Robert_Siudak Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Muszę wysłać jeden wiersz na konkurs i mam problem tragiczny, oto dwa między którymi się waham, proszę pomóżcie: ***Gdyby to wszystko Gdyby to wszystko było tylko przygotowaniem... Dzieci ćwiczyłyby płacz nad pępowiną i rysunki, dorośli kłamstwa, matki uczyłyby się kochać, żołnierze zabijać - na razie pozorantów. Księża graliby wiarę, bardziej wtajemniczeni adepci trenowali śmierć. Gdyby to wszystko było tylko kulisami. Ptaki w kluczach, drzewa w śniegu, pociągi na peronach. Gdyby to wszystko było tylko próbą generalną. ...chociaż przed premierą? Gdzie reżyser pozwala na dublet. Gdyby to wszystko było tylko szkicem. Mocne pociągnięcia uczuć, Cienkie kontury zdarzeń, Skrawki wymazanej pamięci. Gdyby to wszy y yy - Kurwa! Gdzie jest mój ołówek! ***Chwila Napalone słońce obściskiwało nieśmiałe kamienice, Roześmiane obłoki skromnie wtórowały gołębiom, Potoki stóp głaskały ciepły bruk. Wielka Wiedeńska orkiestra W słuchawkach made in China, Podnosiła smyczkiem Kąciki ust. VII symfonię dogrywał wiatr, Przytulając łagodne nuty Do twarzy, dłoni , włosów. Szczęście, szczęście, szczęście... A przecież za oknami tych kamienic Jedzono niedzielny rosół, Za obłokami zabijano ofiary, Pod brukiem butwiały prochy przodków. Nic nie znaczyły dla mnie jednak Niezdarnie przygryzane łyżki, Ni bestialsko naciskane spusty, A nawet nieuchronnie gnijące czaszki. Kochałem tylko jedną czaszką, Te kamienice, te obłoki, te gołębie, Ten czas. Szczęście jak chwila, Nie może być obiektywne. ***
adolf Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Pierwszy jest super, ale to moje zdanie. pozdr.
lubię latawce Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 pierwszy ładny, szkoda że wszystko psuje zakończenie. W drugim nie podoba mi się pierwsza zwrotka, i ten wers "szczęście, szczęście, szczęście". Trochę to oklepane i nadaje się do wszystkiego, czyli do niczego. dopracuj pierwszy, pzdr angie
kasiaballou Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 pierwszy, jest świetny, tu wystawiany - pamiętam, poWodzenia! pozdry_kasia :)
Robert_Siudak Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Dzięki z podpowiedź... a co źle w zakończeniu ... wulgaryzm kłuje?
Robert_Siudak Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Kasiu i Adolfie także dziękuję , zobaczymy co z tego wyjdzie :)
lubię latawce Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 oj kłuje - nawet nie tyle w oczy, co po prostu w nastrój wiersza, godzi w jego serce... chyba to jest pierwszy Twój utwór, który czytam, ale widzę już, że masz potencjał, i stać Cię na milion razy lepsze zakończenie, sory za kolokwializm. Chyba chciałeś szybko zakończyć, urwać pointe, która mogła być taka fajna... życzę powodzenia :* a.
ula Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 pierwszy z końcóweczką do korekty nie tyle o wylgaryzm, ile.. no, tak jakoś;)) może to stękanie?
Pan poeta 2 Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 moje zdanie powinno być ostateczne): pierwszy. pozdr
kasiaballou Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 nie przepadam, ale tu ten wulgaryzm jest całkiem uzasadniony i świetnie puentuje, nie rezygnowałabym aBsolutnie - to ma smaczek, :)
adolf Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. za późno: to mkoje zdanie zostało wzięte pod uwagę, a reszta tylko nie parafrazowała ;p pozdr.
Robert_Siudak Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 hmm... wulgaryzm (jak i pointa) uzasadniony jest tym że ma rozładować napiecie które rośnie od poczatku wiersza, takie było założenie, nie wiem jak wyszło. Skoro pierwszy to pierwszy, i prószę mi się tu nie kłócić kto pierwszy powiedział że pierwszy ;)
Pancolek Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 No pierwszy, oczywiście, ale jak to na konkurs ogólnopolski, nie robiłbym sobie wielkich nadziei ;) Pancuś
Pan poeta 2 Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. aaaaaa, jak na ogólnopolski, to żaden! pozd D:
teresa943 Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Skoro wszyscy wybrali pierwszy, nie mam nic przeciw temu, bo mnie podobają się oba, jednak mógłbyś pointę zmienić; przecież można wyrazić to samo zupełnie inaczej. A tak nawiasem mówiąc to "słowo" w języku włoskim znaczy "zakręt", więc nie wiem dlaczego tak często się je wstawia w zdania, które nie mają z tym nic wspólnego? Poza tym "kurwa" to w potocznym języku oklepany zwrot chyba bardziej niż "szczęście". To tak szczerze, co myślę. Wiersze są ok. Życzę podjęcia dobrej decyzji. Powodzenia. Serdecznie pozdrawiam -teresa
Robert_Siudak Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Od razu że ogólnopolski, raczej małopolski i to z zawężoną kategorią wiekową , przecież nie rwałbym się na lwa ze scyzorykiem ;) ... P.S. Wie ktoś może czy Pan Bogdan Zdanowicz toleruje tudzież lubi wulgaryzmy w wierszach?
Judyt Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Muszę wysłać jeden wiersz na konkurs i mam problem tragiczny, oto dwa między którymi się waham, proszę pomóżcie -nic nie musisz - zawsze możesz;) oj to przefiglowałam,pozdra. ciepła
Robert_Siudak Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 "Ja nic nie muszę, dlatego mam czystą duszę" - ktoś tak kiedyś śpiewał, a raczej chyba rapował- coś w tym jest ;)
kasiaballou Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 prosiłeś, to Ci się oprosiło i teraz masz;P a wszystkie z zakręconymi i jeszcze różowe ;D trzymam palce - przepraszam - kciuki znaczy ;) pozdry_kasia :o !
Judyt Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ano fajnowe(;
Rekomendowane odpowiedzi