Olesia Apropos Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 jesteś materią - mozaiką przypadkowych zdarzeń. ja przypadłością - jestem krajobrazem. daleko za oknem mam cień na oczach i gdy tak półkolem układasz się w wiersze, wtedy boję się, że możesz odpłynąć. w pięści nie przeciekniesz mi między palcami.
Michał_Kućmierz Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Jest 01:06 i nie ma komentarza...
H.Lecter Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Poprawnie ale raczej do jednorazowego czytania. Pozdrawiam.
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 skojarzyło się z Moną pewnie przez krajobraz za oknem uśmiechy :):) (tylko tyle możemy)
M._Krzywak Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Od jakiegoś czasu zastanawiam się, dlaczego ci, którzy płakali nad wklejaniem minusów sami wklejają je jak leci. "Dziwny świat, jak Czesław Niemen" ;) Plus dla równowagi. Pozdrawiam.
Jerzy Rybak Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 gdy tak półkolem układasz się w wiersze, boję się, że możesz odpłynąć - tylko tyle, choć zdublowane "się" mnie denerwuje. Dlaczego tracisz czas dla takich tekstów, Olu?
były__premier Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 a mi tylko płońtka się podoba, reszta jest milczeniem;) uwaga Rybaka słuszna!
Olesia Apropos Opublikowano 28 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 dziękuję wszystkim za komentarze. nie tracę już czasu na takie teksty - takie ani żadne. ten też już tu był (luty 2007) pozdrawiam:)
Emil_Horak Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 podoba mi się ostani wers (nie tylko) tylko to takie smutne zatrzymywać kogoś w pięści; radosne na otwrtej dłoni
Bernadetta1 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pewnie dla wyladowania emocji:)...pozdr
Messalin_Nagietka Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 proponuję wyrzucić: jesteś materią - mozaiką przypadkowych zdarzeń. ja przypadłością i wtedy przynajmniej dla mnie na plus MN
Stefan_Rewiński Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Ciekawy, pozdrawiam Olesiu.
JacekSojan Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Są byty i ich przypadłości - obok substancji (istoty) są zdarzenia, które pojawiają i znikają nie niszcząc istoty rzeczy, zatem - ontologicznie rzecz ujmując mamy tu fakty materialne obok przypadłości (akcydensy); wiersz podkreśla nienaruszalność istotnej racji bytu, gdyż każda osobowość pozostaje sobą bez względu na zdarzenia; "pięść" jako symbol uchwycenia istoty okazuje się tylko elementem bytu jednej ze stron, i przynależy do peela pozostawionego sobie z otwartym dylematem "posiadania"; "krajobraz" jest częścią świadomości, a sam akt twórczy - wiersz, jest wędrówką w tym krajobrazie, i peel odczuwa niepokój właśnie z powodu czy to zagubienia się w nim, czy zagubienia w nim czegoś-kogoś... osobiście bardzo mi się podoba, i ma dla mnie artystyczny wymiar poezji; J.S
Fanaberka Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Wiersz czytałam dość dawno i aż się dziwię, że pamiętam te cienie na oczach. Nie podoba mi się tytuł i ostatni wers. W miejsce przypadkowych zdarzeń (pospolite) bym dała przypadkowych zderzeń - by pasowało do materii. Tak jak jest - chyba się kłóci znaczeniowo. Poza tym zderzenia w próżni mogą doprowadzić do odpłynięcia. Niech zgadnę: jesteś ciekawa tych przycisków? ;)
Olesia Apropos Opublikowano 29 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję, Jacku. są byty i przypadłości - właśnie. dlatego nie wyobrażam sobie tego tekstu bez dwóch pierwszych wersów, bo tam jest sens. pozdrawiam
Olesia Apropos Opublikowano 29 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jestem:) od razu się przyznałam
Hania K. Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Strasznie słaby utwór - minus. Hania.
Olesia Apropos Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. cóż za mściwość z tej niewinnej istotki wyłazi:)
Hania K. Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Całkiem przypadkiem weszłam, zobaczyć, jak to pani pisuje i się rozczarowałam. Co za ubogie metafory i bez treści żadnej. Hania.
Olesia Apropos Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 całkiem przypadkiem;) zero treści
Rekomendowane odpowiedzi