Adam_Szadkowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 więc stojęprzed TobąWładco much i komarówchcę wiedzieć tylkojak lepisz Złojakczy powstaje w palcach dniakiedy rozlewa się kawa nocyczy z miłosci jest poczętejak z pocałunku ugryzienieczy z wodospadów słówuderzających w wątpliwośćczy tworzy się w pierwszymuśmiechniętym kłamstwie dziecka?cisza zła...więc idęprzemyśl todaj znać -tylko nie znakiem zegaranie znakiem rybyi nie znakiem trójkąta- nie mieszaj jużtylko powiedz
Magdalena C Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Po przeczytnaniu "Władcy much" (pierwotnego ) długo nie ogłam zasnąć.Adam--podoba mi się Twój wiersz, pierwszy powód znajduje sie powyżej a drugi: sposób w jaki mówisz pzypomina mi dziecko.Twoje pytania, odpowiedzi stawiane w tym utworze abliżają mnie do obrazu jaki widziałm po przeczytaniu książki.Wspaniałe nawiązanie!!!!Jeszcze raz bardzo mi sie podoba.Choć tytuł mógłby być mniej naprowadzający.Człowiek (tzn ja) wie czego się spodziewać.Peace
Agnieszka_Gruszko Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 ten mi sie nie podoba... wole wykonanie Goldinga
agnieszka puczynska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 a ja książkę zostawię w spokoju;od jakiegoś czasu piszę komentarze czy refleksje raczej i mam wrażenie, że niektóre teksty wcale ich nie wymagają; nie lubię przewidywalnie marudzić, nikogo już nie chcę pouczać, bo nie mam monopolu na prawdę, nie chcę też tysiąc razy powtarzać zachwytów... ja tu nic Adam nie mam do dodania, wszystko jest w wierszu, poza tym znasz moje zdanie na temat Twojej twórczości...i jeszcze...Twoje wiersze wiele mnie uczą...i pewnie nadal będą...pozdrawiam, aga
Beata Szymańska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ciekawy wiersz. Podoba mi się, ale nie jestem w stanie powiedzieć, dlaczego... Po prostu go niewiele rozumiem i może stąd mój zachwyt Mogę natomiast powiedzieć. że podoba mi się zakończenie. (Mam bzika na tym punkcie )Pozdrawiam bardzo serdecznie
Krzysia Skrzypczynska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ty , Adamie, zastanawiasz się nad Władcą opisanym a ja nad człowiekiem, który jest gorszy od tego z książki, bo ... prawdziwy i tuż, tuż. Samo życie. Puk, puk.
Adam_Szadkowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT (Krzysia Skrzypczynska @ Aug 21 2003, 04:31 PM) Ty , Adamie, zastanawiasz się nad Władcą opisanym a ja nad człowiekiem, który jest gorszy od tego z książki, bo ... prawdziwy i tuż, tuż. Samo życie. Puk, puk. Nie rozumiem kim jest "Władca opisany", jeśli możesz wyjaśnić...Adam
Krzysia Skrzypczynska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 założyłam, że czytałeś "Władcę much" , o którym napisała Magdalena C, ale nawet ten Twój "Władca much i komarów" jest przecież też opisany, przez Ciebie. To nie ma znaczenia. To nawiązanie. Reszta oczywista? Tak też myślałam.
Adam_Szadkowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT (oyey @ Aug 21 2003, 05:39 PM) jedno głupie pytanie: co to jest kawa nocy ? absurd jakie pytanie - taka odpowiedź...ale już z Toba coś nie tak, jak sam ze sobą rozmawiasz...Adam
magda Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT (oyey @ Aug 21 2003, 05:39 PM) jedno głupie pytanie: co to jest kawa nocy ? absurd ja bym to nazwala oksymoronem. calkiem pomysłowym i cudownie trafnym. dla ciężko pracujacych istot dziennych jest to, jak słusznie zauważyłeś - absurd.trzeba żyć w stanie absurdu
Krzysia Skrzypczynska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 akurat "kawa nocy" jest dla mnie skrótem myślowym i oznacza kawę pitą w nocy. Cóż w tym absurdalnego, że ktoś utrzymuje się w pionie przy pomocy kawy ? I nie widzę tu potrzeby nazywania tego oksymoronem, zestawiającym przeciwstawne , wykluczające się wyrazy, które stanowią osobno wyraz określany i tzw. epitet , a razem - metaforę dającą inne, nowe znaczenie i efekt paradoksu (podaje się przykładowo: "wymowne milczenie, czarna błyskawica") . Pozdrawiam zainteresowanych.
Natalia Jack Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Podoba mi się...nietypowy..tylko nastrój psuje jeden moment Adamie...ten:tylko nie znakiem zegaranie znakiem rybyi nie znakiem trójkąta- nie mieszaj jużza dużo powtórzeń..jakoś tak...PozdrawiamNJ
magda Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT (Krzysia Skrzypczynska @ Aug 21 2003, 07:30 PM) I nie widzę tu potrzeby nazywania tego oksymoronem, zestawiającym przeciwstawne , wykluczające się wyrazy, które stanowią osobno wyraz określany i tzw. epitet , a razem - metaforę dającą inne, nowe znaczenie i efekt paradoksu (podaje się przykładowo: "wymowne milczenie, czarna błyskawica") . Pozdrawiam zainteresowanych. Dzieki, Krzysiu, wiem co to oksymoron niemniej podoba mi się oksymoron kawy nocy, nawet jeśli rozmija się z definicją. Podskórnie jest zestawieniem przeciwieństw dajacych (mnie, osobiście) nowe znaczenie. Potrzeby nie ma, ale jest chęć, więc wybacz
Krzysia Skrzypczynska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ależ, Magdo, oczywiście !
Tommy Jantarek Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT Podoba mi się...nietypowy..tylko nastrój psuje jeden moment Adamie...ten:tylko nie znakiem zegaranie znakiem rybyi nie znakiem trójkąta- nie mieszaj jużza dużo powtórzeń..jakoś tak... A ja myślę że jest to istotą nastroju tego wiersza, nastroju zranienia, zawodu, poczucia okłamania. Wg mnie mógłby ten wiersz wyglądać tak:więc stojęprzed TobąWładco much i komarówchcę wiedzieć tylkojak lepisz Złojak?cisza zła...więc idęprzemyśl todaj znać -tylko nie znakiem zegaranie znakiem rybyi nie znakiem trójkąta- nie mieszaj jużtylko powiedz wiersz podoba mi się i pozdr
Rekomendowane odpowiedzi