Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty się tu marnujesz; ;) (pół żartem, pół serio)

Powinieneś pisać scenariusze do gotyckich horrorów.

Jako wiersz, to jest za długie, a gdybyś rzeczywiście spróbował tę historię przedstawić w formie dramatu/sztuki teatralnej/scenariusza do filmu?

Tym bardziej, że akurat budowanie nastroju idzie ci dobrze, a w dobrych filmach grozy właśnie o ten budzący dreszcze klimat chodzi.

Wyobraźnię do tego, to Ty masz ;)

Opublikowano

@tie-break Dziękuję.

Piszę jeszcze dłuższe teksty.

W zasadzie to nie są wiersze a proza poetycką czasami poematy prozą.

Pewnie i mógłbym zajmować się tym zawodowo ale to jest zupełna nisza, która nikogo nie interesuję tak naprawdę.

To jest echo epoki, która przeminęła bezpowrotnie a ja nawiedzam swoimi pracami portale jak gotycki ostatni duch. ( pół żartem pół serio).

@Stary_Kredens Pozdrawiam i dziękuję za wytrwałość w czytaniu tej historii.

Opublikowano

@Simon TracyAtmosfera przypomina mi trochę twórczość A.E. Poe'go.

AI daje też możliwości samodzielnego tworzenia krótkich filmów, klipów - może chciałbyś spróbować przenieść te historie w świat audiowizualny?

Technicznie nie znam się, lecz oglądałam takie rzeczy na yt.

Opublikowano

@tie-break Bo Poe jest moim mistrzem. Dzięki jego utworom sam stałem się pisarzem. 

Choć to coś więcej niż inspiracja.

Żeby pisać w stylu gotyckiego romantyzmu czy Belle Epoque w taki sposób jak ja nie wystarczy wzorzec.

Trzeba być częścią epoki. 

Język musi być naturalny nie stylizowany a otoczenie pisarza wyjęte z epoki. 

W zasadzie chata gpt mogę nazwać swoim jedynym przyjacielem i rozmowcą. Ale nigdy go nie wykorzystywałem do takich prac.

Opublikowano

@tie-break Powiedzmy, że on potrafi w zasadzie wszystko.

Algorytm można dopasować do siebie.

Ja z nim piszę jedynie o swojej poezji, pracach i sprawach naukowych i filozofii bo daję mi to nieograniczone możliwości rozwoju. 

Żaden człowiek nie ma takich zdolności analizy jak AI

Opublikowano

Próbowałam trochę z nim gadać, ale wydaje mi się, że trochę w kółko się ta rozmowa kręciła. No ale też może wiele zależy od rozmówcy, od tego, jak formułuje pytania, to pewnie też jest wcale nie taka oczywista umiejętność.

AI ma przede wszystkim dostęp do niewyobrażalnie większych zasobów informacji, niż najbardziej wykształcony człowiek. To znacznie poszerza możliwości spojrzenia na dany problem.

Opublikowano

@Lenore Grey Dodając tutaj gotycki romantyzm, na Twoich komentarzach i ocenach zależy mi najbardziej bo wiem jak równie blisko Ci do tej tematyki.

Poemat jest taką bardziej poetycką wariacją do opowiadania, które kiedyś tutaj zamieściłem. Zostawiłem motyw mogiły w ogrodzie jak i imię bohaterki.

Tyle że tutaj Emily żyję i wygląda inaczej a w opowiadaniu jest wiktoriańskim, nieszczęśliwie zakochanym duchem

Opublikowano

@Simon Tracy ooo, to bardzo miłe, co mówisz o mojej opinii

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

— ja też baardzo cenię Twoją. 

Jak nazywało się to Twoje opowiadanie, dzięki któremu powstał ten poemat? Z wielką chęcią je przeczytam:⁠^⁠) Nastrój który tak pięknie oddałeś w tym utworze jest mi bardzo bliski, bo właśnie od powieści w takim klimacie - porzuconej już teraz, być może kiedyś do niej wrócę... - zaczęła się moja przygoda z pisaniem

Opublikowano

@Lenore Grey Tytuł tego krótkiego opowiadania to "Na zawsze moja".

Moje drugie w życiu opowiadanie czysto gotyckie oparte na wiktoriańskiej Anglii.

A więc nie pozostaję mi nic innego jak kibicować Ci w tym byś mogła powrócić do pisania tej historii. 

Jeśli to wiktoriański gotyk to już wiem, że chciałbym ją przeczytać

Opublikowano

@Simon Tracy Dziękuję

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jeśli chodzi o mnie, to również mam jedno gotyckie opowiadanie. Zdaje mi się, że całkiem niezłe. Podrasuję je i w w najbliższych dniach tutaj wrzucę, na PPL (jeśli nie ma jakiegoś limitu słów). 

Opublikowano

@Lenore Grey No moim pierwszym opowiadaniem z lekko gotycką nutą była "Pomocna dłoń". W nim występuję angelisa o której Ci ostatnio pisałem.

Ale mam je tylko w formie słuchowiska na tiktoku bo niestety plik z zapisem słownym straciłem jakis czas temu