Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Imię

Rekomendowane odpowiedzi

Piast, czy ty w ogóle wiesz, na co odpowiadasz? Czytasz komentarz, czy przelatujesz po łebkach? O literówce pisałem w kontekście twojego:

Zastanawiałem się nad słowem - zaostrożnych. Ale doszedłem do wniosku, że jeden neologizm byłby tu głupio wychodził, więc go zaniechałem.

ja na to odpisałem:

Neologizm faktycznie byłby głupotą, szczególnie taki - bo to nie neologizm, a literówka (i błąd gramatyczny). Sądzę, że te "moje" wyciszone są niezłym rozwiązaniem, ale...patrz wyżej.

...a ty piszesz:

A literówki żadnej u mnie nie znajdziesz, bo jej nie ma...

????????????????

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

No to ja ci kawę na ławę, a ty jak chcesz...

Jeśli krytykujesz moje słowo "zaostrożnych", które użyte miało być w wierszu, a którego zaniechałem, i jeśli nazywasz je literówką i błędem gramatycznym, to bądź konsekwentny i wytnij podobnie utworzone słowa w wielu innych wierszach na forum ( jest ich wiele ). Są to słowa utworzone na użytek danego wiersza przez danego autora, które często odzwierciedlają taką, czyli opisaną tu i teraz sytuację bądź odczucie. Oczywiście, że w każdym innym przypadku byłby to błąd gramatyczny.

Zajrzyj do wiersza dzie wuszki "Sibiu". Zobaczysz tam podobną sytuację → z pomiędzykamieni ...
(ale takich sytuacji jest multum D. Sokołowski, Ala Wysocka i ho,ho, hoho, hoooo...)

Ja natomiast w swoim odczuciu widzę wyraźną różnicę między słowem "zaostrożnych" i "za ostrożnych"
które użyłem, lub użyć chciałem, a zwrotem "zbyt ostrożnych", dlatego go nie użyłem. To samo tyczy słowa "wyciszonych", o którym też myślałem, ale to nie to samo, a wręcz jest całkiem inne znaczeniowo... Dlaczego więc mam zmieniać lub pisać coś, co w moim skromnym odczuciu mija się z zamysłem???

Skoro więc napisałem ci, że literówki żadnej u mnie nie znajdziesz, to nie znajdziesz ani tu, ani gdzie indziej, nawet w komentarzach staram się takowych nie czynić. To samo, jeśli chodzi o błąd ortograficzny, który zdarzy mi się popełnić raz na kilka lat, albo i to nie... A więc literówki nie znajdziesz, bo jej nie ma!!!
Dlatego nieraz w komentarzach pisałem o wierszach najeżonych błędami ort. i literówkami, które wiersz dyskwalifikują, nawet dobry w treści.

Nie mam zamiaru sprzeczać się z tobą dla samej idei prowadzenia sporu, a ty jak chcesz..., takie bowiem rozmowy mijają się z celem. Jeśli chcesz, by do ciebie należało ostatnie słowo - twoja broszka, mnie w niej nie do twarzy...

Pozdrawiam Piast

p.s. Wyjaśnienie twojego zapytania: Zwrot " bez odbioru " w języku radiotelegrafistów oznacza nic innego jak → " nie czekam na twoją odpowiedź ".