Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Annna2 Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 (edytowane) Tam mijasz słońca, puste dziś korytarze, Sen tu na zawsze już jest oksymoronem, one wciąż miłości twoim bastionem. Tuszu znów pełne zostały kałamarze. Kwiaty - zardzewiałe egzemplarze bezczynnym , niemalże Hyperionem, nuty zastygły pięknym Orionem. Wieczne dziś, osobne gdzieś apanaże Hallelujah pięć lat w rozpaczy pisałeś Zyski i straty, one rosą na trawie. Zwycięstwo tańczy, tak przecież chciałeś. I wiatrów brzemiennych sny na jawie Jestem gotów, szeptałeś jeszcze na koniec. nuże wiesz co jest po drugiej stronie. Edytowane 27 Sierpnia 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 14
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Witam - zaciekawił to fakt - Pzdr.serdecznie. 1
Marek.zak1 Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Piękny, refleksyjny sonet. Pozdrawiam 1
Annna2 Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 (edytowane) @Waldemar_Talar_Talar dzięki @Marek.zak1 dzięki Edytowane 27 Sierpnia 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji)
andrew Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 @Annna2 Pozdrawiam drugiej stronie jest to co mijaliśmy bez wiary w siebie. Czy zobaczymy zależy jakie drzwi się przed nami otworzą... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Berenika97 Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 @Annna2 Twój wiersz to prawdziwa podróż przez labirynt uczuć i refleksji. Z poetycką siłą! Stworzyłaś niezwykle sugestywną atmosferę, łącząc obrazy codzienności z metafizyką - od pustych korytarzy po kosmiczne konstelacje. Ten fragment "Hallelujah pięć lat w rozpaczy pisałeś / Zyski i straty, one rosą na trawie" pokazuje, jak cierpienie może przerodzić się w twórczą siłę. A użycie mitologicznych odniesień - Hyperion i Orion nadają tekstowi wymiar uniwersalny. Świetny test! A Leonard Cohen jest ... niesamowity! Piękne połączenie z Twoim wierszem. 1
Annna2 Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 @andrew tak- dziękuję @Berenika97 - to o zyskach i stratach napisałam- gdyż Cohen na wiele lat ukrył się w klasztorze. Wrócił, bo został okradziony, wrócił do śpiewania i pisania by zarobić pieniądze. I w tym wypadku jest zysk- bo dobrze, że tak się stało- że wrócił. dzięki @lena2_ dzięki 1
Maciek.J Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Bardzo lubię Leonarda Cohena o magicznym głosie. Jego ,, Hallelujah,,zawsze mnie inspiruje albo podtrzymuje na duchu.Dzieki Anulko za ten piękny sonet. 1
Migrena Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 @Annna2 Aniu. Cohen to arcyciekawa postać. Niezwykła. Wielki miłośnik kobiet. Był natchnieniem dla Dylana. Arcyciekawy wiersz. 1
Annna2 Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 @Maciek.J pisał piosenkę pięć lat- nie wierząc, że odniesie sukces- po jego powrocie do "świata żywych"- a jednak. dzięki @Migrena Dylan był poetyckim fenomenem- tak I tak samo Cohen. dzięki 1
Nata_Kruk Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 (edytowane) Anno... gratuluję napisania sonetu, ja, jakoś nie mogę się przemóc... :) wydaje mi się to, niewykonalne. Jeżeli mamy nie tylko jedno.. ale ileś.. słońc.. to z pewnością można tańczyć z życiem, ba.. nawet trzeba.. :) Ładnie. Śnij zatem słońca na swoich ścieżkach. Edytowane 27 Sierpnia 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Wochen Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 @Annna2 polecam Leonard Cohen If it be you will 1
Annna2 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2025 @Nata_Kruk dziękuję @Wochen dziękuję 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2025 @Annna2 Delikatność i muzyka - ten tekst sam się tańczy. A to, że pod nim Cohen - no właśnie, on zawsze dodaje głębię i trochę mistyki. 1
Annna2 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2025 @Alicja_Wysocka tak, to prawda. Dziękuję 1
Wiechu J. K. Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2025 @Annna2 Rzeczywiście, z życiem można tańczyć lecz w każdej chwili być gotowym na niespodziewanego kopa tam gdzie słońce nie dochodzi, to tak dla równowagi, aby szczęście nie było za różowe, no chyba, że ktoś jest amatorem plaż nudystów to słońce tam również może zajrzeć. Tak, życie to nie bajka na tym padole zwanym Ziemia. Leonard Cohen i ta piosenka na zawsze zapisała się w mojej pamięci. Niegdyś słuchałem tej piosenki w wykonaniu innych piosenkarzy tak dla porównania i muszę stwierdzić , że dla mnie Cohen'a wykonanie było najlepsze. 1
Annna2 Opublikowano 29 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2025 @Wiesław J.K. tak życie potrafi przeczołgać- to prawda. Cohen jest niepodrabialny. Dzięki 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 29 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2025 @Annna2 Boże Aniu tak pięknie napisałaś „Tuszu znów pełne zostały kałamarze.” Proste słowa powszechne i odchodzące już w niepamięć co niektórzy nie wiedzą co to kałamarz, a dla mnie jedna strofa jak cały poemat. Jak ją ujrzałem nie mogłem czytać dalej. Bo ile w niej mocy, wspomnień niedopowiedzianych słów niedopisanych zdarzeń ile w niej tęsknoty i bólu który został utopiony w atramencie. Te kilka słów które mogły być umoczone w atramencie i wysłane tyle spraw mogłyby załatwić tyle drzwi otworzyć… potrafisz ująć 1
Annna2 Opublikowano 29 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski pamiętasz kałamarz i stalówki? Robert rozczuliłeś mnie. I nie wiesz jak bardzo. Dziękuję 1
Rekomendowane odpowiedzi