Ten utwór został doceniony przez użytkowników. tetu Opublikowano 27 Stycznia Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia trzydzieści minut nic nie mówię częściej niż zwykle nabieram wody — po brzegi czajnik co pół godziny sygnalizuje gotowość para pluje między oczy buch — prawda w ruch częściej niż zwykle parzę język wyparzony staje się bardziej swój na burzliwą naradę mam herbatę i ogień w ustach paliwo na młyn czajnik gwiżdże coraz głośniej mam to gdzieś przełykam niewypowiedziane 9
KOBIETA Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia @tetu Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ja bym nie wytrzymała;) Tak…czasami lepiej przełknąć… podoba mi się:) 1
bazyl_prost Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia @tetu można dostać częstomoczu od takiego częstego używania czajnika
Nata_Kruk Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia @tetu... Wyparzony, albo... niewyparzony... to zależy... gdy między ścianami bębny grają każdy sobie i nijak wejść w rytm obydwóch... wtedy nawet czajnik bucha parą między oczy, w obronie... ;) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To.. broń, działo.. peelki, którego czasem musi użyć. Minimalistycznie o zatargach w domu, ale niekoniecznie tylko tam. Burzliwej naradzie nie zaradzi herbatka, potrzeba.. ... końcowe... "mam to gdzieś".. kojące, mimo wszystko, tak czasami trzeba, bo by oszalał człowiek. A to.. niewypowiedziane.. lepiej przełknąć i niech za długo w żołądku nie zostaje. ps. masakra pisać post, gdy się literki przestawiły w kompie. Nic już nie popraiwam. Pozdrwiam 1
violetta Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia ja czekam aż się mocniej zaparzy i ostygnie. taki mam zwyczaj. @bazyl_prost ja mam to samo. ciągle odrywam od pracy.
huzarc Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia @tetu Wiersz zbudowany rekwizytu, który pełni rolę metronomu stanu ducha. Wokół słowa mocne, oszczędne, świetnie sklejone metaforą przedmiotu, który niesie psychologię całej sytuacji. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia czy zawsze warto parzyć język i ważyć słowa jak w aptece może przywalić między zęby słowem co słychać w parlamencie bo jak się mówi kilka razy językiem pięknym literackim to nie dociera nie kojarzy a tak od razu myśl załapie :))) 1
Berenika97 Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia Dla mnie to wiersz o tłumieniu emocji. Czajnik staje się metaforą niewypowiedzianych słów - sygnalizuje, gwiżdże, domaga się uwagi. "Wyparzony staje się bardziej swój" - przez samookaleczenie bohater odzyskuje kontrolę, choć destrukcyjną. "Burzliwa narada" w milczeniu, z samą herbatą, uwidacznia absurd sytuacji. Finałowe "przełykam niewypowiedziane" to fizyczny gest zawierający cały dramat - to, co powinno zostać wyrażone, wraca do środka, palone i niestrawne. Wiersz działa jak zapis napięcia tuż przed eksplozją, którą poeta konsekwentnie odwleka. W sumie bardzo ciekawy i intrygujący, bo może oznaczać zupełnie coś innego. :))) 1
Starzec Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To musi boleć. Pozdrawiam:) 1
Witalisa Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia @tetu – w tym coś jest, żeby pić herbatę w milczeniu. 1
tetu Opublikowano 28 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia @KOBIETA czasami trudno wytrzymać, fakt:) Dzięki za wgląd. Pozdro. @bazyl_prost i tutaj się z tobą nie zgodzę. Co ma piernik do wiatraka, czyli urządzenie do częstomoczu? Częstomoczu możesz dostać, jak będziesz dużo pił, a nie od samego włączania czajnika. W tekście nie jest napisane, że podmiotka co pół godziny pije herbatę. Od częstego eksploatowania czajnika, możesz co najwyżej dostać większy rachunek. Miłego. @Nata_Kruk Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ale też i nie zaszkodzi:) ach, ta burza w szklance herbaty;) Masz rację, że czasami lepiej przełknąć;) Pozdrawiam. @violetta pozdrawiam i dziękuję za zajrzenie:) @huzarci to jest komentarz nad którym powinien zastanowić się bazyl. Bardzo dobra ścieżka .... Pozdrawiam. @Jacek_Suchowicz i tak by trzeba i jest komu czasami człek ma chęć przywalić lecz nie zniżajmy się do poziomu wariatów trzeba ciszą obalić, Miłego Jacku. @Berenika97 świetna interpretacja, dużo wyczytałaś z wiersza. Serdeczności. @Starzec coś w tym jest:) @Witalisa ano jest :) @jazzkółka @Rafael Marius dziękuję za wgląd. Pozdrawiam. 3
bazyl_prost Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia @tetu to chyba kwestia wrażliwości na skoki napięca
tetu Opublikowano 28 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pewnie tak:)
Rekomendowane odpowiedzi