Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ludzie przywiązują się do rzeczy materialnych, które łatwo mogą spaść, rozbić się albo zepsuć. Wtedy robi się im smutno, bo zdążyli się przywiązać. A przecież równie dobrze mogliby płakać dlatego, że wczoraj był wiatr, a dziś już go nie ma, a teraz za nim tęsknią.

Ładny wiersz, pozdrawiam.

Opublikowano

@Berenika97
Bardzo mnie zatrzymał ten wiersz. To nie jest o kubku, tylko o tym, że rzeczy nie potrafią nas zatrzymać tam, gdzie już nas nie ma. „Świetnie umeblowane kłamstwo” i ten gest na końcu - zostają.

Do nas pasują ludzie czy rzeczy, które pasują do naszego wklęsłego, ciepłego, specjalnego

miejsca w sercu, do tego kształtu nic ani nikt inny nie pasuje.

Serdeczności :)

Opublikowano

@Berenika97 Myślę, że kiedyś człowiek bardziej przywiązywał się do przedmiotów. Fajnie, choć w sposób jednak przerysowany, opisał to Zdzisław Skrok w "Mądrości prawieków". Tak czy inaczej żyjemy obecnie w czasach "jednorazowych".

Muzeum rzeczy.

Każda ma swój numerek.

Ty nie masz imienia.

Pozdrawiam

Opublikowano

@Berenika97

Jakich czytasz filozofów?

Niby zaczyna się od zwykłego kubka, ale szybko robi się z tego opowieść o całym życiu zapełnianym rzeczami, które miały dać bezpieczeństwo, a zaczynają przypominać „świetnie umeblowane kłamstwo”.

Świetna obserwacja, że czasem podpisujemy świat jako własny, choć w głębi czujemy, że żyjemy w cudzej dekoracji.

Pozdrawiam

Opublikowano

@Berenika97 Kolejny Twój przeciekawy i zatrzymujący wiersz. Przedmioty, jako kotwica, czy balast w miejscu, budynku, który ma być domem, ale same w sobie nie zatrzymają peelki, bo kiedy nie ma czegoś więcej, bez żalu je pozostawi. Takie refleksje przypominają mi bohaterki książki,  "Żony Konstancina", którą znam z opisów i dyskusji przeróżnych. Pozdrowionka

Opublikowano

@Charismafilos

Bardzo dziękuję!  

To bunt materii przeciwko duchowi. 

Serdecznie pozdrawiam. 

@bazyl_prost

Bardzo dziękuję! 

Masz rację! Czasem gromadzimy rzeczy, żeby poczuć grunt pod nogami, a potem okazuje się, że grunt jest z tektury. :)

Serdecznie pozdrawiam. 

@Sekrett

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za ten wiatr - to świetne porównanie!

Pozdrawiam serdecznie. 

@andrew

Bardzo dziękuję!   Serdecznie pozdrawiam. :) 

bo gdy słońce rozpędzi chmury i mrok

kubek sam dłoń odnajdzie

zrobisz ten jeden krok

zanim dzień całkiem zajdzie

Opublikowano

@Berenika97

własnosć okazuje się tu tylko językowym gestem .

ciało demaskuje fikcję "moje”, a rzeczy nie dają schronienia, lecz przypominają o wygnaniu z autentycznosci.

kubek nie jest przedmiotem, lecz dowodem że byt nie chce się podpisać naszym imieniem.

tak Nika Twój wiersz widzę:)

czy trafnie?

Opublikowano

@Alicja_Wysocka

Bardzo dziękuję! 

"Wklęsłe, ciepłe miejsce w sercu" to przepiękny obraz. Cudownie, że mi go przyniosłaś.

Serdeczności! :) 

@[email protected]

Bardzo dziękuję! 

Zmywanie to jedyny moment, kiedy mam nad tymi kubkami jakąkolwiek kontrolę.

Przez resztę dnia to one chcą rządzić moim życiem - dlatego odstawiłam  i wyszłam. :) 

Serdecznie pozdrawiam. :)

@Łukasz Jurczyk

Bardzo dziękuję – "jednorazowe czasy" to dobre określenie.

Sądzę, że  Twój wiersz na końcu -  trzy linijki, a mówią więcej niż Skrok  na kilkudziesięciu stronach.

Serdecznie pozdrawiam! :)

Opublikowano

@Andrzej_Wojnowski

Bardzo dziękuję! 

Właśnie o to chodziło,  o to dręczące poczucie, że żyjemy w przestrzeni, którą zaprojektował ktoś obcy - albo dawna wersja nas samych, do której już nie pasujemy.

"Cudza dekoracja" – zostanie ze mną.

A co do filozofów - czytałam różnych, ale moim najbardziej ulubionym jest Seneka Młodszy - stoik. O gromadzonych przedmiotach tak pisał: 

„Dopóki nie zaczniemy się bez nich obywać, nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele rzeczy jest zbędnych. Używaliśmy ich nie dlatego, że ich potrzebowaliśmy, ale dlatego, że je mieliśmy”.

Pozdrawiam serdecznie!

@Marek.zak1

Bardzo dziękuję!

To celne - kotwica czy balast, zależy od tego, co jest "czymś więcej". Bez tego "więcej" rzeczy nie zatrzymają chyba nikogo. A już na pewno nie mnie. :)))

"Żony Konstancina" nie znałam - chyba czas to naprawić. 

Serdecznie pozdrawiam. :) 

@Migrena

Bardzo dziękuję!  Tak. 

Często mylimy bezpieczeństwo z posiadaniem. To zapis momentu, w którym dociera do nas, że dom to nie suma przedmiotów z katalogu, a przynależność, której nie da się kupić na raty.

"Świetnie umeblowane kłamstwo" to metafora życia, które wygląda idealnie na zewnątrz, ale od środka uwiera każdą komórkę ciała.”.

"Kubek jako dowód, że byt nie chce się podpisać naszym imieniem" - to najciekawsza interpretacja i chyba najtrafniejsza. Bliska filozofii egzystencjalnej, trochę Sartrowska - rzeczy są obojętne na nasze próby zakorzenienia się w nich.

Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano

Kubek jako symbol zadomowienia, a jednak można mieć wiele rzeczy,  a nie czuć się dobrze w tym oswojonym przez przedmioty  świecie. Jak zwykle u Ciebie jest ciekawy wiersz z głębią:):) Serdeczności Bereniko:)

Opublikowano (edytowane)

@Berenika97... mam u siebie ulubiony kubek, z żabkami i ma 'on' wszystkie inne

pod sobą... :) ale 'posączyć' kawkę z filiżanki też lubię.
     Twój "Kubek"... zupełnie inny,  niby na wyłączność, ale jest zimny, niemal zbędny...

bo po co nam sto innych rzeczy skoro wszystko zostanie kiedyś po.. tej stronie.. 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

.... cudowny, smutny i wymowny wers.! 
Kubek zostaje, bohaterka wiersza, wychodzi... i dobrze, tak miało być.
Ciekawie budujesz strofy.!

Pozdrawiam.

Edytowane przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Nata_Kruk

Bardzo dziękuję! 

Ten kubek to oczywiście  metafora.  

Dziękuję za ten komentarz  i za żabkowy kubek, który od razu mnie rozbawił. :) Właśnie o to chodzi, prawda?

Że są rzeczy, przy których naprawdę jesteśmy, i rzeczy, które tylko podpisujemy swoim imieniem.

Serdecznie pozdrawiam. :))