Ja Aqua Opublikowano 4 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Na moim termometrze noc naciąga powoli obojętnym trzydzieści sześć i sześć Wstrzymuję oddech by wtopić się w tło gęstniejące jak stygnąca krew Słowa odmierzane po kropelce nie przynoszą ukojenia - głębiej dręczy świadomość że naprawdę żyje się tylko w gorączce .......................... aż po popiół
Oxyvia Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 O tak, obojętność jest dobijająca. Znacznie lepsza od apatii jest wściekłość czy przerażenie, czy ból - jakakolwiek gorączka emocjonalna, napędzająca działanie. Oryginalna wersyfikacja i nienachalne rymy. Dobra forma.
teresa943 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 że naprawdę żyje się tylko w gorączce .......................... aż po popiół stagnacja, obojętność czy apatia to stany najgorsze z najgorszych..."tylko w gorączce", jaka by nie była, "żyje się (...) aż po popiół"; bardzo mi się podoba :) serdecznie pozdrawiam
Ja Aqua Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Dziękuję za odwiedziny i pozytywki. To budujące, że jest nas więcej - ludzi,którym nie jest wszystko jedno. Pozdrawiam ciepło, Ja A.
Toby Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 prosze panią, treść na tak, tylko ta wersyfikacja jakaś taka rozlatana hehe :) zdróweczka :)
Ja Aqua Opublikowano 6 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Szanowny panie, kiedyś też byłam przeciwniczką takiej wersyfikacji, ale przekonała mnie do niej znajoma poetka-profesjonalistka, na prywatnych konsultacjach. Taki zapis naprawdę rozkłada akcenty i oddech czytającego, pomaga interpretować. Rozumiem oczywiście, że można się zjeżyć na taki widok. Mimo powyższego też jeszcze tak miewam :) Dziękuję jednak za uznanie dla treści. Pozdrawiam, Ja A.
Toby Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Skoro profesjonalistka to ja już zmykam, bo jam tylko amator i nie brałem korepetycji z poezji, za nauczycielkę mając życie i oko, które próbuje coś tam podpatrzeć ;)... :)
Rekomendowane odpowiedzi