Ten utwór został doceniony przez użytkowników. viola arvensis Opublikowano 11 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 (edytowane) Stoję tu samotnie ile to już lat spoglądam nadzieją na bezmyślny świat. Ludzie pochłonięci gonitwą mamony kupują, sprzedają i budują domy. Smagają mnie wiatry i słońce wypala niebo na mnie płacze na wszystko pozwalam. Trzymam swą koronę w niej przyjaciół miłych śpiewają swe trele gdy już nie mam siły. Jeszcze trochę przetrwam dzień lub setki lat nie liczę oddechów nie notuję dat. Matka ziemia żywi i nadaje sens nikt tego nie widzi póki przyjdzie kres. Trochę jest mi smutno nie rozumiem dni nocą patrzę w gwiazdy i wylewam łzy. Ta samotność boli gdy nie tuli nikt sypię listy do was zamykacie drzwi. Jeszcze tu postoję w tym nieludzkim świecie żyłoby się wiecznie ale mnie zetniecie. Lecz przed egzekucją dumnie będę stać katów z siekierami nie będę się bać. Wszystko przecież minie i odejdzie w pył skończy się głupota która wiedzie prym. Cóż ja mogę zrobić tylko rzucić cieniem wysłuchać, przemilczeć i zostać wspomnieniem. Edytowane 15 Października 2025 przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 19
tie-break Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 Nie wszyscy ludzie są źli. Są tacy, co kochają drzewa. A w drzewach zaklęta jest niewyobrażalna metafizyczna potęga. Każde ma swoją przebogatą symbolikę i znaczenie. W świecie realnym są przecież częścią ekosystemu, a w świecie pozarealnym - mitów i wierzeń. Chrońmy za wszelką cenę każde drzewo, zapobiegajmy każdej zbędnej wycince. 1
Migrena Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @viola arvensis dzień dobry :) mój Boże ! to jest piękny, pachnący aromatami poezji wiersz :) poetycka perła :) 1
viola arvensis Opublikowano 11 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @tie-break zdecydowanie nie wszyscy są źli - wiersz nie o tym :) Dziękuję za komentarz. Pozdrowienia.
huzarc Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @viola arvensis Wiersz urzeka, przemawia spokojem - szczery i pisany z empatią. Czuć w nim, że jest pisany głosem natury. To poezja, która nie krzyczy, tylko słucha, i przez to zostaje w pamięci. Niech każde Twoje drzewo ma taką duszę i taką godność, jak ta, którą tu opisałeś. Pozdrawiam:) 1
viola arvensis Opublikowano 11 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 (edytowane) @Migrena dziękuję serdecznie za przemiły komentarz. Zamyśliłam się teraz na chwilę jak pachnie poezja i tak sobie powymyślałam, że może: kawą, kwiatami i lasem a czasem - - wszystkim tym, co w niej zawarte.... Serdeczności ślę. W :) Edytowane 11 Października 2025 przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 1
viola arvensis Opublikowano 11 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @huzarc bardzo mi miło, cieszę się że z takim wyczuciem i wrażliwością odebrałeś ten wiersz. I dziękuję za niezwykłe życzenia - inaczej być po prostu nie może. Pozdrowienia ciepłe. 1
andrew Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @viola arvensis ... posadzę koło ciebie piękną brzozę może to na Twój smutek pomoże ... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Simon Tracy Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 Ja myślę, że po prostu ludzie sztuki, ci najbardziej delikatni, wolą przyjąć formę drzew i rosnąć sobie zdala od ludzi. Trwać przez lata, wieki całe, a świat niech płynie swym szalonym torem.Nas to nie rusza. Nas to nie dotyczy 1
viola arvensis Opublikowano 11 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @tie-break i tak sie zastanawiam czy ktoś zrozumie tak ten przekaz, czy w podobny sposób odczyta, wątpiłam i tym bardziej sie cieszę Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziekuje, kłaniam sie i wielkie brawo
Berenika97 Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @viola arvensis Twój wiersz głęboko porusza. Wybrałaś personifikację, (jak ja to lubię!) – głos drzewa, które z cichą godnością obserwuje ludzką gonitwy i obojętność. To, co najbardziej przejmujące, to połączenie smutku z niesamowitą siłą i akceptacją. Szczególnie mocno wybrzmiewają te wersy o samotności – "Ta samotność boli, gdy nie tuli nikt, sypię listy do was , zamykacie drzwi". Uchwyciłaś poczucie bycia widzianym, ale niezrozumianym, obecnym, ale ignorowanym. Podziwiam spokój i mądrość tego głosu – drzewo nie oskarża tylko "wysłuchać, przemilczeć i zostać wspomnieniem". To humanistyczny tekst o samotności, o tym, jak trudno być świadkiem, jak bardzo boli bycie przezroczystym dla innych. Pięknie napisane. 1
Nata_Kruk Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Viola.. właściwie mało możemy, niewiele, ale jednak trochę tak... chociażby tutaj, w wierszach, tego nam nikt nie zabroni. Rozchmurz się... :) tak jak ja... pomimo. 1
lena2_ Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 Piękny, rytmicznie napisany wiersz.To drzewo skojarzyło mi się z takim mędrcem, pełnym powagi i spokoju, który spogląda na ten świat z dystansem. Serdecznosci Wiolu:) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 wspomnieniem zostaniesz lecz w meblach cię zamkną będziesz szafą krzesłem mając czyjąś własność zaskrzypisz słysząc bzdury albo nocną porą przestraszysz skrzypieniem jakąś zjawę młodą lub trzaskiem wypłoszysz może gacha z szafy oj będzie się działo drzewo żyje - inaczej :))) 1
viola arvensis Opublikowano 11 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @Jacek_Suchowicz świetne, aż sie pośmiałam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I serdecznie dziękuję i pozdrawiam @lena2_ dziękuję ładnie Ci sie skojarzyło. Przyszlo mi teraz do głowy zapytanie, czemu nie ma damskiej formy mędrca, i zasadniczo nie znam kobiety- mędrca, szkoda... @andrew jak uroczo, dziekuję A tak między nami - mam brzozę na podwórku, piekną i dostojną. Czasem ją przytulam @Berenika97 pieknie odczytane, przenikasz komentarzami na wskroś. Bardzo Ci serdecznie dziękuję 1
iwonaroma Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 Wiersz pełen empatii... 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @viola arvensis Och Violu, tak mnie przekonałaś słowem, że poczułam się drzewem. Też smagają nas wiatry i ulewy, spiekota, jak to w życiu... ludzie czasem kaleczą. Do drzewa trzeba się podobno przytulać - więc ja do wiersza i do Ciebie - z dobrym słowem :) 1
viola arvensis Opublikowano 11 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 (edytowane) @iwonaroma Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Alicja_Wysocka dokladnie, jak sie tak do drzewa przytulić serdecznie, to rzeczywiscie mozna sie z nim utożsamić. Dziękuję za Twoją obecność, przesylam sedecznosci i macham gałazką z entuzjazmem Edytowane 11 Października 2025 przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 1
MIROSŁAW C. Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @viola arvensis ...nie zauważyłem kiedy ptaki zbudowały sobie na mnie gniazda stoję i słucham filozoficznych treli a konsumpcję sprowadziłem do poziomu korzeni... Pozdrawiam . 1
viola arvensis Opublikowano 11 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @MIROSŁAW C. wow, rewelacyjnie. Głebia w kilku słowach. Miło mi, z powodu Twojej inspiracji Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi