Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiersz napisany z "przymrużeniem oka", pomimo smutku pozostało coś, uczucie miłości i rozwaga, bo w końcu Pelka uczucie zazdrości zamienia w wolność, a wolność jak wiadomo ma swoją cenę.
Osobiście uważam, że samotni mają lepiej - co nie znaczy, że jestem samotny (póki co:))))
Pozdrawiam:)

Opublikowano

Czasami przypadek, brak śmiałości, za wysoka półka, różnie bywa. Tu przytaczam własne powiedzenie: co się stać mogło, a się nie stało, widać stać się nie miało. Pozdrawiam z podobaniem dla wiersza. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @bazyl_prost Jeśli chodzi o pierwsze zagadnienie, pojęcia nie mam. Zerkłem w opis na wiki, ale nic o tym nie wiem. Jeśli chodzi o Newtona to tak mi się jakoś złożyło, że połączyłem kiedyś coś w rodzaju wyświechtanego poglądu z jego skomplikowanych badań ze swoją teorią kosmiczną, czego inspiracją była francuska kreskówka zdaje się pod tytułem Było sobie życie. Efektem tego był mój pewien rodzaj pomysłu na kosmos i na jego nieskończoność. No tak się złożyło, choć zaznaczam, że słaby jestem z fizyki. Nigdy nie byłem jakoś dobry w ten akurat przedmiot. 
    • A muła po co maca? Moc opału ma.   I swoje tu kozy maca - rwa ta - wracamy z okutej (o) wsi.  
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Odmienia nasze życie, to fakt.   Jak śpiewali w Budce Suflera - "A po nocy przychodzi dzień...", czyli uczucia dają jasną, dobrą energię do działania po okresie stagnacji.
    • @beta_b Ten wiersz pachnie ciepłym powietrzem listopada i farbą olejną melancholii. To poezja codzienności, w której wiara ma kolor rdzy i światła zachodzącego słońca.
    • @Migrena Bardzo mi się w tym wierszu spodobała precyzyjna dbałość o szczegóły w przedstawieniu okoliczności śmierci. One są najbardziej wymowne, każdy element jest ważny w przekazaniu jakiejś emocji. To rzeczy opowiadają tę historię, a o rzadka umiejętność - dopuścić je do głosu i stanąć na chwilę obok. Największe wrażenie robi puenta. To dzięki niej odkrywamy, jak ogromną rolę może odegrać pozorny drobiazg, gdy dzięki magii poezji otwiera on rozległą przestrzeń dla empatii. Empatia to podstawa, aby między poetą a tym, kto czyta jego wiersz, zrodziła się wartościowa relacja, "pokrewieństwo dusz" :)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...