kolejny odkrywca UKŁADU?
Tym sposobem rozumowania można obrzydzić wszystko.
A może jlepiej porozmawiać o "własnym języku" poety, o "kluczach do wyobraźni" poety?
Poza forami internetowymi jest życie. Tam jest też poezja. Tam przede wszystkim jest poezja.
b

szukać może szukają, ale nie odnajdują
a Pan szuka awangardy na forach, że tak zapytam?

no i mam wrażenie, że ta dyskusja ma drugie dno ...

Nie szukam, że tak odpowiem. Moje pytanie ma charakter refleksji opartej na poczynionych mimowolnie obserwacjach. Z mojej strony oprócz "dna" niektórych tekstów nie ma innego dna.

Kolejny odkrywca UKŁADU?
Tym sposobem rozumowania można obrzydzić wszystko.
A może jlepiej porozmawiać o "własnym języku" poety, o "kluczach do wyobraźni" poety?
Poza forami internetowymi jest życie. Tam jest też poezja. Tam przede wszystkim jest poezja.
b

Panie Zasłużony Pedagogu Zdobywco Medalu KEN oczywiście, że można rozmawiać i o "własnym języku" i o "kluczach do wyobraźni" i o wielu innych sprawach. Mnie jednak zainteresował temat "awangardyzmu" na internetowych forach poetyckich. I chętnie poznam Pana zdanie w tej kwestii (jesli oczywiście Pan je ma).
Zgadzam się z Panem, że poezja może być wszędzie. Problem w tym, że nie wszędzie są poeci.