Regina Koch Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Moje ślady na piasku są tak nierówne jak litery pierwszoklasisty zapisane w zeszycie z języka polskiego A przecież idę wciąż tą samą drogą i po tym samym piasku.
Klaudiusz Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 a czy jakby ten pierwszoklasita zapisal te litery w innym zeszycie niz z j.pol, byłyby one mniej nierówne ? ... tak samo nie wiem co ma do nierówności śladów ten sam piasek i ta sama droga... czyli: nie podoba mi się. :( pozdraiwam
teraa Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 wyjaśnie wiersz a Pani niech ujrzy jego sens: jest piaskownica z wyrysowanymi palcem krzywymi liniami (jak pierwszoklasita - no dobra tego juz się nie będe czepiała) a meritum takie że Pani podąża liniami takimi samymi ja te z piaskownicy, i po piasku na którym również są te 'drogi'. Może i to nie trąca logiką ale że tak powiem "ni w pipe ni w oko" ten wiersz... Piaskownica powinna byc działem... tematem jest gorszym... Tera
Catalina Acosta Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Proste: skoro po tym samym piasku, to i siłą rzeczy oraz logiki po tych samych śladach...musi być "nierówno" - i nie wiem, czymu Autorka się dziwi? Catalina
Regina Koch Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Pierwsza część jest stwierdzeniem, że przeszłość która została poza mną jest dość zawiła pełna cierpienia i bólu,skoro ta droga jest w dalszym ciagu taka sama, gdzie jest miejsce na moje szczęście.Z
Regina Koch Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Pierwsza część jest stwierdzeniem, że przeszłość która została poza mną jest dość zawiła pełna cierpienia i bólu,skoro ta droga jest w dalszym ciagu taka sama, gdzie jest miejsce na moje szczęście.Z
Regina Koch Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Uciekła mi odpowiedz.Kontynuuję.Zwrot "po tym samym piasku" jest silniejszym zaakcentowaniem "idę wciąż ta samą drogą" Być może brak tu logiki,ale czyż wszystkie wiersze pisane przez mniejszych i większych twórców są logiczne.Fajnie że wpadliście. Pozdrawiam
Klaudiusz Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pani wytłumaczyła najbardziej oczywiste fragmenty, a problem pozostaje nadal - po co to "z języka polskiego" - tak jakby nei wystarczyło ze przez pierwszoklasistę... bo już o to jaki wpływ ma fakt, ze to ta sama droga, na nierównośc śladow się nie pytam, przyjmujac Pani slowa że wiersz jest nielogiczny... pozdr
teraa Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 jeśli logika nie ma znaczenia to na oddziale psychiatrycznym gdy posiedzimy pare chwil też usłyszymy pare bardzo ładnie zbudowanych zdań w nielogiczny sposób... to riposta względem komentarza, oczywiście nei względem wiersza Tera
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Pozwolę sobie na eksperyment: "Moje ślady na piasku są nierówne jak litery pierwszoklasisty jednak idę wciąż po piasku tą samą drogą" Mniej więcej tak to widzę. Nadal nie jest to arcydzieło, ale przynajmniej nie gada w nim nic niepotrzebnego. Pozdr.
Marek Wieczorny Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Pani Regino! Mimo krytyki moich Przedmówców, ja widzę sens w tym wierszu. Ma Pani rację, że nie zawsze logika jest wyznacznikiem wszystkiego. Czasami coś nielogicznego tez może być piękne. W tym wierszu logika jest zachowana i, moim zdaniem, aż zbyt wyraźnie. Rozumiem piasek jako życie, ślady na piasku to droga życiowa, po której człowiek kroczy, a ta droga przeważnie jest „pokrzywiona”. Serdecznie pozdrawiam Marek Wieczorny
Mariusz Polakowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Podoba mi się wiersz. Jednak to, co zrobił z Pani wierszem Pan Mirosław, podoba mi się tak samo. Powód: Pani myśl ciekawa, obraz sugestywny, jakaś cząstka mądrości w tym wszystkim, ale... forma niedopracowana. Natknęła się Pani na ładną myśl/obraz, kórą Pani zapisała i... natychmiast porzuciła (na tej plaży?). Nie poszła Pani "za ciosem", nie zwiększyła mocy obrazu. Szkoda. Za to tytuł się udał. Mnie się kojarzy tyleż z plażą, co z Marsem. Z czasem też, z nietrwałością rzeczy. Można się z niego odbić w różne strony. Czy nie miała Pani ochoty pójść za podobną myślą i zdać relację z tego spaceru? Może zresztą już w kolejnym wierszu... Pozdrawiam, Mariusz Polakowski
Krystyna Nawrocka Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 rzeczywiście ten zapis/języka polskiego/jest nie potrzebny ale tak ogólnie ciekawy temat pozdrowienia dla kotki
Anna_M. Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Mi się wydaje, że fakt, iż nierówne litery zostały zapisane w zeszycie z języka polskiego ma ogromne znaczenie. Bo język polski to dziedzina humanistyczna, czyli dotycząca człowieka. Możliwa jest też taka interpretacja, że mała dziewczynka, pierwszoklasistka symbolicznie, zbudowała sobie swój świat właśnie na lekcji polskiego, że wyciągnęła z czytanych na niej książek jakieś ideały, których nie odnajduje w świecie rzeczywistym. I następuje bolesne zderzenie, bo pełna owych ideałów idzie po "piasku" zwyczajności, wcale nie idealnej. Dlatego też ślady są nierówne, bo gdyby były one pozostawione na piasku wewnętrznego świata, prawdopodobnie można by było je porównać do pisma kaligraficznego. Dobry wiersz o alienacji. Smutny, ale prawdziwy.
Regina Koch Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Cieszy mnie że mój może niezbyt udany wiersz wzbudził tak duże zainteresowanie,zapraszam do czytania moich innych wierszy może trochę lepszych a może i gorszych.Pozdrawiam wszystkich
Rekomendowane odpowiedzi