jacek_sojan Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 widowisko machiny bluzgające ogniem nieruchome pioruny na wędzidłach tajemniczych sił liżą Leonarda służba skończona rozbawiony dwór tylko jemu posłuszne teraz martwe olbrzymy na jedno skinienie mogą wziąć Mediolan książę będzie musiał w pas mu się pokłonić można z gruzów usypać pieśń na cześć rozumu Leonardo da Vinci czyli lew zwyciężył w chwale wiernych skrzydeł zakończenie sztuki książę Il Moro będzie znów łaskawy pałacowe sklepienia rumienią się od wina jak pożar- trzeba zgasić w sobie władza - nie- więzienie z damskich wachlarzy u błazna niewola strach i próżnowanie tylko praca - to jest wolny ruch myśli ku życiu - jeśli dobra wola życie - tak - zagadka Bóg aktorem nie będzie dość zabawy skończone
janko Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 "pałacowe sklepienia rumienią się od wina jak pożar- trzeba zgasić w sobie władza - nie- więzienie z damskich wachlarzy u błazna niewola strach i próżnowanie" cinższko się to czyta... a czemuż się one tak rumienią ? qurde, i te baby tak rządzą? i dlaczego błazen próżnuje? strach, niewola; mnie się to, panie kupy nie trzyma. na tym pałacowym sklepieniu;-((( Leonardo dyć tak namieszał? cie choroba;-)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Jacku! Opisujesz temat mi znany ale nie pamiętam, czy czytałem gdzieś o tym, czy w teatrze widziałem - nie ważne. Pierwsza część jest nawet, nawet........ druga stwarza wrażenie jakby pisał ktoś inny - coś się rwie. Ale Jacku to moje zdanie a ja na białych kawałkach się nie znam. pozdrawiam Jacek
Eugen De Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 widowisko skończone machiny bluzgające ogniem nieruchome----jak bluzgajace to czy nieruchome??? czyli po akcji? pioruny na wędzidłach tajemniczych sił liżą Leonarda----może "tajemnych sił"? służba skończona rozbawiony dwór tylko jemu posłuszne teraz martwe olbrzymy---może: teraz jemu posłuszne martwe olbrzymy na jedno skinienie mogą wziąć Mediolan--- na skinienie mogą... lub na jego skinienie.... książę w pas się będzie musiał mu pokłonić można z gruzów usypać pieśń na cześć rozumu----tego ni w ząb nie pojmuję? Leonardo da Vinci czyli lew zwyciężył w chwale wiernych skrzydeł zakończenie sztuki książę il Moro będzie znów łaskawy------Lodovico od łasicy? pałacowe sklepienia rumienią się od wina jak pożar- trzeba zgasić w sobie władza - nie- więzienie z damskich wachlarzy u błazna niewola strach i próżnowanie tylko praca - to jest wolny ruch myśli ku życiu - jeśli dobra wola życie - tak - zagadka Bóg aktorem nie będzie dość zabawy widowisko skończone Panie JAcku , zajrze potem, bo o tej porze nie mam do tego tekstu siły. coś mnie w nim drażni, jakaś niezbornośc! Pozdrawiam poświątecznie.
Dariusz Sokołowski Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 "można z gruzów usypać pieśń na cześć rozumu"-a to dla mnie Panie Sojan, zapisze i powieszę w ciemnej komórce, gdzie permanentnie głowisią pierdykam w poszukiwaniu sensu. A tera z onorami. Się podoba. Pozdrawiam.
jacek_sojan Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. janko.; jest sposób na ciężkie czytanie - metodą "poczytaj mi mamo"; a za pytania nie ja powinienem się rumienić, qurde, i nie mój problem, panie, co się panu i czego trzyma, cie choroba! J.S.
jacek_sojan Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Jacek Suchowicz.; ja nic takiego nie oglądałem; wiem jedynie, że na dworze księcia Il Moro - L. da Vinci urządzał widowiskowe przyjęcia; - pozdrawiam! J.S.
jacek_sojan Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Eugen De.; machiny bluzgały - a teraz nie bo nieruchome /takie myślenie na skróty/; tajemniczych, nie tajemnych, bo to punkt widzenia gawiedzi, nie znających się na przekładniach i fizyce ciężaru i bryły; więc niezrozumiałych a nie ukrytych; to, czego pan tu nie rozumie to przewrotne, bo wiedza pozwala konstruować machiny burzące, więc to w kategoriach możliwości jakie daje rozum; Lodovico Sforza zwany Il Moro; jego faworytą rzeczywiście była córka ambasadora mediolańskiego, Cecylia Gallerani, znana ze słynnego portretu zwanego "Dama z gro- nostajem" lub "Dama z łasiczką"; /gdzie takiego koloru łasiczki bytują, tego nie wiem? malarz chciał bowiem symboliczną bielą wyrazić jej czystość i dziewictwo/;
jacek_sojan Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a co takiego jest w tej komórce? to lepiej tam wchodzić w pozycji na spocznij, to i głowa będzie bezpieczna; tak też pozdrawiam! :) J.S.
Dariusz Sokołowski Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a co takiego jest w tej komórce? to lepiej tam wchodzić w pozycji na spocznij, to i głowa będzie bezpieczna; tak też pozdrawiam! :) J.S. w każdej komórce ciemność zaklęta myśl co każe bić do światła twardo choćbyś juz i chciał głowa nie pęka sensu nie pojmiesz choć pytasz hardo z pozdrówką i zadumą nad rzeczami ciemnymi.
kalina kowalska Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Jacku, ja tu widzę miejsce na dwie drobne poprawki udoskonalające:) 1. klamrę "widowisko skończone" rozbiłabym tak: widowisko .... .... (tu treśc wiersza bez zmian) .... skończone 2. zmieniłabym też szyk w zdaniu :"książę w pas się będzie musiał mu pokłonić" na "książę będzie musiał w pas mu się pokłonić" dworskie klimaty ;) pozdrawiam
jacek_sojan Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 kalina kowalska.; to było prawdziwie królewskie wejście z tymi poprawkami! wdzięczność dozgonna dla cesarzowej! :))) J.S.
kalina kowalska Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 jeszcze się "się" zagubiło :) Jacku: dla moich poddanych - wszystko
jacek_sojan Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O szczęśliwe królestwo gdzie królowa służy! głęboki ukłon! :)) J.S.
Rekomendowane odpowiedzi