Ten utwór został doceniony przez użytkowników. olga.praska Opublikowano 25 Września 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 25 Września 2019 (edytowane) Długo nie zdradzałam, że zdradzam. Gdy ze światłem księżyca udawałeś się w rejs po bezkresach nocy, wolałam zostać. Nie, nie sama. Brak sensu zostawał ze mną do późna. Cichy, nieśmiały. Przystojny. Przyzwyczaił się dość szybko. Powoli robił się śmielszy. Trudno było się oprzeć, gdy odsłaniał ciało, swoje. Moje. Z czasem zrobił się głośniejszy, coraz trudniejszy do zniesienia. Rozbijając się z wrzaskiem po pokoju krzykiem zadawał ciosy, jak pijany despota tyranizujący własną rodzinę. Tak, kłamałam. Ślady po razach ukrywałam. Razem z nim, w twoim mieszkaniu. Długo milczałam. Tygodnia zabrakło do wieczności. Chowałam prawdę. Do czasu, pamiętasz? Opowiedziałam o wszystkim tobie. Jej. Jemu. Początkowo byłeś dzielny. Byliście. Gdy z szumiącą głową, otwierałeś drzwi, rozpylając wokół winny zapach udanego wieczoru, również czułam się winna. Być może w ten sposób dopełnialiśmy się. Choć wiem, że to kłamstwo. Nie ciebie, kochałam innego. I wciąż kocham. Smutek, tylko z nim jestem szczęśliwa. Edytowane 26 Września 2019 przez olga.praska (wyświetl historię edycji) 8
Gość Franek K Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 A więc to smutek popycha do zdrady? Dobrze wiedzieć :) A tak na serio. Dobry tekst, choć ociupinkę, jak dla mnie, przegadany. Literówka w "zdradzam". Pzdr. FK.
olga.praska Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A może to smutek jest kochankiem? Dziękuję :)@Kot Cieszę się, że tym razem Cię zainteresowała moja twórczość :) Dziękuję za wizytę i życzę miłego popołudnia!
WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 Piękny, przejmujący i przewrotny wiersz. Ale cóż może być bardziej przewrotnego, niż brak sensu? Można by go, rzeczywiście, zgodnie z sugestią @Kota trochę skrócic - ale już nie byłby tak bardzo Twój... Ogromnie mi sie podoba. Jeszcze do niego wrócę. Kiedyś pisywałam w podobnym stylu. Pozdrawiam :)
WarszawiAnka Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 Wróciłam. Najbardziej podobaja mi się następujące fragmenty: "ze światłem księżyca udawałeś się w rejs po bezkresach nocy" "Tygodnia zabrakło do wieczności." "otwierałeś drzwi, rozpylając wokół winny zapach udanego wieczoru" Atmosfera Twojego wiersza skojarzyła mi się z jedną z piosenek Anity Lipnickiej (link poniżej). Pozdrawiam 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) No, nareszcie mogę w spokoju, po pracy, przeczytać Twój wiersz. :-) Ten utwór to czyste emocje i podoba mi się to. Każda zwrotka jest takim wyrzucaniem z siebie tego co ciąży na sercu. No i finał, będący jednocześnie punktem kulminacyjnym obrazu... ...ale niech peel nie traci nadziei na miłość! Ode mnie serduszko! Myk! :-) Edytowane 26 Września 2019 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)
Magdalena Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 Tam gdzie są rymy, drażni, poza ty ładny wątek, tylko przedłużałaś a nie wjaśniłaś kim jest 'ona' a przemknęła. Zamiast rozgadywać się o tym samym to zrobienie równowagi na stronę kochanki byłoby ciekaw, albo zupełnie nie, pozdrawiam
jan_komułzykant Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 brak sensu bywa niekiedy sensem życia. Luis Bunuel, Salvador Dali, Hans Ernst, Rene Magritte itd. Ciekawy wiersz, pozdrawiam. 1
iwonaroma Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 Dwie pierwsze strofy - super. Potem zapis gdzieniegdzie jakby mniej staranny, pośpieszy - aż do końcówki- dobrze przemyślanej i zapisanej. Ogólnie- warto było przeczytać :) 1
Liryk Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 Jakże intrygujący Smak... Pozdrawiam.
olga.praska Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2019 Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, a szczególnie dziękuję za uwagi. Na pewno przemyślę je i zastanowię się, jak mogę jeszcze poprawić utwór. Cieszę się, że mimo wszystko, wielu osobom spodobał się, nawet jeśli tylko fragmentami :)
beta_b Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sezon na kochanków uważam za otwarty. Ładny tekst. Jak cała książka. Gęsto w niej od bohaterów. Kłamałam, milczałam - faktycznie, rymy rażą. Pozdrawiam, bb
WarszawiAnka Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2019 @Liryk : Dziękuję. :)
olga.praska Opublikowano 6 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2019 Jak się smutek zakocha w samotności, to ubierają się na szaro na swój ślub. Ciekawie było :) Nieśmiało zaproponuję ciemniejszą czcionkę.
olga.praska Opublikowano 7 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2019 @Alicja_Wysocka Dziekuje za czytanie i komentarz :)
Rekomendowane odpowiedzi