Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Whisper of loves rain

"Wojna wybiera szybciej niż człowiek potrafi zrozumieć" - cała bezradność i okrucieństwo historii w jednym zdaniu. A jednak na końcu - "kochajcie mocniej świat". To pisze ktoś, kto wciąż wierzy. To właśnie boli najbardziej.

Ten list mógł być pisany w każdej wojnie, w każdym stuleciu. I właśnie dlatego powinien być ostatnim.

Ale nie będzie, prawda? Więc niech przynajmniej zostanie zapamiętany.

Przepiękny i wzruszający wiersz - będę do niego wracać.  Pozdrawiam. 

Opublikowano

@Whisper of loves rain

Przejmujący, dotkliwy wiersz.

Poruszył mnie fragment o tym, że pokój jest czymś iluzorycznym, tymczasowym. Nie można nigdy zaufać, że wojna nas nie dotknie. Bezpieczeństwo, stabilność, szczęście są takie kruche. Cały porządek świata oparty jest na niezmiernie wrażliwych filarach.

Tak wrażliwych, jak człowieczeństwo.

Myślę sobie, że w rzeczy samej, ogólnie, człowieczeństwo jest jak domek z kart, a silny może być jedynie pojedynczy człowiek.

Tak jak peel tego utworu.

Gratuluję dojrzałości - to nie jest prześlizgiwanie się po chwytliwym temacie, ten tekst próbuje zejść w głąb, znaleźć jakiś filozoficzny punkt odniesienia, aby ocenić rzeczywistość. Nie epatuje okrucieństwem, lecz zagląda w sumienia.

Puenta tego wiersza stanowi tego dobitne świadectwo.

Opublikowano

@APM @andrew @Jacek_Suchowicz @lena2_ @Robert Witold Gorzkowski @Berenika97 @vioara stelelor @Christine

Koleżanki i koledzy po piórze bardzo dziękuję za wszystkie słowa i komentarze.

Kilka osób w pracy jest z Ukrainy i jednego kolegę co obok w pokoju pracuje spotkał los stracił syna na bezsensownej wojnie, która się tam toczy.

Dowiedziałem się od niego ze to był jedyny syn. Łączę się z nim w bólu jak też z wszystkimi co kogoś stracili na wojnie.

Wybaczcie, lecz kiedyś w inny sposób napiszę pod każdym komentarzem kilka słów. Zostawię tylko raz jeszcze

Dziękuje.