Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Na powitanie jesieni

Rekomendowane odpowiedzi

Złote jesiony chylą skronie
Na słońca powitanie,
I stoją cicho zasłuchane
W jesienne czułe granie.

Stubarwne klony czuprynami
Pierzastych zwiewnych włosów
W takt potrząsają do cichego
Pogwizdywania kosów.

Jarzębinowe ciężkie grona
Przy wtórze gry strumieni
Składają się na pajęczynie
W korale dla jesieni.

Próbuję w różnych dziedzinach - dla dzieci i dla dorosłych. Uważam, że młodsi też mają prawo do poezji. Znane poetki E. Szelburg-Zarembina, D. Wawiłow, D. Gellner a nawet M. Konopnicka piszą nawet dla czterolatków. Zresztą uczę w podstawówce na tym etapie, więc zrozumiałe są takie inklinacje. A rymy? Są parzyste, i nieparzyste i jeszcze parę innych rodzajów. Nie rozumiem... Czytam wiersze i nie znajduję żadnej prostej poezji. Zrozumiałej dla dziecka i starca. Tylko górnolotne zwroty, dziwaczne przenośnie, które są zrozumiałe tylko dla autora. Na pewnojest w nich piękno,ale czy dla każdego? Czy poezja jest tylko dla wybranych? Odnoszę wrażenie, że im bardziej zagmatwany i niejasny wiersz, tym lepszy. Ale dzięki za konstruktywną krytykę. Następny wiersz będzie bardzo poważny...

A pisz i dla dzieci. Kto ma odwage przyznać się, że tak lubi ( i może)? Twój wierszyk jest ciepły i pozytywny, czym karmić dzieciarnię jak ona już i tak wsuwa taką tandetną papkę jaką proponuje TV z tymi wszystkimi japońskimi kreskówkami? Może któreś z nich pokocha słowa? Ja się wychowałam na Brzechwie i Jachowiczu :)

mnie też bardzo się podobają takie wierszyki :) właśnie, zgadzam się tutaj, że poezja nie jest tylko dla wybrednych :) powinna być dla każdego człowieka, aby każdy mógł w niej znaleź ukojenie, jesli tylko zechce :) pozdr.:)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

i tu masz rację, z autopssji to wiem wspólnie z dziećmi pisałam wierszyki, zmuszałam dzieci do tworzenia własnej poezji, i zaowocowało, z moich uczniów wielu pisze wiersze!!! to jest Piękne! nauczyć kochać poezję, myslę Gosiu, że tobie też sie ta sztuka uda, bo twój wiersz jest ciepły i dobrze sie czyta, pozdrawiam ciepło ES