Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Migrena Opublikowano 13 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 Nie wiem, czy to noc mnie wymyśliła, czy Ty. Bo odkąd Cię spotkałem - wszystko, co było snem, zaczęło oddychać moim sercem. Twoje słowa - nasiona światła - spadają mi w duszę jak meteory. Każde wypala literę mojego imienia na Twojej myśli. Nie wiem już, czy jestem człowiekiem, czy tylko słowem, które zbiegło z kartki, żeby w Tobie nauczyć się istnienia. Twoje oczy - dwa wiersze, w których Bóg schował pierwszą prawdę. Patrzę - i słyszę, jak kosmos oddycha ciszą między nami. Gdy milczysz, świat robi się niebieski od tęsknoty. Gdy piszesz - każda litera tańczy jak ogień na języku wszechświata. A ja - nie poeta, nie prorok - tylko człowiek, któremu brak słów, więc kocha Cię samym drżeniem powietrza. 10
huzarc Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 @Migrena Ten wiersz jest wyznaniem pisane w półmroku, operując łagodną frazą i tłumiąc to, co nachalne i krzykliwe, rozpływa się miękko w duszy, pulsując przy tym rodzajem intymności, która nie potrzebuje wrzasku, by się obronić i zaznaczyć moc obecności. Zaczyna się od pytania, które samo w sobie jest już poezją, następnie otwiera przestrzeń, w której miłość nie jest emocją, lecz wydarzeniem wielkim kosmicznym zdarzeniem — czymś, co nadaje światu kształt. 1
violetta Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 @Migrena poeci tak mają, że tęsknią :) 1
Whisper of loves rain Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 Liryk miłosny o głębokim, niemal mistycznym wymiarze, celebrujący miłość jako siłę, która nadaje sens życiu. Fajny 1
Migrena Opublikowano 13 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 @huzarc fajny jest Twój komentarz. głęboki. dziękuję.
Berenika97 Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 @Migrena W Twoim wierszu miłość jest aktem stworzenia, podoba mi się ta niepewność - czy jesteś "wymyślony" przez noc czy przez "Ciebie". Adresatka ma rolę kreatorską, a sen staje się życiem. Jak to u Ciebie - niezwykłe obrazy i metafory, które mówią, że ta relacja nie jest zwykłym związkiem, ale fundamentalną siłą natury. Tracisz pewność co do tego, kim jest. Zastanawiasz się, czy jesteś jeszcze człowiekiem, czy może tylko "słowem", które ożyło dzięki adresatowi. To przepiękny obraz całkowitego oddania i znalezienia sensu w kimś. Piękny jest koniec . Po tak bogatym, pełnym niezwykłych metafor wierszu, nagle stwierdzasz - "A ja - nie poeta, nie prorok - tylko człowiek, któremu brak słów" To klasyczny i wspaniale użyty paradoks. Używasz najpiękniejszych słów, aby powiedzieć, że brakuje Ci słów. A mnie już zabrakło słów, aby wyrazić zachwyt Twoim wierszem. :) 1
Migrena Opublikowano 13 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 @Berenika97 oj Bereniko. jesteś dla mnie zbyt łaskawa. ale byłbym kłamcą gdybym nie przyznał że Twoja łaskawość bardzo mi się podoba. jest w niej piękna aksamitność. to ja teraz, w to słowo wkładam swój uśmiech - dziękuję :) 1
FaLcorN Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 (edytowane) @Migrena Podobno poetą się bywa, a wiersze się popełnia. Wygląda mi to na akt poezji. Świadczy o tym pokora i zachwyt podmiotu lirycznego. Forma nie przerosła treści (i na odwrót), kurs godny utrzymania. Pozdrawiam! Edytowane 13 Listopada 2025 przez FaLcorN (wyświetl historię edycji) 1
KOBIETA Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mi również Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poetycki majstersztyk wyśniony sen ! Zazdroszczę tej, która śni pozytywnie oczywiście! Migrenko jesteś Mistykiem 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 @Migrena Skąd Ci się to bierze, Jacku? Jakby piszesz w jednym kolorze, a w tylu odcieniach :) 1
Migrena Opublikowano 14 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2025 @Whisper of loves rain dziękuję serdecznie :) @FaLcorN "kurs godny utrzymania ". dzięki. zablokuję koło sterowe. i przed siebie..... dziękuję. @KOBIETA ja stary Mistyk......ale ja ? Dominiko. jesteś słodka :) dziękuję. @Alicja_Wysocka Aluś. nie wiem ! z mojej biednej głowy ? dziękuję i serdeczności dla Ciebie :) i trzymam się zasad ! 1
Migrena Opublikowano 14 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2025 @Wiesław J.K. wideoklip obejrzany i odsłuchany !!!! dziękuję:) 1
Rekomendowane odpowiedzi