Ten utwór został doceniony przez użytkowników. tetu Opublikowano 23 Września 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Milczysz a ja chciałabym wiedzieć dokąd suną chmury ile kropel spadło nim wyrosłeś z poszarpanego ciała — cień kładzie się u stóp góry na podobieństwo i wiarę jestem kamieniem Milczę a ty chciałbyś wiedzieć dokąd będę wyrastać cieniem w kamieniu światło spójrz w górę chmury płyną brzegiem mieszczą się w dłoniach 9
huzarc Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 @tetu Medytacja, pełna ciszy i powolności, jakby sam wiersz chciał płynąć w rytmie chmur. Bardzo udana próba połączenia prostych obrazów natury z głębszą refleksją o relacji, byciu i przemijaniu. Wizja człowieka zawieszonego między trwaniem (kamień) a ulotnością (cień), ciszą a pragnieniem mowy, ziemią (góra, kamień) a niebem (chmury, światło). To archetypowy obraz kondycji ludzkiej – rozdartej, ale jednocześnie poszukującej sensu i światła. Pozdrawiam:) 3
Alicja_Wysocka Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 @tetu Dla mnie to jest wiersz o dialogu z wiecznością – człowiek pyta o swoje miejsce w świecie, a kamień (symbol trwałości) odpowiada ciszą i cieniem, ucząc, że to, co najważniejsze, nie zawsze można wypowiedzieć słowami. 2
Berenika97 Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 (edytowane) @tetuDla mnie Twój wiersz jest jak poetycka gra między milczeniem a pragnieniem poznania, między pytaniem a odpowiedzią. Tworzysz intrygujący dialog dwóch głosów, które noszą w sobie tę samą tęsknotę za zrozumieniem, ale jednocześnie chronią się milczeniem. Ciekawe, jak na różne sposoby można go odczytywać. Jeszcze dodam, że końcowe "spójrz w górę chmury płyną brzegiem mieszczą się w dłoniach" to piękna odpowiedź na wcześniejsze pytanie "dokąd suną chmury" - jakby mówiła: przestań pytać, po prostu patrz. Czasem milczenie może być odpowiedzią na pytania, których nie potrafimy zadać wprost. Edytowane 23 Września 2025 przez Berenika97 (wyświetl historię edycji) 2
Nata_Kruk Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Poczytałam "podpowiedzi". Rzeczywiście można interpretować wielowymiarowo i to jest fajne. @tetu... "Kamień", niby tylko kamień, a też rośnie, niezwykłość natury. Wiersz działa na wyobraźnię... można 'iść' dosłownie, lub, np. jako rozmowa kamienia z... drzewem/ naturą ogólnie. W każdym razie da się wyczuć swoistą symbiozę, wystarczy tylko chcieć... zmieścić chmury w dłoniach. Ja chcę... a Ty.? 1
lena2_ Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 Milczenie zaklęte w kamieniu i w braku odpowiedzi na odwieczne pytania:) puenta mnie ujęła:) serdecznosci:) 2
Annna2 Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 @tetu milczą- a tyle mają do powiedzenia ładnie 1
tetu Opublikowano 7 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2025 Ileż, tutaj pięknych i niezwykle rzeczowych komentarzy! Dziękuję Wam serdecznie. Każdy komentarz, refleksja są niezwykle cenne. Jeszcze raz wszystkim dziękuję. 2
Rekomendowane odpowiedzi