Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Już słońce żółcią maluje pejzaż, Nad łąką mgły, co przyszły znikąd. Jeśli Ci powiem, to nie uwierzysz "że lato - odchodzi po cichu". Jest zawstydzone, zmieszane z błotem I naznaczone niejedną klęską. Ale przestańmy, nie mówmy o tym, Chce odejść cicho - po angielsku. Lecz brak mu gracji, tudzież lekkości, Gdy kroczek robi, by wyjść bez dźwięku; Wtedy gdzieś lunie, błyśnie, zagrzmoci, Napędzi strachu, zadrży lękiem. Jeszcze wykręci kilka numerów, Zaskoczy ludzi jakimś żywiołem. A ja śmiem twierdzić tutaj i teraz - ono się samo siebie boi. Stąd ta reakcja - niby agresja, Lecz ciepłym wiatrem wyszepcze "wybacz!". Może pomyślisz, skończysz narzekać i zaczniesz trochę przewidywać. Dzień, zda się, szybciej nam wszystkim bieży, Bociany lecą już w swoim szyku. Jeśli Ci powiem to nie uwierzysz "że lato - odchodzi po cichu" 13
Wiechu J. K. Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 @Jacek_Suchowicz Jacku, można nucić ten wiersz jak piosenkę. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 @Jacek_Suchowicz a niech odchodzi, nie będę płakać wielkie mecyje, nie będę prosić jak chce niech idzie - są ciepłe kraje szczęśliwej drogi, skoro je nosi jestem do chłodu przyzwyczajona upał wykańcza, co za maniera prawie nic nie masz, oprócz lekkości i jeszcze z tego każe rozbierać 1
violetta Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 @Jacek_Suchowicz dopiero robi się ciepło :) wrzesień może być cieplutki, październik też moja ulubiona pora. A sierpień ma piękne światło. Bajka dla mnie:) 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Śpiewnie, metaforycznie i aluzyjnie, a tak poza tym: wrzesień ma być bardzo ciepły, słoneczny i suchy. Łukasz Jasiński 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 @Wiesław J.K.dzięki czekam na nuty :))) @Alicja_Wysocka już nasze lato dawno odeszło i nie robiło tego po cichu jest co wspominać urocza przeszłość przyszło i poszło chyba do nikąd jesień pokory nas teraz uczy zginając nasze karki do ziemi już tylko patrzeć jak śniegiem prószy a my wierszami się rozejdziemy :)))
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Witam - jak na razie lato nie rozpieszcza - może jesień zadowoli - Pzdr. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 @violetta trochę lata jesienią moja miła dasz mi wrzesień ciepłem odmieni a październik coś cni potem zima otuli białym puchem nasz świat delektując smak gruli aż do wiosny nam trwać :))) @Łukasz Jasiński dzięki fakt drobny tekścik z podtekstem :))) 2
violetta Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 @Jacek_Suchowicz od tego jest kobieta:) 1
Kwiatuszek Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 @Jacek_Suchowicz Piękny wiersz o zbliżającej się jesieni. Pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Stracony Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To przepiękna zwrotka warta najlepszych poetów ! I ostatnia też złota warta. Gdyby udało się dotrzymać kroku pozostałym ... 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 @Waldemar_Talar_Talar dzięki jesień owszem zadowoli jeśli ładna jest i młoda słodko może cię ukoić ale kasy potem szkoda :))) @violetta od czego jest kobietka tego nie wie sam Bóg raz wściekła raz kokietka nieobliczalna i już :))) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 @Kwiatuszek ten wiersz jest o odchodzącym lecie a o przychodzącej jesieni będzie inny:)))) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki nie wiem co mam napisać ostatnio określono mnie "poetą samoukiem" może coś w tym jest:)))) 2
Wiechu J. K. Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Jacek_Suchowicz Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Proszę bardzo! Zrobione, nuty jak malowane :-) 2
Annna2 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2025 @Jacek_Suchowicz rozrabia to lato, jest niespokojne- deszczowe i burzowe 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2025 @Wiesław J.K. serdeczne dzięki za te nuty jak malowane to jest fakt czy też melodię mi przyniosły bo póki co słowami gram :))) @Annna2 lato każdego niespokojne przechodzi burze oraz deszcze umie wyciszyć i ukoić wzdychamy; mogłoby być lepsze :)))
Nata_Kruk Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2025 (edytowane) @Jacek_Suchowicz.. Jacku, śłiczny wiersz o odchodzeniu lata w ciszy. lato jak kocur ma własne ścieżki i kiedy czuje odchodzi w dal aby w kolejnym uroczym roku ........... OBY... pogrzać nam gnatki dać ciepły szal... ;) Edytowane 4 Sierpnia 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2025 @Nata_Kruk a może jeszcze ożywić różą jakieś złudzenia zmajstrować nam człek chodzi sobie lekko odurzon żyje nadzieją każdego dnia :))) 1
Stracony Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak się nie ma argumentów, to ten się nada. Widać ktoś się poczuł zagrożony :) No i wszystkim Paniom poetkom się podoba, a przecież wiemy, że wiedzą najlepiej :) 2
Rekomendowane odpowiedzi