Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Wędrowiec.1984 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2025 (edytowane) Parkowanie Wysiadam! Natłok myśli zaraz mnie zamęczy, Bo ileż to już razy można sprawdzać pojazd? Czy wszystko pogaszone? Szyby, bieg i ręczny? Zrobione, jednakowoż ciągle słychać szepty, Jak gdyby coś na czterech ożyć miało kołach. Niepokój bierze górę. Wkrótce mnie zamęczy. A może, tak po prostu, skołatane nerwy, Stworzyły pod podwoziem złośliwego stwora? Nieważne. Jeszcze tylko szyby, bieg i ręczny. Tak patrzę na hamulec ładnie zaciągnięty, I myślę sobie: dosyć! Czas ten lęk pokonać, Bo przecież lada moment krzykiem mnie zamęczy. Udało się! Sukcesu błogi czuję dreszczyk; Jak dobrze i cudownie, kończy się niewola… Czekajcie, zapomniałem. Szyby, bieg i ręczny! No dalej, wracaj proszę, dla pewności zerknij; Samochód na parkingu coraz głośniej woła, Więc zanim całkowicie krzykiem mnie zamęczy, Podejdę, by zobaczyć szyby, bieg i ręczny. --- Edytowane 26 Czerwca 2025 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji) 13
Annna2 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984 Ciekawy wiersz o samochodzie- ale jednak o człowieku Nie sztuką jest upaść- sztuką jest się podnieść i iść dalej
Berenika97 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984Świetny przykład, jak z banalnego i codziennego doświadczenia uczynić temat o walorach literackich (i nie tylko). Wiersz inteligentny, doskonale balansuje między żartem a autentycznym niepokojem.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2025 @Annna2 @Berenika97 Dziękuję. Opisana w wierszu sytuacja jest autentyczna. Często sprawdzam szyby, bieg i ręczny, zanim wysiądę z samochodu i często też męczy mnie myśl, czy o którymś z wymienionych elementów aby nie zapomniałem.
Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984 Skąd ja to znam, wychodzę z domu, czy gaz zakręcony, okna zamknięte, na pewno zakluczyłam drzwi? Próbuję sobie przypomnieć, bo jednak mnóstwo rzeczy robimy mechanicznie, jakby na pamięć. Tak więc jak widzisz, nie jesteś sam :) 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2025 (edytowane) @Alicja_Wysocka Dziękuję, no i tak, doskonale zdaję sobie sprawę z faktu, iż nie jestem osamotniony w przemyśleniach, zawartych w wierszu. Uważam, że to co napisałaś, czyli wykonywanie mnóstwa rzeczy mechanicznie, powoduje lukę w pamięci, dając pożywkę różnego rodzaju natręctwom. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie posiadam instalacji gazowej w mieszkaniu, okna nie są jakimś tam wielkim dla mnie problemem, natomiast drzwi wejściowe... Tak, wracam się do nich, prawie tak często, jak Adaś Miauczyński w Dniu Świra. Napisałem prawie, ponieważ to jeszcze nie ten poziom, niemniej jednak, nie chciałbym go kiedykolwiek osiągnąć. Edytowane 26 Czerwca 2025 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)
Rafael Marius Opublikowano 26 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984 Jak na mój ogląd opis zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2025 @Rafael Marius Dziękuję. Vilanella jest bardzo dobrym wzorem utworu, do opisania wspomnianych przez Ciebie zachowań. 1
FaLcorN Opublikowano 26 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984 Wiersz doszlifowany z precyzją nano. @Berenika97 świetnie podsumowała. Podobnie uważam, pozdrawiam!
Wędrowiec.1984 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2025 @FaLcorN Dziękuję. Również się zgadzam. :) 1
lena2_ Opublikowano 27 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 Świetnie napisana villanella, a temat..samo życie:):) pozdrawiam:)
Wędrowiec.1984 Opublikowano 27 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 @lena2_ Dziękuję.
Marek.zak1 Opublikowano 27 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 Są takie fobie, bo chyba tak to się nazywa. Ja nieraz wracam sprawdzić, czy drzwi i okna zamknąłem, a z tym rzeczywiście bywa różnie. Vilanella świetnie oddaje to zjawisko, a sama forma, z organicznymi powtórzeniami wysokich lotów, podkreśla permanentne męczenie człowieka przez otaczający go świat. Pozdrawiam.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 27 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 @Marek.zak1 Raczej natręctwa. Dziękuję za serduszko.
Marek.zak1 Opublikowano 27 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984 W "synonimach" do słowa "natręctwo" jest 39 słów w znaczeniu choroby:). Wśród nich fobia.
viola arvensis Opublikowano 27 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984 nie cierpię tych wszystkich natręctw. Są jak małe potworki, które uprzykrzają życie i których pokonać nijak nie można. Wiersz bardzo dobry. Cieszę się, że powstał. Pzdr. W.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 27 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 @viola arvensis Dziękuję. Również ich nie znoszę, a te z samochodem doprowadzają mnie do szewskiej pasji. Na szczęście, nie jest to jeszcze poziom Adasia Miauczyńskiego.
Natuskaa Opublikowano 28 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2025 A światła? Te dopiero potrafią męczyć :) Pozdrawiam
Dagna Opublikowano 28 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2025 (edytowane) … z wdziękiem o neurozie natręctw, ale życie się dopiero zaczyna, gdy zbudowane jest zaufanie do własnych działań i umie się niereagować na imperatyw nadmiernej kontroli, ( która pojawia się w przypadku deficytów m.in. poczucia bezpieczeństwa w innych sferach…), pozdr. pozdr. (… a swoją drogą, może kiedyś napiszę tekst o takich osobach). Edytowane 28 Czerwca 2025 przez Dagna (wyświetl historię edycji)
Wędrowiec.1984 Opublikowano 28 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2025 @Łukasz Jasiński @Natuskaa @Dagna Dziękuję. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. U mnie w samochodzie, kiedy zostawię przez przypadek zapalone światła i wysiądę, odzywa się sygnał dźwiękowy, więc nie sposób ich nie zgasić. Bardzo chętnie przeczytam. 3
Rekomendowane odpowiedzi