Mel666 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Pożeracz pierwszych słów. Piąty grzech w szeregu. Z pustego stołu jada. Prawda do góry nogami stoi chwiejnie na parapecie. Czy to widzicie? Czy wiecie? Jesteście w czerni i bieli. Jesteście w szarym świecie. Za rogiem pantomima. Niemy film dziś gramy. Podskocz trzy razy w dół. Nie moja wina. Nie twoja wina. Nie nasza bardzo wielka wina. Twarz rozbita na chodniku. Mokra plama na ścianie. Czerwień. Czerń. Młot niewinności. Jeden krok, dzielił mnie od dorosłej starości. Czy wy widzicie? Czy wiecie? Edytowane 1 godzinę temu przez Mel666 (wyświetl historię edycji) 4
LessLove Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu @Mel666 Brutalnie prawdziwy wiersz. Nasuwa cytat z Pisma "Kłamca jest równy zabójcy", z Apokalipsy św. Jana. 2
Mel666 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu @LessLove dzięki za to nawiązanie. Ten motyw faktycznie jest bliski temu wierszowi. Pisząc go myślałam o utracie niewinności jako o w pewnym stopniu nawiązaniu do Raju utraconego. Momentu, gdzie człowiek przekracza pewną granicę i nie może już wrócić do tego pierwszego, niewinnego widzenia świata. 1
LessLove Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @Mel666 Odrzucenie prawdy ("Ja jestem prawdą"...) prowadzi więc do zaprzeczenia życiu i woli Stwórcy, w praktyce może prowadzić do... samobójstwa, aktu protestu przeciw zakłamanemu światu człowieka = Anty-Raju... Tak sobie dumam :-) Edytowane 1 godzinę temu przez LessLove (wyświetl historię edycji) 1
Mel666 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu @LessLove prawda nie musi być tylko jedna. Każdy może mieć swoją i pewnie ma. Nie wierzę w wolę stwórcy...wierzę natomiast w to że jesteśmy w stanie wybrać odpowiednią dla nas drogę. Bunt jest jak najbardziej dobrym zjawiskiem. Oczywiście to jest moja opinia. 1
LessLove Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu @Mel666 Masz rację. Bogu/Logosowi/Przyczynie spodobał się bunt - bo dał zbuntowanym prawo stworzenia własnego raju. Wyszło jak wyszło. Teraz ja jestem przekorny :-)) Dobranoc, Mel, skłaniasz do myślenia o rzeczach najważniejszych. 1
Mel666 Opublikowano 53 minuty temu Autor Zgłoś Opublikowano 53 minuty temu @LessLove dobrej nocy. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi