Zjajami_Baba Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 jo nie jes żadyn chop, chachor ani inkszy ciućmok nie je mje gańba szmaterloki halać nosza klajdzik moga gryfnie cnić nudle warzyć gorko moga przajać jak mom kaprys zbierom gynsiepympki larma nie robia skuli manta po rzyci kusiki do bajtla to je mje nie fajer bo życie jes piykne z Panembóczkiem sie nie wadza a jak mje prziwoło to se kojfna bo mje styknie w wolnym tłuamczeniu: "pupcałuj mnie" nie jestem gamoniem ni męską fajtłapą głaskaniem motyli nie sromam się wielce w sukniach tylko chadzam owinięta tęsknotą gotując makarony miłuję najgoręcej gdy mnie czasem najdzie stokrotkowa chętka popołudnia umilam zrywaniem gdy zaś tyły moje zasadzka zaskoczy nie poddaję się dramatyzowaniem gradem całusków miluchne buziaki obsypuję codziennie z radością toż to życie w perełce rumiane i szczere zamknięte z nabożną lubością nie siłuję się z Bogiem pokorna Jego planom wypatruję posłańców - dotknięta Słowem TERAZ i Palcem za rękę pospieszę kontenta
Anna_Myszkin Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 Nigdy nie miałam wątpliwości co do płci, mimo jaj... w nicku;) "Szmaterloki" i "gynsiepympki" tylko potwierdzają przynależność. PS Niezły z Ciebie chachar! :)
Zjajami_Baba Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 @Anna_Myszkin dziękuję, Aniu; byłam tu już posądzana nawet o brodę;) za chachara też, to prawdziwy komplement; posyłom ci kusik :)
LadyC Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 @Mithotyn sóm taki rzeczy kierych sie nie przekłodo bo sie nie do :)) a ja dawno nie czytałam tekstu gwarą, to i namęczyłam się z początku, ale potem już mi całkiem dobrze szło :)) (ale jakby mi to kto kazał czytać na głos - uznałby, że czytać nie umiem :))
Jan_Wodnik Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 gwara śląska ... Wartościowy językowo a i dość zabawny. Gdybyś dała tytuł po niemiecku Babo , polubiłbym go bardziej - z politycznych racji rzecz jasna... Pozdr..
Zjajami_Baba Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2014 @Mithotyn trochę się napracowałam; swoją drogą, to ciekawe doświadczenie, tłumaczyć samą siebie:) prawdą jest, że język określa człowieka; moja natura to syrce z wongla;) (serce z węgla) pozdrawiam serdecznie!
Zjajami_Baba Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2014 @LadyC ja to uwielbiam czytać głośno; jakbym siedziała naprzeciwko mojego Ojca, który miał w sobie właśnie taką śląską pogodę ducha, rodzaj pokory wobec życia... kusik;)
Zjajami_Baba Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2014 @Jan_Wodnik :D co do napływów niemieckich, równie dużo jest ich czeskich w ślunskiej godce; do tego akcent, który się zmienia w zależności od regionu pozdrawiam serdecznie:)
gabrysia_cabaj Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2014 Dajesz, Baba, dobrą energię - to jest piękne! Dziękuję:* g.
maria_bard Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2014 No, to nie zawiodłam się! Mamy w tym niby obrzydliwym, niekompetentnym dziale, kolejną Autorkę, która ożywia i bawi. Znakomity tekst. Lubię go bardziej w wersji "orginalnej". Tłumaczenie coś odebrało temu wierszowi, chociaż udatne. Wzruszyła puenta, jakby pisana nad rześkim potoczkiem, w świeżej przestrzeni. Tak sobie zobaczyłam tego chłopinę, ckliwie. Na pewno gwara zbudowała klimacik. Nie znam jej, ja - analfabetka, ale wystarczyło, żeby wywołać atmosferę. Nie ukrywam - poleciałam w google :-)))))))))))) co do niektórych wyrazów. Poza tym, imię Monika- ażurowe, filigranowe i delikatne, pasuje do Twojej poezji jak koronka brabancka do postaci na Galapagos. :-) Pozdrawiam. E.
Jolanta_S. Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2014 no i z jajami, i fajnie wyszło :) gwara dla mnie mało czytelna ale w połączeniu... :) gratuluję!
Zjajami_Baba Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2014 @gabrysia_cabaj a dobra energia wraca! dziękuję! pozdrawiam!
Zjajami_Baba Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2014 @maria_bard :D :D koronka brabancka:) dziękuję baardzo! pozdrawiam serdecznie!
Zjajami_Baba Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2014 @Jolanta_S. dziękuję i pozdrawiam! :)
Magdalena_Blu Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2014 Bez tłumaczenia byłoby mi ciężko:) A wiersz to "jest jak jest, nie wymiękam, czyli z jajami baba":) Fajnie, że wróciłaś.
Kulok_the_Bo$$ Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2014 I po hanysku i po gorolsku. Od razu Bercik się kojarzy i tytułowa nuta:) Szkoda ino, że bajtle teroski nic po naszymu, ni chuja (co bydzie bardzij współcześnie:))
Zjajami_Baba Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2014 @Magdalena_Blu u nos godajom: z niczego ni ma nic:) dziękuję i pozdrawiam!
Zjajami_Baba Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2014 @Kulok_the_Bo$$ bo bajtle teroz ino tablyty, ajfony i inksze gupoty, żodnego pomyślunku to ni mo, fatry godajom: take żadziole że to je nie do pomyślenio! pozdrawiam:)
pijaczyna_ok Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2014 @Zjajami_Baba powiem ci, że to mnie ruszyło - ja jestem chop z bliska Ślunska - i szanuję moich braci stamtąd - i se myśle, że chciołbych mieć stamtuąd babe; ale chyba mi to nie jest pisane, niestety, bo jesteś z wyższej sfery, sorry, ale taki mamy klimat...
Zjajami_Baba Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2014 @pijaczyna_ok na takom babe dej se pozór, bo może prasnońć ścierom;) pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi