Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 4 Marca 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Nie utrzymasz w locie skrzydeł gdy pikuje duch anioła i nie złapiesz gdy opadnie gdy w zderzeniu z ziemią skona nie znasz siły by go wesprzeć choćby nawet szorstkim gestem wie że jesteś i się starasz ale ego świata zdepcze bo nie zawsze co magiczne sprawdza się też w szarym życiu można niebu chylić czoła ale ciężar w sobie wyczuć. ---- I tak bywa z artystami gdy z rachunkiem im daleko tworzą dzieła wiekopomne i brakuje im na mleko. Edytowane 21 Października 2025 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 11
Wędrowiec.1984 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To jest super no i jakże prawdziwe. ...a tutaj aż się uśmiechnąłem ;)) Fajne i mnie się podoba, tylko kiedy anioł spada z nieba to już być może taki upadły. Trza się mieć na baczności kogo chce się wezprzeć. ;) Edytowane 4 Marca 2019 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)
jan_komułzykant Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to "na życiu" troszkę jakby nie tak. A co myślisz o tym? sprawdza się na co dzień w życiu (...) lecz ten ciężar w sobie wyczuć kerowniczko wspomóż wieszcza samochodu przyfiluję znasz mie przecież obok mieszkam już go nikt nie porysuje wycieraczki nie ukradnie żadna łajza a kołpaki same się założą zadnie kerowniczko - dwa złociaki. ;) 4
beta_b Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dusza artysty bywa niespokojna. A ktoś musi dbać o codzienność, to głos tych przy ziemi ;) Pozdrawiam, bb Zmienione, kapitanie!!! A to kapitalne, kapitanie! Na libretto do praskiej operetki. Ściskam ciepło, bb
tetu Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 A mi jeszcze coś zgrzyta w pierwszej strofie beciu. Moim zdaniem lepiej brzmiałoby skrzydeł, nie skrzydła, a "są anioła" przeniosłabym do osobnego wersu, albo dałabym myślnik, byłoby przejrzyściej, ale to tylko luźne sugestie;) Fajnie spuentowane. Pozdrawiam beta_be.
Marek.zak1 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
beta_b Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tetu, zmieniłam, masz rację - wersja była przekombinowana. Nie dzielę artystów ze względu na płeć a na szczególną wrażliwość, która przysłania codzienność. Jest nawet stereotyp - ot, artysta. Dźwiganie artysty przez całe życie wymaga poświęceń (m.in. Zofia Beksińska).
Nata_Kruk Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... to prawda.. a Zofia Beksińska, rzeczywiście nie miała łatwo, tak mi się wydaje. Bardzo lubię obrazy Beksińskiego. Pozdrawiam Beto. 2
tetu Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Uwielbiam. 1
8fun Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przecież wiadomo, że w życiu, od razu widać, że "w życiu" dopisane, żeby się rymowało:) bo nie zawszeco magicznesprawdza się (nam) w szarym w życiumożna niebuchylić czołai ten ciężar w sobie wyczuć. Ingerując jak najmniej w tekst. w szarym = codzienność = na co dzień Edytowane 4 Marca 2019 przez 8fun (wyświetl historię edycji) 1
Marek.zak1 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To nie tylko to. Problem z artystami jest taki, że 1% (w porywach) odnosi sukces, a finansowy, jeszcze mniej, a wśród innych zawodów, można bćc przeciętnym o w miarę dobrze funkcjonować. Tak więc jest to systemowy mechanizm. Nawet taki Mozart bił sie o posadę nadwornego kompozytora, bo to dawało regularna kasę. 2
beta_b Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Racja, zmienione, dzięki. Zgadzam się, do tego pragmatyzm słabo się klei ze sztuką... ;) bb
Jacek_Suchowicz Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) O! - tekst się wydłużył i zyskał bo nie zawsze co magiczne sprawdza się w szarym życiu można niebu chylić czoła ale ciężar w sobie wyczuć. w naszym świecie przecież nie ma nic za darmo nawet niebo coś narzuca czegoś chce wiele potu trzeba wylać nim przygarnie zdać maturę tę ostatnią aby wejść Pozdrawiam Edytowane 5 Marca 2019 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji)
Alicja_Wysocka Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) Beciu, leży mi jak ulał. Pięknie skrojony, wypieszczony, z gustowną puentą. prawdę wam powiem poeta z wiersza zysku ma tyle co figa z makiem a drapie papier jak nawiedzony to niepojęte przecież jest jakieś nie pokazując palcem nikogo zawsze bezpieczniej jest wytknąć siebie zamęczam wierszem do zanudzenia czemu to robię przyrzekam nie wiem Pozdrawiam i ściskam :) Edytowane 5 Marca 2019 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 1
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2019 Chciałbym zabrać do ulubionych ale zapomniałem jak lub opcją została wyłączona. Co do utworu świetny.
Marlett Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2019 Tworzenie dla artysty powinno być radością , jednak wiele dzieł rodzi się w bólu. Tworzenie daje wielką satysfakcję, można powiedzieć, że jest niejako terapią dla artysty wiecznie głodnego tworzenia. Trudno czasem w ten sposób zarobić na chleb i mleko.... ale ; laisser l'art vivre 3
beta_b Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Za zgrabny, rymowany komentarz kłaniam się Jacku. :) I Tobie - wróżko Alu dziękuję za rymowane słowo. Bardzo takie lubię :D Tu się nie wypowiem, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem. Ale i tak ściskam ciepło. Dla mnie artyści przez swoją wrażliwość nieosiągalną dla zwykłych ludzi są odmienni, stąd sztuka jako terapia bardzo tu pasuje ;) Ściskam Marlettko. bb 1
Luule Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2019 Podoba mi się ta metafora anielska, i jakże mi bliska. Artyści, ale też po prostu marzyciele i Ci co odpływają w myślach wysoko, wysoko, patetycznie, idealizując świat - tak sobie charakteryzuję tą grupę. Im wyżej, tym niżej - gdy słońce roztopi wosk;) ładny wiersz, płynie. Pozdrawiam Beto 1
Maria_M Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2019 Beciu, bardzo mi się Twój wiersz spodobał, rewelacyjny i tak lekko poprowadzony. Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi