Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Berenika97 "Ziemia nie pyta, gdzie się kończę. Bierze, co dostanie", tak pomyślałem o śmierci. Uczymy się żyć z naturą, dbamy o nią, po to by nam dawała pokarm, bądź tlen. Z tym "kręgosłup uczy się pionu sosny" pomyślałem, że również natura nas czegoś uczy. Siły i przetrwania.

Opublikowano

Pięknie zobrazowany wiersz w twórczej odsłonie- słowa tu płyną z naturalną swobodą i delikatnością...podoba mi się, jak natura współgra z ludzką duszą, ucząc ciszy i  pokory...pozdrawiam serdecznie*)

Opublikowano

@Posem

Bardzo dziękuję! 

Świetnie odczytałeś moje myśli! To właśnie takie zespolenie z naturą, od początku do końca, którego czasami nie jesteśmy świadomi. :) 

Serdecznie pozdrawiam. :) 

@karenka

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za piękne słowa! Takie właśnie myśli nachodziły mnie, jak leżałam w upalny dzień pod sosną himalajską. :) 

Serdecznie pozdrawiam. :))) 

@violetta

Bardzo dziękuję! 

Nie wymyśliłam, ono rośnie w ogrodzie, jest bardzo wysokie - potężne jak Himalaje , bo to sosna himalajska. I ma duże szyszki. :)  I ma na imię Mira. :)

Serdecznie pozdrawiam.  :)

@LessLove @Poet Ka @Benjamin Artur

Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam. :)

Opublikowano

@Berenika97 Łączy nas widzę miłość do sosen. Nie wiem dokładnie która to Mira, ale mam jedną himalajską z wielkimi szyszkami, jedna górską a cała reszta to nasze sosny zwyczajne. Wszystkie sam posadziłem zresztą. Te dają fajny żywiczny zapach i jak siedzę pod taką, to te żywice plus światło migocące od poruszanych gałęzi robią niesamowite wrażenie. Fajnie to opisałaś, a widać, że temat znasz. Dodam, że wzbogaciłem faunę przez zainstalowanie budki dla wiewiórek. Myślałem, że ją oleją, a jednak 21 kwietnia wyszła piątka małych, najpierw na rekonesans, a potem się rozpierzchły po okolicy. Naprawdę warto:). Z przyjemnością przeczytałem Twój wiersz.  Pozdrowionka. 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

Witaj - warto było przeczytać ten wiersz - ponoć nas jeszcze nie było a drzewa tak - do dziś

ozdabiają świat  - zasługują na to by o nich pisać takie jak twój  wiersze -

Pzdr.wieczorowo.

Opublikowano (edytowane)

@Berenika97

ja odbieram utwór jako:

* poruszający tematykę stapiania się człowieka z naturą

* oraz cyrkulacji w naturze 

* w tym przykrych, trudnych do zaakceptowania, ale autentycznych aspektów tego obiegu

* czyli stapiania się, przenikania oraz obumierania

* wg mnie to próba oswojenia tych aspektów 

Edytowane przez Poet Ka (wyświetl historię edycji)