Leszek Opublikowano 15 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Myśli dręczące mimo woli gaszą, łamiąc skutecznie wprowadzają w bezsens motto istnienia, jego godność własną. Próżno tłumaczyć, sens nadawać czasom, kiedy na co dzień wywołują dreszcze myśli co dręczą, impet woli gaszą. Pieniądz wszechwładny, zamroczenie kasą, rządzi rozumem, pcha by mieć wciąż więcej. Motto istnienia godzi w godność własną. Choćbyś się zaparł, z własną zadarł rasą, fale próbował zatrzymywać, deszcze, myśli okrutnie impet woli gaszą. Coraz liczniejsi żyją w kłamstwie, kradną, stają się normą, obejmując kleszczem, mottem tłumaczą niegodziwość własną. Dokąd świat zmierza, ślę pytanie lasom, czerpiąc haustami rześkie z gór powietrze, Myśli dręczące nieustannie gaszą motto istnienia, jego godność własną.
Lobo Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 O, vilanella, jak widzę..) Forma zachowana "pi x drzwi", ale, niestety niewiele poza tym da się powiedzieć. Występują bowiem braki "sensowe", logiczne w tekście, rymy i treść poszła pod topór formy. Tem nie mniej - pochwała za próbę...)) pozdrawiam.;-)
SkAzAnA zA dUmĘ Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Powtórzenia są porozrzucane Nie na odpowiednich miejscach W poszczególnych wierszach I ma się wrażenie, jakby Chodziło się w kółko... Ale temat, pomysł- są na plus:)
Jaro Sław Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Płytka analiza, czyżby banał? ;o)
Espena_Sway Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Leszku, podoba mi się przesłanie wiersza, jego wersy są bardzo na czasie. jeśli chodzi o formę, to jak zwyke :X zdrówka i serdeczności Espena Sway :)
Leszek Opublikowano 21 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za opinię, ale się z wieloma stwierdzeniami pozwolę nie zgodzić, bo w villanelle powinna być zachowana w wersach A1 i A2 zgodność przynajmniej w klauzulach, która tu jest zachowana. Układ rymów co prawda są to asonanse, ale także jest zachowany i pod żaden topór nie poszedł. Co do braków sensowych i logicznych, to proszę wczytać się w wiersz, gdyż według mnie one w nim nie występują. Pozdrawiam Leszek :)
Leszek Opublikowano 21 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Powtórzenia są zgodne z formą gatunku villanelle i są na odpowiednim miejscu zapewniam. Dziękuję za opinię i pozdrawiam Leszek :)
Leszek Opublikowano 21 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ponieważ juz solidny bój stoczyłem o ten wiersz to poproszę o konkrety. Pozdrawiam Leszek :)
Leszek Opublikowano 21 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Espeno jeszcze chwilka i mam nadzieję że podziękuję osobiście za wszystkie Twoje miłe słowa. Pozdrawiam Leszek :)
Dariusz Sokołowski Opublikowano 1 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2006 Pewnie krewko mi się za to oberwie. Ale. Wiesz co, czuję się zirytowany. Primo: ta forma całkowicie nie służy tej treści. To jakby wiejskie dziewki w kopalniach trudnić. Secundo: temat jakby z poradnika moralisty wycięty z takim kijem w środku, że ani go łyknąć. Tercjum: To co bardzo cenię u pisaka, to samoświadomość. K**wa-rtum: non datum. Ave Leszku morituri te salutant.
Rekomendowane odpowiedzi