Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"...wieczoram przyjdzie do mnie koleżanka
z dawnych czasów. Co będziemy robić? No normalnie
ona da w kanał, a ja będę czytał wiersze..."
Fryderyk

naćpajmy się
naćpajmy się
wejdź ze mną w witraż nieba
w biegnący szkielet
powietrza
Odłącz się! Odłącz się!
Bądź procesem huminiowym
dla gnijącej ziemi
Bądź wrzaskiem mózgokrwistej
zieleni
Bądź czasem,
zielem słońca
i histerią słowiańskiej puszczy,

Mną.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nie zgadzam sie z Toba Adamie.Te wiersze pouczaja nie namawiaja do zlego.Zreszta co to wogole znaczy dobre i zle?Kazdy z nas ma swoja wlasna moralnosc i pojecie o tym co jest dla niego dobre a co zle.

A co do samego wiersza.To wiersz jest poprostu obrzydliwy( w tym dobrym znaczeniu).Tzn.podejzewam ze to bylo celem autora, by zniechecic do praktyk narkomanskich.

Udalo sie.:)

Opublikowano

Bardzo dobry wiersz, z nerwem. Sygestywna, dynamizująca metaforyka
(świetna 'histeria puszczy' oraz balansujący na krawędzi kiczu 'wrzask mózgokrwistej zieleni'; choć to przecież niesławne metafory dopełniaczowe :) Nie mogę znaleźć nigdzie procesu huminiowego: literówka, czy neologizm?
Po lekturze zaczynam mieć patologiczne ciągoty, więc działa na całego.
Bardzo mi się podoba.

pozdrawiam
M.M.

Opublikowano

Wiersz mi się podoba i nie podoba. Podoba mi sie jego wydźwiek który mozna interpretowac na dwa sposoby, a raczej jako taki mix. Napisany jest tak, że stan w którym znajduje się adresat miałby byc błogoscia, scaleniem z otoczeniem oraz podmiotem lirycznym. Jednak mozna go tez odczytać jako stan scalenia się z nadrzeczywistoscią, która jest i nic poza nią orz która nie zna piekna. Tak ja to odbieram.

Dormo!!! Jeżeli "każdy ma własne moralnosci" to ie chciał bym sie narazić komuś, dla którego moralne byłoby zabic mnie, za to, że nie ustapiłem mu miejsca w kolejce. :)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dobrze wiesz ze nie o to mi chodzilo..Chodzilo mi o to ze nie mozna komus wmowiec co jest dla niego dobre a co zle.Kazdy sam lepiej wie co dla niego jest dobre i zle
Opublikowano

Moje życie JEST fajne. W porównaniu z przeszłością jest super, jak mawiają Niemcy.
Fryderyka przedstawię jeszcze kiedyś bliżej. Ale nazwisko nic nie powie, w każdym razie to ktoś, kto coś tam pisał i jest raczej nie znany.
Podczas pisania tego wiersza nie chciałem nikogo do niczego zniechęcać, choć dobrze by było - "Pył w płyn", taki ostatnio wiersz był na forum.
Proces huminiowy to proces powstawania humusu. Polecam książki do gleboznawstwa. Zdaje się, że w nowszych pisze się : huminowym, ale nie jestem pewien.
Tylko nie wiem co to jest ten "dopełniacz" i jego metafory - słaby jestem z teorii języka.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Proszalny   proza to kotwica trzymająca brzegów poezja to nurt w nieustannym biegu   to co wiadome proza twardo głosi poezja to szept o co cisza prosi
    • @LessLove   Bardzo dziękuję! Może taki był zamysł Boski - jedną część człowieka uczynić tak cudownie inną, aby udźwignęła ciężary świata.  :) Pozdrawiam. 
    • @Waldemar_Talar_Talar   pozostało po nich tylko westchnienie - "tylko - po nich" to zbędne dopowiedzenie którym oddaje hołd temu co było co - "którym": staram się unikać zaimków  co, co, co - jest rytmiczne, ale trochę dziwnie które staje się coraz trudniejsze - ta sama historia "które" jest zbędne z powodu przemijania tego - "tego" kolejne dowiedzenie co w nim najpiękniejsze - zmieniłbym   podsumowując:   kolejny dzień i noc minęły bezpowrotnie pozostało westchnienie oddaje hołd temu co było przeminęło pozostawiło po sobie tło proszące spełnienia staje się coraz trudniejsze z powodu przemijania  tego co najpiękniejsze   Ale to tylko propozycja. Mój punkt widzenia. Pozdrawiam.
    • @Leszczym Chodziło  mi o ostatniego króla. :)   Król Stanisław August Poniatowski, otrzymał od pewnego, niezbyt utalentowanego poety panegiryk na swoją cześć. Ale królowi nie przypadł do gustu i powiedział: „Szkoda czasu i atłasu”. Co wówczas dosłownie oznaczało - szkoda czasu na czytanie, i szkoda drogiego materiału, na którym ów wiersz był napisany - atłasu. :) Przeszło to historii jako powiedzonko, przysłowie, które oznacza, że rzecz lub zajęcie może być tak niewartościowe, że nie warto mu poświęcać jakiegokolwiek wysiłku.
    • Piękno   Pewien myślący człowiek, dawno temu, powiedział: „Piękno (przyrody – przyp. autora) jest jedyną rzeczą boską i widzialną jednocześnie”. Właśnie! Dlaczego przyroda budzi w nas zachwyt z powodu swojej urody? Powie ktoś, że nie wszystkie stworzenia są piękne. Taki, na przykład, moloch kolczasty być może nie jest tak piękny jak sarenka czy gazela ale nawet on w swojej szpetocie jest zdumiewający, może nawet piękny inaczej. Dlaczego większość stworzeń jest dla nas piękna? Nawet najwięksi sceptycy nie potrafią na to pytanie sensownie odpowiedzieć. A przecież fauna i flora mogłyby być w stu procentach brzydkie. Inny myśliciel powiedział: „Piękno jest Prawdą”. Człowiek, który przeczy tej myśli, po prostu kłamie. Piękno możemy podzielić na piękno estetyczne i piękno etyczne (moralne). Bywa, że piękno estetyczne, paradoksalnie, jest w opozycji do piękna moralnego, w konflikcie. Na przykład, podoba się komuś urodziwa kobieta, która jest żoną innego mężczyzny. Kobieta powabna zewnętrznie i piękna wewnętrznie. Ile zabiegów, starań, potrafi zrobić zauroczony mężczyzna aby zmienić istniejący stan rzeczy. Nie walczy z pokusą ale jej ulega. Brnie i pogrąża się w mroku błędów moralnych. Staje się brzydki jak grzech śmiertelny. Nie umie wybić sobie z głowy takiego fatalnego zauroczenia. Nachodzi niewiastę, molestuje i szuka sposobu aby choć na chwilę była jego. A ta, jeśli jest piękna moralnie, obstaje przy mężu i zniechęca natręta. Oczywiście zdarzają się sytuacje odwrotne, kiedy to kobieta zamężna próbuje usidlić innego mężczyznę. Nakłonić ku sobie podstępem do współżycia erotycznego. Kiedy jej się to nie udaje, mści się sromotnie na niedoszłym kochanku, oskarżając go o (nomen omen) molestowanie, oskarżając go przed własnym mężem. Ale ważniejsze jest ukazanie sensu stricte piękna moralnego. Piękny moralnie czyn to pomoc bliźniemu w trudnej sytuacji. Dajmy na to, że nasz domniemany bliźni został napadnięty przez złoczyńców. Leży przy drodze, krwawi, jest nieprzytomny. Człowiek piękny moralnie natychmiast udzieli mu pomocy w każdy możliwy dla niego sposób. Nie będzie obojętny na nieszczęście, które spotkało bliźniego. Nie minie obojętnie. Innym obliczem piękna jest sztuka. Sztuka piękna, jak obraz czy rzeźba potrafi poruszyć nasze wnętrze, obudzić w nas zapisany, w duszy, zachwyt, który otrzymaliśmy a priori od Losu, Natury (Stwórcy). Człowiek, który w pięknie odnajduje sens piękny, posiada kulturę, ma przyszłość przed sobą. Wspaniali są ci dla których piękno posiada wyłącznie znaczenie piękna. Człowiek, który w szpetocie odnajduje sens piękny jest zepsuty, wcale nie będąc czarującym. W czasach współczesnych, w których mamy do czynienia z dewaluacją pojęć, odwróceniem znaczeń pojęcie sztuki również ulega temu stanowi rzeczy. Sztuką stają się jakieś bohomazy, to co szpetne zmusza do zachwytu. Obrazy, które mogłoby namalować kilkuletnie dziecko lub szympans albo człowiek niedorozwinięty. Wystarczy „wrzucić” kilka plam na papier czy płótno i błyskawicznie pozyskać tani poklask krytyki, uzyskać miano artysty. Być hołubionym, brać udział w wystawach, wernisażach, zyskać pochlebne recenzje. Prawdziwa Sztuka, sztuka piękna, wymaga wielu lat nauki, a przede wszystkim talentu. Ona gromadzi tłumy na wystawach, jeśli takie dojdą do skutku. Można powiedzieć, że poczucie Piękna jest czymś uniwersalnym dla wszystkich ludzi. Ciekawe dlaczego?  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...